StoryEditorOCM
ZagoraPROZIVKA JUNAKA

Počele pripreme za 309. Sinjsku alku, vojvoda Mario Šušnjara jednom bivšem kopljaniku ukazao je veliku čast

Piše Toni Paštar
21. svibnja 2024. - 20:23

Prozivkom kandidata koju je po zapovjedi alkarskog vojvode Marija Šušnjare obavio alaj-čauš Ivica Filipović Grčić i potom dekonzerviranjem opreme, u utorak poslijepodne na hipodromu su počele pripreme za 309. Sinjsku alku koja će se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića održati 4. kolovoza.

Odlukom Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva, a na prijedlog vojvode Šušnjare, na pripreme je pozvano 30 kandidata. To su alkari: Ivica Filipović Grčić, alaj-čauš, Tino Radanović, Ivo Zorica, Jure Domazet Lošo, Andrija Hrgović, Ante Zorica, Josip Čačija, Frano Ivković, Frano Talaja, Marko Vrca, Martin Šušnjara, Mihovil Župa, Bože Mandac, Filip Vučemilo, Pavao Prolić, Stipe Bogdan, Davor Svalina, Paulo Stupalo, Branimir Vučković, Josip Gugić, Josip Jadrijević, Josip Benja i Ante Runje, zamjenik alaj-čauša te pripravnici: Ante Mastelić, Miro Filipović, Mirko Vučković, Josip Lipotić Piroga, Dino Laštre, Luka Paleško i Filip Jadrijević.

image

Prozivka alkara

Toni Paštar

Zajedno s njima prvi put u ulozi vježbenika sudjelovat će Branimir Vučić, Luka Milanović, Marin Librenjak, Ante Paštar i Berto Pletikosić koji još nisu članovi VAD-a.

Uz alkarskog vojvodu Šušnjaru i alaj-čauša Filipovića Grčića početku priprema nazočili su dr. Ivan Nasić, tajnik VAD-a, harambaša Ivo Vukasović Parin, Boško Vladović, predsjednik i Mladen Pletikosić, član Časnog suda.

Nazočio je i dugogodišnji alkar Kristijan Bikić kojemu je 308. Alka bila posljednja na kojoj se nadmetao kao kopljanik. Vojvoda Šušnjara odredio je kako će upravo Kristijan Bikić biti ovogodišnji alkarski barjaktar.

image
Toni Paštar

- Do kraja lipnja alkari će se pripremati dva puta tjedno. Jahat će i privikavati se na konje na hipodromu, u Sinjskom polju i na brdskim terenima u okolici Sinja.

Od početka srpnja pripreme će biti svakodnevne, a uvježbavanje gađanja u alkarsku metu na stazi alkarskog trkališta počet će polovicom srpnja.

Od početka godine alkarska povorka već je tri puta nosila svečane odore, u Zurichu, Bruxellesu i nedavno u Ženevi gdje smo na zadovoljstvo građana toga dijela Švicarske i naših domaćina, udruge Starih Grenadira, sudjelovali u ceremoniji veličanstvenim defileom.

image

Dekonzerviranje opreme

Toni Paštar

Bilo je impresivno, a svi sudionici alkarske povorke osvjetlali su obraz Sinja, cetinskog kraja i Republike Hrvatske - kazao je vojvoda Šušnjara i dodao: - Moram zahvaliti Mati Bilobrku koji je posljednje dvije godine izvrsno, junački i časno odradio ulogu alkarskog barjaktara. Zbog njegovih poslovnih obveza spriječen je i dalje obavljati tu dužnost pa sam odlučio da barjaktara ubuduće regrutiram iz redova starih alkara. Prvi od njih je Kristijan Bikić.

- San je svakoga alkara kopljanika da poslije završetka karijere bude barjaktar, da ulicama našega grada pronese alkarski barjak s likom Gospe Sinjske. To je najveća čast i hvala vojvodi na povjerenju - kazao nam je Kristijan Bikić.

- Danas su formalizirane pripreme iako one zapravo za najveći broj alkara traju cijelu godinu. Upravni odbor jednoglasno je podržao prijedlog vojvode i odlučio da se za ovogodišnju Alku priprema 30 kandidata između kojih će vojvoda na prijedlog alaj-čauša izabrati do najviše 17 kopljanika koji će se nadmetati za slavodobitnika - kazao nam je tajnik dr. Ivan Nasić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 17:34