stdClass Object ( [id] => 1347052 [title] => Kod Poličnika sade indijanske banane i prave od njih vino za kojim je luda čitava Europa. A stižu i afričke šljive [alias] => kod-policnika-sade-indijanske-banane-i-prave-od-njih-vino-za-kojim-je-luda-citava-europa-a-stizu-i-africke-sljive [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad netko na zadarskoj gradskoj tržnici naglašeno uvjerava s banka kupce da je voće i povrće koje prodaje isključivo domaće, iz vrta, zna mu se dobaciti da su i njegove banane sigurno "domaće iz polja", iz Ravnih kotara. Odnedavno takva šala više "ne drži vodu", jer u zadarskom zaleđu, kod Poličnika zbilja rastu banane i to čitava plantaža, ali – indijanske banane.

I to uspijevaju, ne dobro, već izvrsno, a od ukusnih se, slatkih i kremastih plodova čak pravi i – vino!

---

---

Da, dobro ste pročitali, vino od indijanske banane nedavno je u Zagrebu na festivalu vina i delicija "VinoCom" otkrila naša kolegica Meri Šilović. Vlasnik plantaže indijanske banane kod Poličnika je Ivan Šulog, vlasnik tvrtke "Šulog – Exotic King" iz Donje Bistre koja se bavi uzgojom i prodajom egzotičnog voća.

---

image

Exotic King, vino od banane

Nera Šimić/Cropix
---

Šulog se pohvalio da je najveći proizvođač indijanske banane na svijetu, a mi smo ga uspjeli uhvatiti za razgovor baš prije puta u Afriku. Zašto u Afriku? Otputovao je kako bi u Hrvatsku donio sadnice – afričke šljive. I zasadio ih! Da, "one" afričke šljive koja se pustim reklamama "proslavila" među muškim svijetom. S obzirom da se indijanska banana očigledno dobro slaže s turističkom sezonom, kako neće tek afrička šljiva, ali to će biti neka druga priča kad se Šulog vrati iz Afrike.

Vratimo se mi do tada na banane iz Ravnih kotara i to indijanske. Otkud banane u zadarskom zaleđu? I kako uspijevaju – pitamo Šuloga.

To je slično kao priča sa slatkim krumpirom. Batat nema veze s krumpirom, ali raste u zemlji i sladak je pa su mu dali ime slatki krumpir. Tako i ovo, jeli indijanci, a okus je kao da jedete kremu od banane, zato indijanska banana iako nema veze s klasičnom bananom. Imamo plantaže po čitavoj Hrvatskoj, jedna od njih je i u Poličniku. Baš je ta u Poličniku posebno značajna za nas jer su biljke u najboljoj formi na toj plantaži, iako kad je bila planirana za sadnju kontaktirao sam Kentucky univerzitet i oni su rekli da zbog velike insolacije i pomanjkanja prave zime u Dalmaciji neće uspjeti, ali pokazalo se da mi je to najbolja plantaža indijanske banane u Hrvatskoj – zadovoljno će Šulog.

---

image

Priča o vinu nastala je nakon što su uspješno napravili nekoliko vrhunskih proizvoda s indijanskom bananom, pa im je palo napamet – zašto se ne bi okušali i u proizvodnji vina

Darko Tomaš/Cropix
---

Ukupno ima zasađenih 30 hektara indijanske banane, a namjerava ih zasaditi na barem još toliko površine. U Poličniku se plantaža prostire na 7 tisuća kvadratnih metara zemljišta kooperanata s kojima dobro surađuje jer se radi o vrlo dohodovnoj kulturi. A sve je, kako to obično biva, počelo sasvim slučajno…

Došao je do mene čovjek iz Zaprešića koji doma ima botanički vrt. Te mi je nedjelje donio mi u vrećici neke plodove. Već sam 15 godina u poslu s egzotičnim vrstama i na prvi pogled učinilo mi se da se radi o mangu. Kaže on nije ti to mango, to su indijanske banane. Žena je bila kod svojih doma i upravo je došla kući s djecom. Oni su sve pojeli u hipu! Bilo je to zbilja odlično voće i odmah me zainteresiralo. Počeo sam je proučavati na internetu i pronašao informacije da je biljka starija od ledenog doba, dinosaura, starija od pčela…, da je deset tisuća puta jača od kemoterapije, da je nutritivno najjače voće. Nema insekata na njoj, nema bolesti koje je napadaju. Američki univerziteti rade sadnice koje koštaju 50 eura po komadu. Sad se plaćaju, a isporuka je za dvije godine, tolika je potražnja za njima. Pomislio sam kako takve priče nema u poljoprivredi, pa "nisam spavao" tri mjeseca dok je nisam nabavio. Prve su sadnice došle iz Amerike, a danas mi radimo sami svoj sadni materijal, imamo više od 40 sorti i izvozimo po zemljama Europske unije. Cijene sadnica po zemljama EU, ako se radi o dobrom sadnom materijalu, kreću se od 60 pa do preko stotinu eura – kaže nam Šulog.

