Ljeto je pri kraju, sivi oblaci sve su češća pojava i jesen samo što nije stigla. Ne gubimo vrijeme i bacamo se na kuhanje utješnih jela. Ovih dana tako smo se prisjetili jednog od omiljenih nam recepata, onog za pileći gulaš. Priprema je prilično jednostavna, a sve što trebate jest odvojiti dovoljno vremena za krčkanje kako biste dobili bogat, gusti umak i meso koje se raspada na dodir. Ovo jelo prozvali smo pilećim osso bucom, upravo zato što nas okusom podsjeća na baš taj svevremenski specijalitet, donosi Dobra hrana.
Trebat će vam:
4 batka
1-2 jušne žlice oštrog brašna
1 dl bijelog suhog vina - npr. sivi pinot
60 g pancete
1 mrkva
1/2 luka
1 list celera listaša (engleski celer)
1 konzerva pelata 800 g
1 limun nešpricani
malo peršina
2-3 režnja češnjaka
1 lovorov list
100 g maslaca
Priprema:
Pileće batke posolite i popaprite te pobrašnite. Zapecite s obje strane dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih te ulijte 1 dcl bijelog vina i s drvenom kuhačom skinite karamelizirane ostatke od mesa (deglazirajte) i pustite da vino ispari. Dodajte pelate i malo ih izgnječite žlicom, dodajte lovorov list i kada sve prokuha, vratite piletinu. Tavu poklopite i neka lagano kuha oko sat vremena, odnosno dok se meso gotovo ne počne raspadati. S vremena na vrijeme meso možete preokrenuti, prema potrebi podlijte temeljcem. Prije kraja treba napraviti gremolatu i dodati u gulaš. Izrežite na sitne kockice pancetu, luk, mrkvu, celer listaš, češnjak i peršin. Koricu limuna skinemo s gulilicom za povrće te izrežemo na tanke trakice i onda usitnimo. U tavici otopimo 30 g maslaca, stavimo pancetu da se zazlati, dodamo povrće dok ne omekša, maknemo s vatre i dodamo limun. Sve to umiješamo u gulaš i još kratko prokuhamo. Poslužite uz prilog po želji.