StoryEditorOCM
S mora i krajakod tete olge

Kultni dalmatinski restoran splitskih korijena obilježio veliki jubilej; pogledajte dosad neviđene nostalgične kadrove

Piše Ante Šunjić
24. studenog 2023. - 19:49

Pet i pol desetljeća "prevalila je preko svojih leđa". Pojavila se neočekivano, na netipičnom mjestu, a postala je nezaobilazna stanica ljubitelja dobre hrane i pića, i kako stvari stoje, tako će biti još dugo.

"Teta Olga", legendarni restoran uz Jadransku magistralu u Rogotinu proslavio je 55. rođendan. Bio je to jedan od prvih suvremenih ugostiteljskih objekata otvorenih u Dolini Neretve, neposredno nakon izgradnje Jadranske magistrale pred njegovim vratima, a i danas je institucija u tom sektoru.

Sve je počelo već pomalo davne 1968. godine, kada su, kako nam kažu svjedoci vremena, počeli zemljani radovi uz državnu cestu. Ubrzo se pronijela vijest da će to biti mjesto za "neki restoran". Ubrzo je otvorio vrata svojim gostima.

Bilo je to 30. lipnja 1968. godine. Brzo se proširio glas da je vlasnik podrijetlom iz Neretve. Iz mjesta Vid.

Josip Vučić i njegova supruga Olga, Bračanka iz Supetra, već duže vremena su uspješno, kao privatnici vodili kuglanu u tada već kultnom Domu brodogradilišta "Split" na splitskom Lovretu. Veliko iskustvo je Josip stekao dok je kao konobar plovio na brodu i tu je razvijao svoje sposobnosti i usvajao nova znanja iz ugostiteljstva.

image

Neretvanin Josip i Bračanka Olga najprije su ‘držali‘ ugostiteljski dio kuglane u legendarnom Domu brodogradilišta na splitskom Lovretu

Privatni album

Tada je mnogima postalo jasno da se radi o obitelji koja zna što hoće. Preduvjet uspješnog poslovanja su i ljubav i poštovanje supružnika koji su zajedno ušli u posao.

Upravo zato Vučić je restoranu dao ime "Teta Olga", po nadimku svoje životne suputnice koji je dobila još u Splitu. Kruži legenda da ona nije ni znala za suprugove planove, te da je danas kultni restoran bio iznenađenje i dar za nju.

Kako bilo, ubrzo je "Teta Olga" postala poznata ne samo među Neretvanima i Dalmatincima, već osobito među ljudima iz poslovnog svijeta, gotovo iz cijele tadašnje Jugoslavije. Restoran smješten na "strateškoj poziciji", uz Magistralu koja je bila žila kucavica šireg područja, imao je sve preduvjete za uspjeh.

Brojni navijači "Hajduka" i "Jugoplastike" i danas se sjećaju druženja sa svojim ljubimcima iz najslavnijih klupskih dana, koji su u Rogotin svraćali tijekom putovanja na utakmice u Mostar, Sarajevo ili Podgoricu. "Teta Olga" bila je nezaobilazna postaja i mnogim drugim sportašima, primjerice "onom" Dinamu s Ćirom Blaževićem, estradnim zvijezdama, političarima...

Lavovski dio posla obavljala je upravo Olga Vučić, koju su smatrali dobrim duhom restorana, koji su vodili i trenutačno najstariji aktivni ugostitelj na području Ploča, "vječni" Ante Štrbić – Fulin, zatim Ante Glamuzina - Mere, Pero Prkačin i Mile Raguž, legendarni konobari, a tijekom Domovinskoga rata Siniša Tutavac.

image

Restoran je otvoren 1968. godine uz tek izgrađenu Jadransku magistralu

Privatni album

A onda je u "Tetu Olgu" stigao drugi dobri duh – Darko Šetka. Bilo je to 1. siječnja 1995. To znači da Darko "kormilari" tim poslovnim objektom već 28 godina, kako kaže, kroz bure i nevere, a bilo je i bonaca. Upravo je u njemu, tada mladom, sposobnom i ambicioznom ugostitelju, "barba Joze" vidio svoga nasljednika.

Darko je nekoliko godina prije toga "pekao zanat" u ugostiteljstvu na području Metkovića i Ploča, a poslije gotovo tri desetljeća na čelu kultnog restorana u Rogotinu reći će:

- "Teta Olga" mi je ušla u vene, postala je važnija od života. Niti jedna žrtva mi nije teška, a posebno zadovoljstvo mi je vidjeti ljude koji se vraćaju, zadovoljni ponudom i uslugom.

Restoran je već u prvoj godini njegovoga rada ušao među sto najboljih u Hrvatskoj, ali bilo je i teških razdoblja uvjetovanih ekonomskom krizom.

- Poslovanje nije uvijek bilo lako, ali sam ponosan što sam sve preživio i danas berem plodove žrtve koju sam podnio. Naravno, čovjek ništa ne može sam. Tako ni ja ne bih mogao bez djelatnika koji su sa mnom dugi niz godina i s kojima me veže povjerenje i timski rad.

Vinka Žderić bila je moja prva kuharica. Zahvalan sam joj na svoj pomoći u stvaranju i čuvanju imena "Tete Olge". Kod mene ima status druge majke. Anka Šunjić – Sinjanka u najtežim trenucima bila je uz mene i smatram je sestrom. Prezahvalan sam i Nadi Grgurinović, koja je sa mnom već 12 godina, kao i Darinki Šunjić koja je ovdje radila punih 16 godina, te svim drugim radnicima, jer smo bili pravi tim - kaže Šetka koji danas zapošljava šestero djelatnika.

Uz Nadu Grgurinović, to su kuharice Ankica Marević i Mirela Radaljac, te konobari Marko Antunović, Milena Mitrić i Anđelo Šetka. Kada Darka upitamo do kada će raditi, bez razmišljanja odgovara:

- Nema mirovine. Dok god budem mogao i dok se ljudi budu vraćali u "Tetu Olgu".

image

Teta Olga Vučić došla je iz Brača u Rogotin

Privatni album
image

Utemeljitelj Josip Vučić s priznanjem Obrtničke komore

Ante Šunjić
image
Ante Šunjić
image

Neretvani su Rati Tvrdiću, kapetanu ‘Jugoplastike‘, upravo u ‘Teti Olgi‘ darovali maketu trupice

Privatni Album/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 02:55