---

image

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album
---

Ova se ne zahtjevna, a tako isplativa biljka, sadi kao kruška, jabuka ili trešnja. Sadnice su u malim kontejnerima pa kod sadnje traže navodnjavanje. Ne smije se raditi velika sadnica jer korijen raste tri puta brže od nadzemnog dijela. Ako je sadnica visine jednog metra, u tegli je tri metra korijena. Ima jedan debeli centralni korijen, bez puno perifernog korijena, pa ako se jednom zavrti u spiralu, teško ga je ili nemoguće otpetljati – upućuje nas naš sugovornik u tajne uzgoja indijanske banane.

Ako su kvalitetne sadnice i cijepljene "na divljaku" rodit će već dvije godine nakon cijepljenja. Urod je u prosjeku od 20 do 30 kilograma po stablu, mada ima i slučajeva da stabla u šestoj godini od sadnje rađaju i po 60 kilograma ploda, čak se i savijaju pod teretom uroda.

Rađa jednom godišnje, a u Poličniku zbog te velike insolacije berba je već od Velike Gospe, pa do 10. rujna, kada počinje berba na plantažama u unutrašnjosti i traje do 15. listopada. Zanimljivo je da imamo iste sorte u Poličniku i u Zagrebu pod Sljemenom, ali biljke očigledno prepoznaju sunčane sate i zato ove dalmatinske rađaju mjesec dana prije, što je dobro jer dolaze na rod točno u vrijeme turističke sezone – ističe Ivan.

Plodove prodaju svježe, ali imaju veliki potencijal jer što god da se radi od njih, dobijete vrhunski proizvod, naglasit će Šulog.

Radimo ocat, ajvar, pekmez, rakije, vina, likere, piva, čak smo i džin napravili. U što god je stavite, zbilja ispadne vrhunski proizvod. Za razliku od ostalog voća kod nas, naša banana ima 32 šećera što je duplo više od primjerice grožđa ili trešanja. Ali kad je jedete vi ne osjetite taj šećer. Ima i jako puno vitamina C, više od citrusa. Po strukturi je najsličnija avokadu jer ima dosta "masti" u sebi. U tri cjelovita obroka ne možete unijeti sve što vam je potrebno organizmu, a jedna indijanska banana napravi kompletnu zamjenu za sve. Stvarno vrhunska voćka – hvali je Šulog.

---

image

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album
---

Svježe indijanske banane prodaju po cijeni od 10 eura za kilogram, dostavom ili prodajom direktno na plantažama. Za sada ih ne prodaje niti jedan veliki trgovački lanac, ali će vjerojatno od iduće godine to raditi Konzum.

Priča o vinu nastala je nakon što su uspješno napravili nekoliko vrhunskih proizvoda s indijanskom bananom, pa im je palo napamet – zašto se ne bi okušali u proizvodnji vina od indijanske banane!

Probali smo i pokazalo se zbilja jako dobro. Na predstavljanju na festivalu vina u Esplanadi, bili smo zbilja hit. Svi su dolazili po preporuci "morate probati ovo vino" i bili su oduševljeni. Ne očekujete takav okus od indijanske banane. Zapravo nitko ne može definirati točno kakav je, mada znalci kažu da se u aftertasteu na kraju osjeti banana. Bilo je zanimljivo. To je desertno, slatkasto vino, a ljudi su u njemu osjetili mango, ananas, karamelu… Bilo je nabrajanja u do nedogled. Čak su se i vinari iznenadili, došli su kušati jer su im svi pričali o tom vinu. Svi su bili oduševljeni i predstavljanje se pokazalo kao pun pogodak. Doduše ovo su "prvi mačići", tek slijede kombinacije, miješanje s različitim sortama, kombiniranje… – ističe Šulog.

Žele svakako širiti površine i na zadarskom području, ali to će ovisiti o interesu kooperanata koji bi se željeli tim baviti.

