Za cvjetaču, odnosno karfiol možemo reći da je pravi kameleon u kuhinji, jer se može pripremiti na bezbroj načina: od sirovih snackova, tradicionalnih variva do modernijih načina pripreme poput riže od cvjetače ili pizze. Ovo ukusno povrće, prepoznatljivo po svojem cvjetnom obliku i bijeloj boji, često polarizira ljubitelje hrane. Neki je obožavaju zbog njezine teksture, dok je drugi izbjegavaju zbog pomalo specifičnog okusa i mirisa.
Mnogi cvjetaču vole jesti i sirovu jer je hrskava i osvježavajuća, a može se jesti kao snack, narezanu na cvjetiće i posluženu s humusom ili osvježavajućim umakom od jogurta. Također se sjajno slaže u svježim salatama, a izvrsno se nadopunjuje i s drugim povrćem poput mrkve i paprike.
Kuhanjem se ublažava njezin okus što je čini idealnom namirnicom za kremaste juhe i pire, a može se peći u komadu ili koristiti u curryjima ili čak kao niskokalorična alternativa riži i tjestenini. Cvjetača voli aromatične začinime poput kurkume i kumina, kao i kremaste dodatke poput sira i bijelih umaka od vrhnja.
Zanimjivo je i da je cvjetača jedna od zastupljenijih namirnica u indijskoj kuhinji i može je se pronaći u popularnim jelim kao što je "aloo gobi", jelo s krumpirom i cvjetačom, te raznim vrstama curryja. U europskoj kuhinji, posebice u Italiji, često se kombinira s tjesteninom i umacima na bazi rajčice.
S druge strane, u modernoj kuhinji ovo povrće u kombinaciji s jajetom i malo naribanog sira može postati odlična podloga za pizzu, a u još zdravijim varijantama koristi se i kao popularna niskokalorična alternativa tradicionalnoj riži. Zbvog svega navedenog, ali i činjenice kako joj je sad sezona, donosimo vam nekoliko ukusnih recepata s cvjetačom.
PIZZA TIJESTO OD CVJETAČE
Od glavice cvjetače i sireva napravite podlogu, a zatim dodajte nadjev po želji
Trebat će vam:
- 1 veća ili dvije manje glavice cvjetače
- 1 jaje
- 100 g mozzarelle za koru
- 50 g parmezana za koru
- 100 g mozzarelle za posipanje
- 200 ml umaka od rajčice (s češnjakom i maslinovim uljem)
- šunka, kobasica, šampinjoni i drugi dodaci
- sol, papr
Priprema:
Cvjetaču operite i razlomite na manje cvjetove. U velikoj zdjeli zagrijte vodu dok ne proključa, posolite i kuhajte cvjetaču 5 minuta. Maknite iz vode, obrišite cvjetaču papirantim ručnicima kako biste je osušili, a zatim je stavite u blender. Blendajte dok ne dobijete mrvice nalik riži. Premjestite je u veću zdjelu, dodajte jaje, sol, mozzarellu i parmezan. Pomiješajte i podijelite smjesu na dva dijela, pa od svakog napravite krug na papiru za pečenje. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta, a zatim dodajte umak od rajčice, mozzarellu i druge sireve i dodatke po želji. Pecite još 5 do 10 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva i poslužite odmah.
A možete pripremiti i ova jela...
CVJETAČA U KREMASTOM UMAKU OD SIRA
Ne zaboravite! Također, ne treba zanemariti niti nutritivnu vrijednost ovog povrća jer je bogato vitaminima C i K, folatima, a uz to je i bogati izvor antioksidansa i zdravih vlakana što ga čini idealnim i za dijetalnu prehranu.