StoryEditorOCM
GastroNEŠTO NOVO

Mesnu štrucu obožavamo zbog jednostavne pripreme; donosimo recept s dodatkom lisnatog tijesta koji do sada nismo radili

Piše M.P.
30. prosinca 2021. - 17:09

Posebnost mesne štruce je jednostavnost pripreme, a može se naći i u svečanom izdanju poslužena uz umak od jogurta i češnjaka. Mesnu štrucu obožavamo, a donosimo recept s dodatkom lisnatog tijesta, piše Coolinarika. Ova mesna štruca uglavnom ne ispada svima vizualno ista jer prilikom isprepletanja krajeva tijesta svatko to radi na neki svoj način, donosi Slobodna Dalmacija.

SVEČANA MESNA ŠTRUCA

SASTOJCI:

1 svitak pravokutnog lisnatog tijesta

600 g mljevene svinjetine

1 luk (80 g)

3 žlice maslinova ulja

1 stapka celera

1 jabuka

1 žlica nasjeckanog peršina

1 žumanjak

2 žličica Vegete

¼ žličice Vegeta Maestro Majčina dušice

Vegeta Maestro mljeveni crni papar

sol

2 žlice mlijeka

ZA UMAK:

200 ml čvrstog jogurta

1 češanj češnjaka

malo nasjeckanog svježeg peršina

sol

Vegeta Maestro Crni papar

image
Mesna štruca
Shutterstock

PRIPREMA:

1. Na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i popecite da postane staklast. Dodajte na ploške narezanu stapku celera, kratko popecite pa dodajte jabuku narezanu na kockice. Nakon nekoliko minuta maknite s vatre da se malo ohladi.

2. U posudu stavite mljeveno meso, malo posolite, popaprite, dodajte žumanjak, peršin, majčinu dušicu i Vegetu te dobro izmiješajte. Zatim dodajte pripremljenu smjesu s lukom i jabukom. Sve dobro promiješajte i od smjese formirajte valjak.

3. Na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje stavite lisnato tijesto. Pomoću noža (nož za pizzu) zarežite tijesto da dobijete trake (1-2 cm ) širine pritom srednji dio ostavite cijeli. Na taj dio položite mesnu štrucu, savijte krajeve tijesta i isprepletite čineći rešetku.

4. Premažite tijesto mlijekom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite 30 minuta.

POSLUŽIVANJE

Poslužite mesnu štrucu sa umakom i salatom po želji.

SAVJET

Nakon 15 minuta pečenja kuhinjskim papirom uklonite tekućinu koju je pustila štruca da se može bolje zapeći.

23. studeni 2024 19:49