StoryEditorOCM
S mora i krajaEKO LANTERNA

Ronioci opet u akciji na vrhu Pelješca: ‘Nećemo dozvoliti da najljepšu uvalu na Jadranu pretvore u smetlište‘

Piše Stanislav Soldo
13. lipnja 2024. - 17:51

Više od 80 ronilaca u subotu će udružiti snage u čišćenju podmorja Uvale Lovište, omiljene nautičarima, roniocima i turistima koji uživaju u ovom komadiću raja na kraju Pelješca. Da bi jedna od najljepših uvala na Jadranu ostala čista već se drugu godinu brine Ekološko ronilački klub Lanterna.

Njegovi članovi 15. lipnja organiziraju ronilačko-ekološku akciju čišćenja podmorja. I to s međunarodnim predznakom jer će im se i ove godine pridružiti ekipe ronilaca iz Bosne i Hercegovine i Makedonije te ronioci vatrogasnih postrojbi iz Slovenije.

Uz ronioce s Pelješca i susjedne Korčule, iz Dubrovnika, Splita, u akciji sudjeluje i Hrvatska gorska služba spašavanja koja osigurava medicinski tim i dva čamca.

image
Ilustracija: Ivana Grgić/Cropix

Osim ekološkog, ova akcija ima i edukativni karakter, nastoji podignuti svijest lokalnog stanovništva, ali i brojnih turista, posebno nautičara kojima je Lovište omiljena uvala, o važnosti očuvanje morskog okoliša.

- Akciju smo pokrenuli prošle godine, vrlo brzo nakon što smo osnovali ronilački klub, s ciljem da postane tradicionalna. Tada smo iz mora izvukli između četiri i pet kubika smeća.

U vrijeme kad smo suočeni s klimatskim promjenama i negativnim učincima ljudskog djelovanja na okoliš, ovo je naš mali doprinos odgovornom odnosu prema sredini u kojoj živimo. Koristim prigodu zahvaliti Općini Orebić i TZ općine Orebić, Poljoprivrednoj zadruzi Kuna, R.T.P. Lovište i tvrtki My Gavi na podršci, a sve ronioce koji sudjeluju u akciji počastit ćemo zaronom na jednoj od atraktivnih lokacija u Lovištu - poručio je Igor Đuričić, predsjednik Lanterne.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 17:52