StoryEditorOCM
Dalmacijapazi, mine

SEGEĆANI PROTIV KAMENOLOMA 'Djeca su nam u šoku, a zidovi i stakla stalno pucaju od miniranja'

Piše PSD.
8. kolovoza 2011. - 23:03
Bio je to pravi potres. Kuća je vibrirala od detonacija, zidovi su pucali, lusteri su nam se tresli, ljuljali kućanski aparati, djeca su doživjela šok, a meni je prošlog petka prekipjelo. Sjeo sam na motor i otišao zaustaviti miniranje u segetskoj kavi dok ne dođe policija, jer će nam se ako se tako nastavi, kuća srušiti.

Tim riječima dočekao nas je Dražen Višić u obiteljskoj trokatnici na adresi Kralja Tomislava 2 u Segetu Donjem, udaljenoj oko 700 metara od kamenoloma.

Vidno uzrujan proveo nas je kroz prostorije pokazujući ispucale zidove te s ogorčenjem ponavljao kako će tužiti tvrtku “Trg” d.o.o. Varaždin koja vrši miniranje na eksploatacijskom polju Seget-jug čiji je koncesionar “Jadran kamen”.

- Tražit ću odštetu za nastalu štetu - dodao je, upoznavši nas što se sve događalo toga dana kada im se kuća tresla.

- Stao sam motorom nasred ceste i rekao šefu da nema miniranja. Molio me da ih ne zovem, ali bio sam odlučan. U nazočnosti policije izvršili su mjerenje, međutim ne u kući već na susjedovoj parceli, tako da ono uopće nije bilo vjerodostojno na što sam se požalio - kazuje Višić.

Muke traju četiri godine

Doznajemo kako posljedice od prekomjernog eksploziva koje se stavlja prilikom miniranja imaju protekle četiri godine, a posebno od prije dva mjeseca otkako taj posao radi “Trg” d.o.o Varaždin.

Veli da mu se jedan tamošnji radnik povjerio kako bi se količina eksploziva koja se stavlja za jedno miniranje mogla rasporediti za dva miniranja, pa da zato dolazi do spomenutog problema.

- Toga dana izvršili su tri miniranja u sat vremena i to je bilo strašno - kaže Draženov brat Tonči, koji nema ništa protiv toga da “Trg” d.o.o. Varaždin vrši miniranje, ali da to radi prema propisanim normama, a ne da se njihova kuća trese od potresa. Rekao je kako se miniranje vrši 2 do 3 puta mjesečno te da su prije sirenom upozoravali kada će ono biti, no da više to ne rade.

Majka im Jadranka požalila se i na drugi problem koji imaju zbog kamenoloma , a to je prašina radi koje, kako je rekla, ni robu ne može rastrit i razračit kuću.

Guše se u prašini

- To je Bože sačuvaj. Cijeli su teren uništili. Da kamenolom glavobolju zadaje gotovo svim stanovnicima koji žive u blizini njega, potvrdio nam je i Nikša Ivica. Ni njegova kuća nije prošla “lišo” od detonacija. Ne može ni nabrojiti koliko je puta sanirao ispucane zidove te pločice u hodniku.

- Boga ti, dite mi je šok doživilo. Tko s njima može doći na kraj. Ja ne znam tko je kriv. Nitko nije kriv. Svi se vade na mjerni uređaj. Uvjeren sam kada ga budu stavljali da neće dolaziti do ovoga.

Kuću smo izgradili sedamdesetih godina. Nikada nismo imali problema do 1995. godine dok nisu došli neki novi koncesionari koji su u 15 godina izvukli više kamena nego otkako je kava otvorena - rekao je Ivica.

Za sada ne razmišlja o tužbi, ali ukoliko se s ovakvim miniranjem nastavi neće šutjeti. Uvjeren je kako bi Općina Seget mogla riješiti dio njihovih problema s kamenolomom.

gordana dragan / Snimio vladimir dugandžić / cropix


Bez komentara

Iz tvrtke “Trg” d.o.o. Varaždin, nisu htjeli komentirati problem, već su nas uputili na zapisnik koji je policija napravila prošlog petka.

- Neću vam ništa reći. Zašto bi vam išta rekao?! Čuo sam da je bila policija i nisam pitao zašto - kazao nam je Marko Cigić, Jadrankamenov šef u segetskom kamenolomu.


Seizmolozi: Zatrpani smo prijavama

Eduard Milanović, pomoćnik direktora tvrtke ‘Alas-Seget’, koja također vrši eksploataciju kamena na polju Seget – sjever u segetskoj kavi do tri puta mjesečno, tvrdi da se njihovi radnici strogo pridržavaju propisanih normi.

- Mi u Hrvatskoj nemamo određene parametre pa koristimo one koji su propisali Nijemci. Za stambene objekte iznose oko 15 mm u sekundi potresa, a spomenike kulture 10. Ravnatelj Seizmološke službe Hrvatske Vladimir Kuka, potvrdio je da postoje predviđene norme za miniranje u kamenolomima, no da je ih se često ne pridržavaju zbog čega je njegova služba “zatrpana” pozivima građana koji trpe posljedice toga i traže pomoć. Kod miniranja mora se voditi dnevnik kolika je količina eksploziva korištena i na koji način - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 02:47