Dosadilo vam je meso, riba vam se ne čisti, od kupusa se kuća čuje cijeli dan... A trebate objed za cijelu familiju koji se brzo priprema? Predlažemo vam pitu zeljanicu! Čak i da vam u goste dođu vegetarijanci, možete im ponuditi komad.
Ono što trebate freško jest špinat, a u nedostatku špinata može poslužiti i blitva. Po našem receptu, treba vam oko 300 grama špinata, koji neki vole blanširati - mi nismo. Samo smo ga sitno izrezali i posolili stonskom soli.
U velikoj zdjeli izmutili smo 4 jaja, 300 ml kiselog vrhnja i ostatke načetih kajmaka i sireva za namaz iz frižidera. Ako imate još kakvog sira koji vam samo smeta, bilo da se radi o posnom ili mladom, možete i njega dodati. U dobro izmućena jaja, vrhnje i sir dodajte posoljeni špinat. Sve dobro izmiješajte.
Na pravokutnu rostjeru premazanu s malo ulja stavite dva lista kora za pitu i savijače. Prelijte ih s dvije žlice mješavine ulja i mineralne vode, s time da u čašu od dva decilitra stavite samo prst ulja i ostalo mineralne. Rasporedite dio smjese od špinata, pokrijte je s jednom korom i tako redom, dok imate kora. Na vrh stavite dvije kore za pitu, izrežite cijelu pitu na kocke i prelijte ostatkom ulja i mineralne vode.
Tako pripremljenu pitu stavite peći u špaher koji je prethodno zagrijan na 200 stupnjeva C. Za 20 do 30 minuta, što ovisi o jačini špahera, objed će biti na stolu!