Često i ne znamo da namirnicama stvaramo povoljne sinergije za zdravlje. S biološkog stajališta, tijelu su potrebne sinergije kako bi ispravno funkcioniralo.
Sinergija hrane deinirana je načinom na koji određene namirnice i hranjive tvari koje sadrže djeluju zajedno pružajući zdravstvene koristi veće od koristi koju pruža pojedinačna namirnica, kaže Rob Hobson, koji redovito piše blog na svojoj internetskoj stranici kako bi educirao o vitaminima i drugim hranjivim tvarima koje su našem organizmu potrebne za optimalno funkcioniranje, piše Živim.
Hobson s interesom prati znanost o hrani, a njegove kombinacije hrane koje mogu poboljšati zdravlje oduševljavaju. Svaka od namirnica i zasebno je bogata hranjivim sastojcima, a udružene, još jače djeluju potičući dugovječnost i zdravlje.
Salata od rajčice, avokada i slanutka s bosiljkom i maslinovim uljem
Kako pomaže: čuva zdravlje srca i krvnih žila te zdravlje prostate.
Sinergija hrane: hrana bogata likopenom (iz rajčica) i maslinovo ulje. Likopen je antioksidans koji u velikoj mjeri može smanjiti rizik za srčane bolesti. Također se povezuje s poboljšanjem zdravlja prostate. Rajčica je najbogatiji izvor likopena, koji se u kombinaciji s mastima kao što je maslinovo ulje bolje apsorbira. Maslinovo ulje samo po sebi ima brojne zdravstvene prednosti za kardiovaskularni sustav, uključujući smanjenje upale i povećanje "dobrog", HDL kolesterola, objavio je Živim.