StoryEditorOCM
GastroŠTO NIJE DOBRO JESTI?

Ako želite zadržati oštroumnost i koncentraciju, vrijeme je da neke namirnice izbacite iz prehrane ili barem konzumaciju svedete na minimum

Piše Ana Dukić/Živim
7. veljače 2022. - 16:12

Većina ljudi koja se odluči za dijetu ili promjenu prehrane cilja na manji broj odjeće, više energije ili izgradnju mišića. Međutim, ono što jedemo utječe na naš tjelesni performans i naše kognitivne sposobnosti. Određene namirnice i hrana mogu ubrzati starenje mozga, što nikako ne želite. Ako želite zadržati oštroumnost i koncentraciju, vrijeme je da neke namirnice izbacite iz prehrane ili barem konzumaciju svedete na minimum, piše Živim.

Dodani šećer

Jedenjem previše dodanog šećera možete oštetiti memoriju i povećati rizik od demencije.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Neuroscience navodi da djeca koja unose previše šećera imaju veći rizik od pretilosti, hiperaktivnosti i kognitivnih problema u odrasloj dobi.

Nažalost, dodani šećer se može pronaći u gotovo svim namirnicama, od sokova i slatkiša do preljeva za salatu i drugih namirnica koje trebaju biti "zdrave". Kako biste izbjegli dodani šećer, najbolje je čitati etikete. Pokušajte pronaći zamjene koje ga ne sadrže, često na etikama piše sugar free što znači da nema dodani šećer nego zaslađivače koji su bolji izbor za vaše tijelo.

Isto tako, možete napraviti svoju hranu i sami paziti na unos šećera.

Rafinirani ugljikohidrati

Pozdravite se s bijelim kruhom i pekarskim proizvodima. To su namirnice koje sadrže najviše rafiniranih ugljikohidrati koji, budimo iskreni, nemaju pozitivne učinke ni na fizičko ni na mentalno zdravlje.

image
Pozdravite se s bijelim kruhom i pekarskim proizvodima
Shutterstock

Istraživači su otkrili da rafinirani ugljikohidrati mogu utjecati na kognitivno zdravlje na nekoliko načina, uključujući promjenu određenih dijelova mozga.

Nema ništa loše u konzumaciji ugljikohidrata, kao što su zobene pahuljice, kruh od cjelovitih žitarica i slično. Međutim, rafinirani ugljikohidrati su nešto sasvim drugo, industrijski su obrađeni i mogu prouzrokovati brojne zdravstvene probleme.

Prerađeno meso

Da, samo rijetki mogu odoljeti prerađenom meso, ali vrijeme je da to i vi učinite. Istraživanja su pokazala da je prerađeno meso povezano sa značajnim rizikom od razvoja demencije.

To, naravno, ne znači da trebate izbaciti meso jer ono može biti dio zdrave prehrane. Tijelo opskrbljuje velikom količinom proteina kako bi održalo zadovoljavajuću razinu energije i proizvodilo nove mišićne stanice. Međutim, obrađeni proizvodi od mesa često sadrže visoke razine zasićenih masti zbog čega nisu baš idealan izbor ni za naše tijelo ni za um.

Ako ste pak ljubitelj veganskih proizvoda, možete se odlučiti i za takve alternative.

Protuupalna dijeta

Ako se pak pitate koju dijetu ili tip prehrane odabrati kako biste održali svoje tijelo i um u formi, odaberite protuupalnu dijetu. To može biti mediteranska ili DASH.

Mediteranska prehrana dosljedno se rangira u sam vrh najboljih opcija prehrane, još od prvog velikog istraživanja sredinom prošlog stoljeća o riziku za srčane bolesti, a velika joj je prednost što se lako provoditi. Konzumira se puno voća i povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, ribe i nemasnog mesa, a izvor masti je maslinovo ulje. Nema brojanja kalorija te se lako i trajno mršavi.

DASH dijeta se temelji na sličnim namirnicama kao i mediteranska prehrana povrće, voće, cjelovite žitarice, nemasno meso i mliječni proizvodi s malo masnoća. Ipak, zahtijeva osmišljavanje jelovnika, planiranje kupnje, pripremu obroka pa je zbog toga mediteranska prehrana u prednosti.

Ne morate odabrati nijednu od ovih dijeta, ali važno je da vaša prehrana bude bogata antioksidansima, vitaminom B i masnim kiselinama, kako biste održali zdravlje mozga.

Voće i povrće koje je bogato antioksidansima, ima protuupalne učinke, održava zdravlje crijeva i poboljšava funkciju mitohondrija, a ujedno podržava i dugovječnost, piše Živim.

29. travanj 2024 09:10