Mnogo je razloga zašto je prehrana Novaka Đokovića često u središtu pozornosti. Naime, najbolji tenisač svijeta svoju formu ne duguje samo upornosti, vježbanju i odricanju, već i dosljednosti koja je također ključna kako bi se sve navedeno održalo i postiglo, piše Blic.rs. A ta dosljednost važna je i u prehrani koja je posebno osmišljena kako bi Novak uvijek imao snage i energije za svaki dan.
Često se pričalo kako jutro počinje čašom mlake vode s limunom za detoksikaciju, kako mora piti sok od celera te smo pisali o brojnim zdravim namirnicama koje Novak Đoković konzumira.
No, nedavno je objavljen popis namirnica, a mnoge je zaintrigirao indijski maslac koji se našao na popisu.
Naime, riječ je o ‘ghee maslacu‘ koji se smatra najzdravijom masnoćom na svijetu. Ghee je zapravo vrsta visoko rafiniranog maslaca, iako se kao i obični maslac proizvodi od kravljeg mlijeka. No, ima manje mliječnih proteina i laktoze, pa je idealan izbor za sve one koji ne podnose spomenuti sastojak.
Ova vrsta maslaca se tradicionalno koristi u azijskoj kuhinji, a koristi se za kuhanje, prženje, kao namaz ili sastojak nekih specijaliteta, pa čak i u ayurvedskim terapijama. Naime, ghee se koristi tijekom ayurvedskih masaža te kao osnova za izradu masti za liječenje opeklina i osipa.
Ghee se pravi relativno jednostavno, topljenjem običnog, neslanog maslaca. Duže se zagrijava od drugih vrsta maslaca, zbog čega ima jači i orašastiji okus te tamniju nijansu. Treba znati i da ghee ima višu točku gorenja od standardnog maslaca, što znači da je idealan za prženje.
Ghee također sadrži takozvanu maslačnu kiselinu, koja igra ključnu ulogu u zdravlju probavnog sustava, a također može imati protuupalna svojstva. Ghee također sadrži veliki broj vitamina i minerala, poput vitamina A, D, E i K...
Naravno, kao i maslac, ghee nije namijenjen čestoj upotrebi, zbog visoke kalorijske vrijednosti, ali s vremena na vrijeme i u malim količinama izvrstan je izbor za prehranu.