StoryEditorOCM
GastroBILO BI PAMETNO

Dovedimo se u red krepkim juhama prije sutrašnjeg pretjerivanja: donosimo tri izvrsna recepta, skuhajte nakon posla, brzo su gotove i spasit će vas

Piše M.P.
30. prosinca 2021. - 13:52

Često zanemarene namirnice leća, slanutak i bob, mogu poslužiti kao lagani ručak ili hranjiva večera u obliku gustih juha koje će vas zasititi i uz koje ćete lakše zaspati, donosi Slobodna Dalmacija.

Ali se i "očistiti" ususret pretjerivanju za stolom, koje će se neminovno događati i nadolazećih dana, a vjerojatno i s alkoholom.

Zbog bogatstva proteina, ovakve juhe predstavljaju vrijednu alternativu mesu, a dodatna im je vrijednost što su lako dostupne, pristupačne cijenom i jednostavne za pripremu, piše fitness.com i donosi tri odlična recepta.

Svi ćemo učiniti pravu stvar ako jednu od ovih juha spremimo danas za ručak, a ostale svakako imamo na umu i u kombinacijama narednih dana.

Ako skuhate veće količine juhe, prednost je što je možete držati par dana u hladnjaku, čime ste osigurali nekoliko obroka.


Količine su namijenjene dvjema osobama (2-3 tanjura).


Juha od crvene leće

Sastojci:

šalica crvene leće

2 žlice maslinovog ulja

glavica luka

2 mrkve

2 češnja češnjaka

svježa rajčica

lovorov list

majčina dušica

sol

papar

image
Ilustracija/AFP


Priprema:

Prednost crvene leće je što je ne morate prethodno namakati u vodi kao npr: slanutak, već je samo isperite nekoliko puta pod vodom.

U dubljem loncu na maslinovom ulju, pirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i češnjak dok ne omekšaju.

Dodajte sitno nasjeckanu rajčicu zajedno s crvenom lećom te dolijte vodu tako da prekrije sastojke. Zatim u lonac dodajte majčinu dušicu i lovorov list te sastojke kuhajte na laganoj vatri oko dvadeset minuta.

Juhu posolite i začinite paprom po želji. Pustite da se ohladi pet minuta i miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu.


Juha od slanutka

Sastojci:

pola šalice slanutka (otprilike 3 šake)

2 žlice maslinovog ulja

glavica luka

2 mrkve

2 lovorovog lista

sol

papar


Priprema:

Slanutak je potrebno prethodno namakati u vodi preko noći.

Sitno nasjeckani luk i mrkvu pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju.

U lonac dodajte slanutak i dolijte vodu taman da ga prekrije. Ubacite dva lovorova lista te začinite paprom i soli po želji.

Nakon 30-ak minuta, kad je slanutak potpuno skuhan, izmiksajte sve sastojke kako biste dobili gustu teksturu juhe.


Juha od boba


Sastojci:

pola šalice mladog boba (3 šake)

2 žlice maslinovog ulja

glavica luka

veća mrkva

2 češnja češnjaka

bosiljak

sol

papar

šaka suncokretovih sjemenki

image
Ilustracija/AFP


Priprema:

Najbolje je koristiti mladi bob kojemu ne treba prethodno skinuti ljusku ili već očišćeni, smrznuti bob iz vrećice. Ako bob nije jako mlad, prokuhajte ga u kipućoj vodi na dvije minute pa ćete mu lakše skinuti ljuske pritiskom zrna između palca i kažiprsta. Ukoliko koristite sušeni bob, prelijte ga vodom i ostavite da se namače preko noći.

Nakon što su se prethodno nasjeckani luk, mrkva i češnjak dovoljno pirjali na maslinovom ulju, u lonac ubacite bob te dodajte toliko vode da prekrije sastojke.

Juhu začinite prstohvatom bosiljka, papra i soli te pustite da se kuha otprilike pola sata. Na kraju izmiksajte sastojke i po potrebi dodajte šaku suncokretovih sjemenki.  

03. svibanj 2024 00:12