StoryEditorOCM
GastroSLAĐE NE MOŽE

Mirisni slatki zalogajčići puni finih začina: dalmatinska blogerica dala nam je recept za tradicionalni božićni kolač u mini verziji. Isprobajte ga!

Piše Stil/SD
12. prosinca 2021. - 11:05

Obožavamo blagdanske slastice, jedva čekamo kad će doći vrijeme za ponovno prelistati stare kuharice i još jednom osjetiti poznati miris svježe pečenih slastica. A tek onaj prvi ugriz, na koji smo čekali godinu dana... Stil donosi nostalgiju pomiješanu s ispunjenim očekivanjem.

Jedan od takvih tradicionalnih kolača vezanih uz određene blagdane - ovoga puta, konkretno, božićne - je i stollen, njemački slatki kruh pun finih začina poput cimeta i korice naranče, premazan maslacem i uvaljan u šećer u prahu, što mu daje predivnu koricu.

Stollen je, poigrajmo se malo riječima, ukras blagdanskog stola, ali jeste li ga ikad vidjeli i probali) u mini verziji? Jednostavno je neodoljiv! Upravo takve mini stollene voli i poznata dalmatinska gastroblogerica Tonka Radić Čobanov, koja je s nama podijelila detaljna uputstva za izradu ove ukusne i mirisne slastice.

Mini Stollen po receptu Tonke Radić Čobanov

Sastojci:

100 g maslaca sobne temperature

75 g šećera

150 g svježeg sira

300 g glatkog brašna

1 žličica cimeta

pola vrećice praška za pecivo

korica 1 naranče

50 g nasjeckanih lješnjaka

150 grama grožđica

50 ml ruma

Za premazivanje:

125 grama šećera u prahu

100 grama maslaca

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180° 

Tucite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte svježi sir te kratko promiješajte.

U posebnoj posudi pomiješajte brašno, cimet i prašak za pecivo. Polako uz stalno miješanje dodavajte brašno smjesi s maslacem.. Dodajte koricu naranče, lješnjake , grožđice i rum i umijesite tijesto.

Od tijesta oblikujte oko 35 loptica veličine loptica hopsica. Stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 12-15 minuta.

Dok se Stollen peče otopite maslac. Još tople Stollen kolačiće premažite otopljenim maslacem i uvaljate u šećer u prahu.

Pustite da se ohladi i uživajte.

02. lipanj 2024 11:15