StoryEditorOCM
S mora i krajaNAŠA DICA

Zagora i otok spojili su se u potpuno neočekivanoj kombinaciji, doznajemo zbog čega je politika napravila takav potez

Piše Sandra Barčot
30. kolovoza 2023. - 13:59

Ni more nam nije granica kada je u pitanju interes naše djece! Uostalom ovim spajanjem razbit ćemo predrasudu kako otočani, škojari, i Zagora, Vlaji, ne mogu zajedno nešto obaviti, raditi, razvijati se, a ne samo prozivati tko je bolji od koga, tko je škrtiji od koga?!

Evo danas je povijesni dan, kada predškolska ustanova “Maslačak” iz Primorskog Doca pod svoje okrilje dobiva i dječji vrtić iz Grohota na Šolti, koji je do sada radio kao privatni. Ovim objedinjavanjem podižemo pedagoški standard, okrupnjujemo ustanovu i time širimo lepezu mogućnosti povlačenja bilo europskih, bilo nacionalnih sredstava, subvencioniranih, bespovratnih... sve za dobrobit djece – gotovo identične izjave dala su nam dva nezavisna općinska načelnika.

Jedan s kamenog krša Zagore Joško Dujmović, drugi s otoka Šolte Nikola Cecić-Karuzić. A sve u povodu zajedničke suradnje, potpisa na sporazumu gdje se predškolskoj instituciji iz zaleđa pripaja otočna.

Rekli bismo, presedan u cijeloj državi... Nimalo uobičajena pojava, no razloga je mnogo za ovaj potez!

– Prvo, komplicirano je osnivanje ustanove, a mi smo rješenje pronašli u ovom spajanju. Šolta će biti naša podružnica, cijela administracija ostaje u našem vrtiću, dok ćemo ustrojiti dodatnu zdravstvenu skrb na otoku, pa je i to korak naprijed za funkcioniranje i brigu o djeci – pojašnjava Dujmović, dok Ivana Radoš, ravnateljica “Maslačka”, a od potpisanog ugovora i vrtića "Grohote", govori:

image

Načelnici Nikola Cecić Karuzić, Joško Dujmović i ravnateljica Ivana Radoš potpisuju ugovore

Nikola Vilić/Cropix

– Zajedno ćemo sutra širiti poslovanje zapošljavanjem stručnih osoba, od sociologa, asistenata... Sada imamo pedagoga koji će zajedno sa mnom po potrebi putovati na Šoltu.

Rješenje se pronašlo u tom segmentu, no i u onom financijskom, o čemu nam zbore dvije pročelnice. Dvije dame koje "dirigiraju" jedinstvenim upravnim odjelima u općinama – u Primorskom Docu Diana Knez, na Šolti Nataša Nazor-Jovović.

– Funkcionalno spajanje sada podržava i financira država s 25 posto za troškove, rashode, a sve u duhu racionalizacije poslovanja. Potrebna sredstva ujedno možemo sada lakše povlačiti zajedno, a jeftinija će nam biti i objedinjena javna nabava, što se tiče nabave hrane za prehranu djece, kao i neophodne opreme za rad vrtića.

Obje su zgrade nove. Naš novoizgrađeni vrtić dobio je epitet najljepšeg takvog općinskog objekta u državi, a Šoltani već planiraju dogradnju kata na svojem vrtiću – pojašnjava pročelnica Knez, dok otočna joj kolegica Nazor-Jovović te načelnik Cecić-Karuzić potvrđuju podacima.

– Vrtićke skupine u Grohotama imamo šest godina, zadnje četiri godine i jaslične. Sada je upisano 43 djece, o kojima skrbi sedam djelatnika, uz jednu nama važnu brojku – minulih godina u prvi razred osnovne škole upisujemo dvoznamenkasti broj djece, lani 12, sada 14 prvašića. Povećanje broja djece nam je u školi 33 posto!

Iznose i informaciju kako su već osigurali 2,5 milijuna kuna iz EU-ovih fondova za dogradnju svog vrtića u srcu Grohota, za podizanje kata za novi prostor za mališane, pa sada fuziranje s Primorskim Docem, donosi i nove benefite. Jer je među brojnim uvjetima za prijave na natječajima i onaj da jedinica lokalne samouprave ima svoju predškolsku ustanovu ili da je osnivač druga jedinica lokalne samouprave, što su u ovom slučaju zajedno kompilirali Šoltani i Dolačani!

image

Novoizgrađeni vrtić ‘Maslačak‘ u Primorskom Docu dobio je epitet najljepšeg vrtića u državi u konkurenciji općina

Nikola Vilić/Cropix

– Ujedno ćemo i roditelje obradovati jer će im računi za smještaj njihovih mališana sada biti manji! – kaže načelnik Dujmović, u čijem vrtiću trenutno ima 25 djece (16 u vrtiću, devet u jaslicama), o kojima brine sedam djelatnika.

