StoryEditor
Zagorabit će ulja

‘Slomit će mi se grane, koliko li su rodile masline‘: dok maslinari uz obalu nisu baš optimistični, iza Biokova sasvim druga priča

20. rujna 2020. - 14:17
Ivan Iše Šerlija među svojim maslinama  Braco Ćosić

Vijesti koje ovih dana čujemo od maslinara s naših otoka i priobalja nisu baš optimistične.

Suša je učinila svoje i svi se pribojavaju lošega uroda. Kako to biva, već se formiraju i cijene zlatnih kapljica masline i dosežu vrtoglavih 100 do 150 kuna po litri. I dok su naši primorski maslinari poprilično nervozni, tamo preko Biokova u Zagori posve je drukčija slika. Tako smo se barem uvjerili kod maslinara Ivana Iše Šerlije ​u Prološcu kod Imotskom, na predjelu Budim. Kako se ne bi slomile grane njegovih maslina, on ih podupire daskama i priručnim podupiračima. Maslina je rodila i on ne pamti toliko ploda u 14 godina koliko se bavi maslinarstvom.

Bit će grožđa i maslina

– Je ljudi moji, evo vidite što je ova godina. Korona nas zabrinula, ali će zato biti i u polju dobra i kvalitetna grožđa, a u nas ode u brdu i maslina. Ja sam prije 14 godina zasadio masline i pazim ih i uređujem ko dicu. Imam tu prirodnu čatrnju i na vrime sam ih zalivao. A nešto, vrlo malo mušice nije mojim oblicama naškodilo, pa vidite što se dobilo. Grane mi pomalo klizu prema zemlji, pa ih moram podupirati. Nemam ja toga puno, sedamdesetak stabala, ali da imam zemlje i prostora uzgajao bi ih i deset puta više. Volim ih, moji vole zdravo maslinovo ulje, a to ti je, moj prijatelju, sveto i lipo drvo – veli nam Ivan Iše kojeg smo posjetili u masliniku. A imali smo što i vidjeti. Maslinova ploda ko u priči. Na svakom stablu, posebno na onima oko njegove obiteljske kuće gdje je i velika čatrnja. Ivan ih je uredno zalijevao, radio svaki dan oko njih i, dakako, maslina mu se odužila plodom.

Tri puta više

– Lani sam imao oko 50 litara kvalitetnog ulja. Možda smišna količina za prave i velike maslinare, ali kada vidite da sam toliko imao lani, a ove godine bit će tri puta toliko, onda se vidi koliki je to napredak. Ova godina će se pamtiti sigurno. Sada se vidi da ode u nas u Prološcu i na ovoj visini maslina može itekako uspijevati. Ja sam ti se, moj prijatelju, baš posvetio mojim maslinama. Nije mi teško otići na naše otoke pitati iskusne maslinare svaki detalj. Kako se režu, di, dokle, kako ih i s čim triba tretirati. Sve ti ja znam. A nema knjige o maslinama koju nisam proučio. S maslinom triba radit, posveti joj se i sigurno će ti vratiti. Sada je i klima ode drugačija i priporučam ljudima da ih sade, jer će im se isplatit. Kujundžuša ostaje kultura broj jedan, grožđe i vinogradi, ali maslina mora imati posebno misto. Jedva čekam berbu, kada se na stablima pokaže ono malo crno, malo zeleno. Dođite kušati ulje, ove godine bit će prvoklasno – veli nam sav radostan prološki maslinar Ivan Iše Šerlija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. listopad 2020 22:04