StoryEditorOCM
S mora i krajaSmiješi se zarada

Proizvođači mandarina napokon zadovoljni: ‘Urod prepolovljen, ali kvaliteta izvrsna, treba zadržati ovu otkupnu cijenu‘

Piše Stanislav Soldo
20. rujna 2024. - 20:06

Ove godine imamo odličan kvalitet mandarine, raniju zriobu gdje smo imali situaciju već prije 9. rujna da su tri rane sorte - Zorica rana, Ichumare i Iwasaki zadvoljile parametre omjera šećera i kiseline na svim analizama po lokalitetima, a berba je počela 16. rujna, tako da će prva roba na tržištu u trgovačkim lancima biti izvrsne kvalitete i odličnog omjera šećera i kiseline, ističe gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga u svom priopćenju posvećenom početku berbe mandarina.

image

Gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga

Ante Čizmić/Cropix

Urod je ove godine prepolovljen, procjena je između 30 i 35 tisuća tona na stablima pa je s tim i s obzirom na odličan kvalitet, početna otkupna cijena veća nego lani, naglašava Mataga.

Otkupna cijena je 70 centi za prvu klasu, 30 centi za drugu klasu, što je zadovoljavajuće za proizvođače. Nadam se da će se ova otkupna cijena zadržati što duže, pa i po mogućnosti do kraja sezone, da napokon proizvođači kako na području grada Opuzena, tako i doline Neretve dožive neki oporavak.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ovim putem apeliram prema svim otkupljivačima da učine sve što je u njihovoj mogućnosti da se zadrži ova otkupna cijena što duže, da zajedno radimo na boljoj budućnosti neretvanske poljoprivrede jer sva kvaliteta proizvodnje i sami razvoj u konačnici proizvođaču ovisi o dobroj prodajnoj cijeni.

Urod je prepolovljen, kvaliteta mandarine odlična, odličan omjer šećera i kiseline, pa će i potražnja biti veća, sve su predispozicije za to ove godine, zaključuje gradonačelnik Mataga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 20:06