StoryEditorOCM
S mora i krajaI to se događa

Zorica neće biti Kleopatra; evo kako su neretvanske mandarine preimenovane u egipatske, direktor tvrtke sve pojasnio

Piše Stanislav Soldo
4. listopada 2024. - 16:05

Zorica je Hrvatica, nije Egipćanka. Tako bi se ukratko mogao sažeti skandal oko neretvanskih mandarina kojima je na deklaraciji pisalo sorta "zorica rana“ zemlja podrijetla Egipat.

Ispalo je da su mandarine pakirane u narančastoj mažici u naše trgovačke centre stigle, ni manje ni više, negoli iz Egipta.

U poplavi svakojakih gluposti sa kojima se na dnevnoj bazi susrećemo to možda i nije neka novost jer jedemo med iz Kine, češnjak iz Brazila, rajčice iz Španjolske, krumpir iz Egipta i tako može nabrajati u nedogled sve vrste voća, povrća i prerađevina koje nam dolaze iz daleka.

Autohtoni proizvod

Ali ovo je neretvanska mandarina, autohtoni hrvatski proizvod, sa oznakom zemljopisnog podrijetla, brend neretvanske doline, jedino hrvatsko izvozno voće, jer samo mandarina imamo dovoljno, sve jedemo tuđe iz uvoza.

Pa otkuda neretvanska mandarina iz Egipta?

image




 

Nikola Vilić/Cropix

Otkupljivač mandarina iz doline Neretve uvjerava potrošače da je riječ o tiskarskoj grešci i ljudskom faktoru. Ispričava se potrošačima uz garancije da se radi o hrvatskom proizvodu i mandarinama koje su rasle na plodnoj neretvanskoj zemlji.

- Pošto radimo više kupaca i krenuli su izvozi mandarine, prilikom mijenjanja brenda i folije za drugog kupca naš je djelatnik je jednostavno promijenio deklaraciju i stavio krivi bar kod i krivu zemlju podrijetla - objasnio je direktor tvrtke Agro Neretva Ivan Bjeliš, a prenosi RTL.

Priča se zakotrljala nakon što je facebook stranica "Halo, inspektore" objavila fotografiju na kojoj se vidi kako na pakiranju mandarina koje se prodaju pod neretvanske stoji oznaka da su iz Egipta, da bi se kasnije oglasili  iz Agro Neretve koja ih putem Plodina distributira na tržište. 

Tiskarska greška

"Zbog tiskarske pogreške na deklaraciji naših mandarina, želimo vas obavijestiti da one potječu iz plodne doline Neretve, a ne iz Egipta.

Mandarine su sezonsko voće koje ne uspijeva u Egiptu u ovo doba godine. Ispričavamo se na ovoj nesretnoj pogrešci i zahvaljujemo na vašem razumijevanju i povjerenju. Agroneretva d.o.o ponosna je na svoj dugogodišnji rad i posvećenost kvaliteti.

image




 

Nikola Vilić/Cropix

Svake godine proizvodimo voće vrhunske kvalitete koje je prepoznato na domaćem i međunarodnom tržištu. Naše mandarine su bogate vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, što doprinosi zdravlju i vitalnosti. Certifikat GLOBALGAP koji posjedujemo jamči visoke standarde u proizvodnji i sljedivost svakog ploda, od polja do vašeg stola. Vaše zadovoljstvo naš je prioritet i nastavit ćemo isporučivati najkvalitetnije proizvode s pažnjom prema okolišu i budućim generacijama", piše u očitovanju Agro Neretve stranici "Halo inspektore".

U priču oko "mandarina iz Egipta“ uključila se i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata koji su obavili nadzor berbe i otkupa mandarina kod proizvođača, otkupljivača, distributera i prodavača u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Našicama i Varaždinu.

Utvrđeno je da je prilikom ispisivanja oznake, odnosno naljepnice s podacima došlo do pogreške, pri čemu je na naljepnici napisano da je zemlja podrijetla Egipat, umjesto Republika Hrvatska, priopćeno je iz Državnog inspektorata.

Inspekcijskim nadzorom obavljenim kod trgovačkog društva (Plodine), u prostorijama centralnog skladišta u Kukuljanovu, utvrđeno je da je subjekt povukao sa skladišta sporni proizvod te ga je vratio proizvođaču, što je potvrđeno i inspekcijskim nadzorom.

Inspektori u akciji

Nadzorima obavljenim na tržištu u maloprodajnim prodavaonicama Plodina utvrđeno je da su pri dobivanju obavijesti iz sjedišta društva o pogrešci u navodu zemlje podrijetla ispravljale taj navod na način da se lijepila nova deklaracija preko sporne s navodom da je zemlja podrijetla Republika Hrvatska.

Poljoprivredna inspekcija nastavlja kontrolirati ispravnost označavanja ovog proizvoda na tržištu te u slučaju nesukladnosti i njegovo povlačenje s tržišta.

image




 

Nikola Vilić/Cropix

S obzirom na trenutno utvrđene nesukladnosti protiv odgovornog proizvođača poduzet će se zakonom propisane mjere. Sukladno Zakonu o informiranju potrošača o hrani ako navedene informacije na hrani nisu u skladu s praksom poštenog informiranja, a što je protivno članku 7. Uredbe (EU) o informiranju potrošača o hrani koji propisuje da informacije o hrani ne smiju, između ostalog, biti obmanjujuće glede zemlje podrijetla proizvoda. Predviđena kazna za pravnu osobu je od 9290 -13.270 eura, zaključili su u Državnom inspektoratu RH.  

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 16:06