I oni su općina po broju stanovnika (660 je mještana) najbolja u Hrvatskoj po povlačenju EU-ova novca.

– Drugu godinu smo prvi u državi u odnosu na broj stanovnika, za koje smo do sada povukli više od 20 milijuna kuna, iako nam i dalje kao Damoklov mač visi nad glavom dug od prijašnjih vlasti za izgradnju dvorane i gospodarske zone, koji još otplaćujemo, a radi se o gotovo dva milijuna eura – iznosi načelnik otežavajuću okolnost u razvoju općine kojoj se mladi vraćaju.

Prepoznaju obitelji blagodati života u blizini Trogira, Kaštela, Splita, Šibenika, gdje cvjeta i turizam – već je 25 vila s bazenima koje biraju za svoj odmor Francuzi, Nijemci, Skandinavci...

Puni se i gospodarska zona, uredio se vidikovac, stari bunari, brojna izletišta, nove biciklističke i pješačke staze, gradi se kuća za zbirku tradicionalnih predmeta njihovih predaka – stvara se novi etno-prostor...

Puno je planova, ali i poteza za bolji život u ovom krševitom kraju, gdje se i najmlađe uči od prvih koraka kako se treba baviti i poljoprivredom, te čuvati običaje sela!

image
Nikola Vilić/Cropix

– Pozdrav svima, lijepo nam došli i još bolje prošli! – četvero mališana grupi gostiju sa Šolte (načelnik Cecić-Karuzić, pročelnica Nazor-Jovović, predsjednik Općinskog vijeća Teo Tomić) te domaćinima (načelnik Dujmović, pročelnica Knez, predsjednik Općinskog vijeće Mario Mišković i Josip Penić iz Upravnog vijeća predškolske institucije), i nama iz Splita, poželjelo je ugodan boravak u njihovu domu.

U modernom vrtiću, koji ima četiri sobe za grupe, veliku kuhinju, urede, dnevni boravak gdje su izložbeni prostor prilagodili gostima – sve u motivima mora, ribe, valovi, školjke...

– A i vi imate primorski u imenu. A kako su nas, Šoltu, sada prebacili u devetu izbornu jedinicu za glasanje, znači u paketu s Kninom, Šibenikom, eto i nas sve bliže vama – smije se i načelnik Cecić-Karuzić, zadovoljan toplom dobrodošlicom i obavljenim poslom, prvom stepenicom – potpisivanjem ugovora, a onda i daljnjim potezima za dobrobit mališana i podizanje pedagoškog standarda ustanove kojoj su i oni sada dio.

No djeca nisu stala samo na pozdravu, već su zajedno s ravnateljicom Ivanom Radoš goste uputili i na razgledavanje njihova ekovrta, gdje se sade crvene rajčice, zelena paprike, a u kutu od vjetra njihov mali zeleni raj “štite” brojna stabla koja tek čeka rast u visinu. “Friški” je njihov vrtić, njihov mali dom, pa su nas djeca nakon pozdravne pjesmice brzo “otkantala”.

Na njihovim “mićim” stolovima već ih je čekala topla juhica, pa meso i salata, za ručak. Salata iz njihova ekovrta, a meso s obližnjeg OPG-a. Sve domaće!

U Docu


Budući da u novoj zgradi u Primorskom Docu ima mjesta za 72 mališana, uz Šoltu kao novi područni odjel, Primorski Dolac je sastavio sporazum sa susjedima, gradovima Šibenikom i Kaštelima, te općinom Lećevica, gdje je moguć upis i njihove djece u ovu predškolsku ustanovu.

Kazuju nam kako je moguće djecu upisati, oni će odmah po potrebi povećati i broj neophodnih djelatnika, “teta čuvalica”, a imaju ideju i kako to sve posložiti s prijevozom.

– Može se sve dogovoriti, osigurati i prijevoz djece do Primorskog Doca, uz pratnju, naravno, jer predškolska djeca ne smiju u autobuse bez pratnje, kao što to mogu školska. Mi mjesta za mališane imamo, u obližnjim gradovima ih nema i zašto onda ne ići i korak dalje, te mališanima pružiti boravak u predškolskoj ustanovi, roditelje osloboditi brige za djecu dok rade, svi su na dobitku. A sredstva za realizaciju u cilju dobrobiti djece jednostavno se moraju iznaći – rađa se još jedna dobra ideja među ljudima koji žele djeci omogućiti smještaj u vrtićima, bilo u jutarnjim, bilo u popodnevnim smjenama.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image

Jedan s kamenog krša Dalmatinske zagore Joško Dujmović, drugi s prekrasnog otoka Šolte Nikola Cecić-Karuzić

Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:44