Favete, fave dei morti, bobići sve su to nazivi za slatki kolač koji se sprema od badema za blagdane Svih svetih. Naše none i babe rado su spravljale ovaj kolač obilježavajući i na taj način sjećanje na pokojne. Zaboravite slatke duhove, pauke i bundeve koje nam ovih dana nameću Instagram slastičari, pa napravite fave dei morti, jer je regalavanje bobića koji su se nekada kupovali na deke i u tada poznatim dubrovačkim pastićerijama, bio znak dobrih želja za srećom, dugim životom.
Donosimo jedan od brojnih recepata za ovu tradicionalnu slasticu:
Pola kilograma oljuštenih i samljevenih badema, 1 kg šećera u prahu, 0.50 dcl rakije, 3 jaja, 8 deka mrvica. Sastojke umijesiti i razdijeliti u 3 dijela: u bijeli dio staviti malo vanilije, za roza masu dodati malo roza boje i ružine vodice ili rozulina. Tamnu masu napraviti uz malo kakaa ili ribane čokolade. Kad se tako dobiju tri boje, umijese se štapići koji se izrežu i rukama oblikuju kuglice koje se slažu na pleh. Pećnicu treba ugrijati na nižu temperaturu od 150 do 160 stupnjeva jer se fave više suše, nego peku. Pečene su kad se odljepljuju od podloge.