StoryEditor
ZagoraZELENI ‘MIGRANTI‘

Medvjedi ‘haraju‘ šestanovačkim krajem i slade se u košnicama, pogledajte kakvu zvijer je snimio naš čitatelj dok se vozio cestom kod Blata na Cetini

Piše Mladen Nejašmić
15. svibnja 2021. - 17:13
Zlatko Glibota

Vidjeti vuka u zamosorskim i zabiokovskim selima više i nije neka novost.

Umjesto njih pretplatu na ekskluzivnost preuzeli su - medvjedi. Tako je jedinku te zakonom zaštićene zvjerke prije nekoliko dana iz svojeg automobila snimio Ante Babić iz Šestanovca, dok se vozio cestom između Blata na Cetini i Novih sela. Prema neslužbenim procjenama, riječ je bilo o stotinjak kilograma teškom smeđem medvjedu čija je pojava izazvala veliki interes, poglavito na društvenim mrežama.

Vijest o blatskom medi ubrzo je postala viralni hit, tim više što se njegova pojava veže za brojne štete na pčelinjim košnicama u okolnim zaseocima.

- Ne viđa se ovako nešto baš svaki dan. Primijetio sam nekakvo kretanje na cesti i stisnuo gas. Iznenađen i preplašen, medo je počeo bježati. Iz onoga što se vidi radi se o manjem primjerku ili ovećem mladuncu, što daje naslutiti da bi ih još moglo biti na tom području - tvrdi autor video uradka.

Da je uistinu tako, u posjedu smo i snimke medvjeda koju je zabilježila lovačka kamera u blizini zaseoka Družići, tek nekoliko kilometra od šestanovačkog središta. Pregledom snimke, kaže nam Mario Bartulović, jedan od lovnika Lovačke udruge "Kreševnica" iz Šestanovca, vidljivo je da se radi o većem primjerku.

I prije se na tom području znao primijetiti pokoji medvjed, ali nikada u ovolikom broju.

 

- Mislim da se radi o migracijskim jedinkama koje ovo naše područje koriste na ruti Biokovo-Mosor i obrnuto. To podrazumijeva i sve veći broj šteta na pčelinjacima - tvrdi Bartulović.

Prije dvadesetak dana medvjede su snimili i lovci u Slivnu, a o štetama na pčelama u Biokovu u nekoliko navrata izvještavali smo i u Slobodnoj.

I jedni i drugi tvrde da je populacija smeđeg medvjeda u njihova sela ušla na velika vrata. Strah ih je samo saznanja da se šuljaju po njihovim šuma, što uz već prisutne vukove nimalo ne odaje dojmu sigurnosti, već obrnuto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2021 22:06