StoryEditorOCM
S mora i krajaZA AVANTURISTE

Luda turistička ponuda u Metkoviću: autobus pun turista ‘otmu opasni gusari‘ i odvode ih na težački rad u polje

Piše Stanislav Soldo
7. travnja 2024. - 17:48

Delta Neretve savršeno je mjesto za odmor za sve koji traže nešto drugačije. Najviše turista za sada dolazi na jednodnevne izlete, koji uz posjet prirodnim ljepotama, fotosafariju u neretvanskoj močvari, kitesurfingu na Ušću i Baćinskim jezerima, uživaju i u ovdašnjim delicijama: brudetu od jegulja i žaba, domaćem kruhu i kapljici vina s vinogorja Komarna.

No, trendovi se polagano mijenjaju, pa Neretva postaje turističko odredište mnogima koji su željni dobre zabave i avanture, posebno nakon izgradnje Pelješkog mosta. Gosti sada u većem broju, osim s Pelješca i Korčule, dolaze na izlete iz Dubrovnika i Konavala, s krajnjeg juga Hrvatske, jer je “granična barijera” koja ih je na neki način “odgovarala” od putovanja u ovaj dio Dalmacije, uklonjena. Veliki dio turističkog potencijala neretvanskih gradova i općina leži u aktivnom odmoru. Odmoru koji, štono se reče - pozitivno umara. Domaći i inozemni posjetitelji u krugu od kojih desetak kilometara imaju ama baš sve što im treba: more, rijeku, jezera, planine te florom i faunom bogatu neretvansku deltu. Pogledate li uzvodno, vidjet ćete planinu Velež pod snijegom, a nizvodno - modro Jadransko more.

Aktivnosti je mnogo, poput planinarenja, surfanja i kiteboardinga, sportskog penjanja, jedrenja, bicikliranja, vožnji u neretvanskim lađama.

image

Kitesurferima je ušće rijeke Neretve idealna lokacija za njihov sport kojeg pogoni vjetar

Denis Jerković/Cropix

Posjetitelji doline Neretve mogu uživati u ruralnom turizmu prožetom avanturističkim duhom, poput branja jagoda, smokava, mandarina, limuna ili maslina. Ovaj zanimljivi izletnički program započinje gusarskim napadom na autobus pun inozemnih turista koje “otmu opasni gusari” s Norina i odvode ih na težački rad u polje. Gosti željni zabave i avanture mogu prošetati pastirskim stazama po brdu Rujnica, a program nosi zanimljiv naziv “Putovima Ilira i pastira”.

image

Iz godine u godinu, festival crtanja na pijesku ima sve više poklonika

Tonći Plazibat/Cropix

Tako inozemni posjetitelji oživljavaju davno zaboravljene pastirske staze na brdu Rujnica. Dolaskom do crkvice svetog Roka zazvone zvonom, što je znak da su se uspješno popeli. Kroz maslinike i suhozide probijaju se na južnu padinu Rujnice, a onda nakon sat vremena na sedlo između Velike i Male Rujnice na 330 metara nadmorske visine odakle puca pogled na dolinu Neretve, koja je nedvojbeno raj za “birdwatchere” i “kitesurfere” kao i ostale posjetitelje željne avanturističkog duha, čiji se dolazak svake godine nestrpljivo očekuje.

Promatrači ptica

I dok se kitesurfing na Ušću Neretve pokazao kao puni pogodak, promatrači ptica te ljubitelji prirode tek bi trebali stići u ove krajeve. Drugim riječima, potrebno je učiniti dodatne napore kako bi se delta promovirala u birdwatching destinaciju za što ima sve prirodne preduvjete, samo treba poraditi na prezentaciji i marketingu.

U Europi postoji nekoliko lokacija za promatranje ptica. To su najčešće velika močvarna područja na Gibraltaru koja posjete milijuni ptica u migracijama, zatim slijedi Donana u Španjolskoj, Camargue u Francuskoj te Eilat u Izraelu. Njima uz bok su dalmatinska obitavališta ptica: dolina Neretve, Vransko jezero i Kolansko blato, koje tek treba etablirati kao “birdwatching” destinacije. O značenju delte Neretve za “birdwatchere “ najbolje govore mnogobrojni nalazi prstenovanih ptica koje su zimi ili tijekom proljetne i jesenske seobe, obitavale u ovim krajevima.

image

Promatračnica za ptice na ušću rijeke Neretve

Denis Jerković/Cropix

Oni mirnijeg duha mogu pak posjetiti prirodne ljepote neretvanskog Ušća: Blace, Galičak, Parilu, vjetroorgulje ponad Rogotina koje s burom i jugom sviraju milozvučne melodije. Ne treba zaobići ni Prirodoslovni Muzej u Metkoviću, Muzej Narone u Vidu, jedini koji u Hrvatskoj nudi in situ prezentaciju svega što je pronađeno. Zanimljivo je razgledati i Jamu u Predolcu, Etno kuću Ilić u Vidu s više od 400 izloženih preslica. Na ovu prirodnu ljepotu nadovezuju se Baćinska jezera, sedam ih je i pravo su biljno i životinjsko carstvo, a nekada davno kraljica Teuta ih je obožavala zbog čega se ponekad nazivaju i Teutinim biserima.

image

Neretvanske lađe pravi su mamac za turiste

Tom Dubravec/Cropix

Jezero Kuti u općini Zažablje mami svojim ljepotama. Legenda kaže da tu pod vodom leži izgubljeni Gavanov grad. Neki kažu čak i Troja, ali to su sve mitovi i legende koje bi valjalo oživjeti i prezentirati domaćim i inozemnim posjetiteljima jednako kako se svojedobno i s uspjehom oživjela neretvanska lađa kroz sportsku manifestaciju “Maraton lađa”, koji se odvija svake druge subote u kolovozu. Ušće rijeke Neretve, mjesto gdje se ljube more i rijeka, raj su za surfere svih vrsta, ljubitelje ovog adrenalinskog sporta, koje vjetar maestral odnosi sve do Pelješca.

image

Brudet od cipla, jegulje i žaba, specijalitet iz Doline Neretve

Joško Šupić/Cropix

Delta Neretve jedina je delta u Hrvatsko, koju štiti Ramsarska konvencija. Čine je sunce, more, pjesak, močvara, netaknuta priroda, trstika i šaš. Mjesto je to gdje sretni ljudi hodaju po moru gdje ljetne žege rastjeruje maestral donoseći dašak osvježenja u nepregledne plantaže mandarina, koje se s prvim danima proljeća osipaju mirisnim cvjetovima poput prirodnog Coco shanela. Neopisivo. Dođite, pogledajte, poslušajte, pomirišite i kušajte. Dolina Neretva budi sva čula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:49