StoryEditorOCM
S mora i krajaDALMATIA ULTRA TRAIL

Više od 600 natjecatelja iz 30 zemalja protrčat će brdima i dolinama diljem Splitsko-dalmatinske županije

Piše Merien Ilić
4. listopada 2023. - 11:34

Na širem području Splitsko-dalmatinske županije od 13. do 15. listopada održat će se osmo izdanje međunarodne utrke "Dalmacija Ultra Trail" (DUT).

Prema najavama organizatora, očekuje se više 600 natjecatelja iz 30 zemalja svijeta i isto toliko članova njihove pratnje, te će na taj način šire omiško područje u tjednu manifestacije ostvariti više od 5000 noćenja, što su prepoznale Županija splitsko-dalmatinska i Turistička zajednica županije uvrstivši DUT u top sportsko-turistička događanja.

- Riječ je o međunarodnom trail događaju koji obuhvaća pet planina, tri rijeke te brojne kulturno-povijesne lokalitete koji su samo dio bogate kulturno-povijesne baštine naše regije. DUT se sastoji od četiri utrke različitih dužina kako bi svaki sudionik željan novih izazova i iskustava našao upravo onu koja mu svojom trasom i popratnom pričom najbolje odgovara - ističe Hrvoje Kedžo, direktor utrke.

image

Dalmacija ultra trail

Mountain DUT utrka je duga 122 kilometra koja starta iz amfiteatra antičke Salone, obilazi najzanimljivije prirodne i povijesne znamenitosti i prelazi preko četiriju planina. Natjecatelji koji se odluče za 57 kilometara dugu Sea DUT utrku, sa startom iz Makarske, mogu cijelo vrijeme uživati u pogledu na more.

Dvadeset i sedam kilometara duga Ethno DUT utrka kreće iz žrnovačkog kamenoloma, te prelazi preko Primorske Kose obilazeći stara napuštena sela zaleđa. Najkraća utrka ove godine je River DUT, duga 16 kilometara, sa startom iz Kučića odakle nakon spuštanja do Cetine prati rijeku do Radmanovih mlinica da bi se nakon toga starim gusarskim putevima preko Imbera spustila u Omiš.

Središnje mjesto događanja i jedan od suorganizatora je Grad Omiš, koji je idealan domaćin za ovakav oblik sporta s obzirom na svoj karakter jedinstvenog centra avanturističko - sportske ponude. Cilj svih utrka je na omiškoj gradskoj plaži, gdje se u nedjelju održava dječja utrka čiji će početak označiti Omiški gusari pucnjem iz kubure.

Broj malih natjecatelja je limitiran na 300 trkača do 12 godina, pa se pozivaju roditelji da prijave svoju djecu i pridruže se pobjednicima na proglašenju najboljih u nedjelju.

image

Dalmacija ultra trail

Mk Photography - Marko Kadija/

Zahvaljujući dugogodišnjim volonterima ova utrka i dalje raste, te se upravo zbog njih natjecatelji odlučuju na ponovni dolazak.

- Za ovako duge i izuzetno naporne utrke, u kojima se svladavaju velike visinske razlike, potrebno je natjecateljima osigurati i okrepne stanice. Duž staze ih se nalazi 16, a na nekima se dežura u tri smjene! – kaže Dušan Ivanišević iz organizacije.

Cilj ove manifestacije, osim samog natjecanja, jest promocija Dalmacije kao poželjne outdoor destinacije i izvan turističke sezone, te privlačenje novih natjecatelja, početnika ili iskusnih sportaša, da se okušaju u nekim od naših ULTRA staza: primjerice, ove godine na 57 kilometara SEA DUT-a sudjelovati će proslavljeni triatlonac Andrej Vištica.

image

Dalmacija ultra trail

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:50