Procjenjuje se da 33 posto svjetske populacije u dobi između 30 i 79 godina ima povišen krvni tlak. Jedna od osnovnih liječničkih preporuka osobama s takvom dijagnozom, ali i ostalima radi prevencije ove i niza drugih bolesti, smanjenje je unosa soli kojom se u prekomjernoj dnevnoj količini začinja hrana na ovdašnjim trpezama. Hrvatska se nalazi među deset svjetskih nacija po dnevnoj konzumaciji soli.
Strateškim planom za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj od 2015. do 2019. godine bilo je predviđeno da se prosječna dnevna konzumacija s početnih 11,3 grama dnevno smanji na 9,2 grama. Cilj do danas nije postignut, no u Ministarstvu zdravstva vide napredak. Iznose podatak kako je unos soli smanjen za 1,8 grama dnevno. Daleko je to od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o najviše pet grama, odnosno jednoj čajnoj žličici soli dnevno.