Otvoren sam za suradnju. Na sajmu je bio čovjek iz Mađarske koji se zainteresirao za sadnju tamo kod njih. Jedna profesorica ekonomije iz Makedonije također sadi, vinari iz Makedonije koji su vidjeli indijanske banane u Esplanadi "poludjeli" su za njom, rekli su "daj nam to i mi ćemo je odnijeti u Makedoniju… - ponosno će Šulog koji ima 25-godišnje iskustvo u uzgoju egzotičnog voća. Danas više ne može niti pobrojati koliko sve vrsta egzotičnog voća i povrća uzgaja.

---

image

Indijanska banana rađa jednom godišnje

Privatni album
---

Sad idem u Afriku donijeti afričku šljivu da i od nje radimo vino. Reklama za nju je već odrađena po televizijama, sad samo treba izići s dobrim proizvodom i to je to. Bit će pomama za tim vinom. Došli smo na ideju da ga čak čuvamo u bačvama koje će biti napravljene od dasaka afričke šljive. Za sadnice koje imamo u Zagrebu pomislio sam da će se početi sušiti dolaskom zime, ali one su još uvijek lijepe i zelene, tako da ako prezime kod nas, Dalmacija je "pokorena".

Bit će to "zapaljiv" spoj, vina od afričke šljive i turističke sezone?

Definitivno hoće – uvjeren je Ivan Šulog.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MA KOJE GROŽĐE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MA KOJE GROŽĐE... 2 0 8064 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-11 19:48:45 [created_by] => 3185 [created_by_alias] => Mišel Kalajžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-18 08:26:01 [modified_by] => 3185 [publish_up] => 2023-12-13 07:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kod Poličnika sade indijanske banane i prave od njih vino za kojim je luda čitava Europa. A stižu i afričke šljive page_title=Kod Poličnika sade indijanske banane i prave od njih vino za kojim je luda čitava Europa. A stižu i afričke šljive [metakey] => banane, indijanske banane, Ivan Šulog, Vino od banane, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26206918.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203441.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203440.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203445.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203446.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203447.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203448.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203449.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203453.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203454.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203456.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203457.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203463.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26203466.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Darko Toma\u0161\/Cropix, Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160ulog se pohvalio da je najve\u0107i proizvo\u0111a\u010d indijanske banane na svijetu, a mi smo ga uspjeli uhvatiti za razgovor ba\u0161 prije puta u Afriku...<\/p>","

Exotic King, vino od banane
\n\u00a0<\/p>","

Exotic King, vino od banane<\/p>","

Ivan \u0160ulog<\/p>","

Pri\u010da o vinu nastala je nakon \u0161to su uspje\u0161no napravili nekoliko vrhunskih proizvoda s indijanskom bananom, pa im je palo napamet \u2013 za\u0161to se ne bi oku\u0161ali i u proizvodnji vina<\/p>","

Planta\u017ea indijanske banane kod Poli\u010dnika<\/p>","

Planta\u017ea indijanske banane kod Poli\u010dnika<\/p>","

Planta\u017ea indijanske banane kod Poli\u010dnika<\/p>","

Planta\u017ea indijanske banane kod Poli\u010dnika<\/p>","

Planta\u017ea indijanske banane kod Poli\u010dnika<\/p>","

Planta\u017ea indijanske banane kod Poli\u010dnika<\/p>","

Planta\u017ea indijanske banane kod Poli\u010dnika<\/p>","

Planta\u017ea indijanske banane kod Poli\u010dnika<\/p>","

Indijanska banana ra\u0111a jednom godi\u0161nje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_26206918_1920.jpg":"1920x1080","k_26206918_1280.jpg":"1280x1280","k_26206918_1024.jpg":"1024x1024","k_26206918_640.jpg":"640x640","k_26206918_480.jpg":"480x480","k_26206918_340.jpg":"340x340","k_26206918_220.jpg":"220x220","o_26206918_1280.jpg":"1280x852","o_26206918_1024.jpg":"1024x681","o_26206918_640.jpg":"640x426","o_26206918_480.jpg":"480x319","o_26206918_340.jpg":"340x226","o_26206918_220.jpg":"220x146","h_26206918_1280.jpg":"1280x854","h_26206918_1024.jpg":"1024x683","h_26206918_640.jpg":"640x427","h_26206918_480.jpg":"480x320","h_26206918_340.jpg":"340x227","h_26206918_220.jpg":"220x147","pp_26206918_1280.jpg":"1280x1628","pp_26206918_1024.jpg":"1024x1303","pp_26206918_640.jpg":"640x814","pp_26206918_480.jpg":"480x611","pp_26206918_340.jpg":"340x432","pp_26206918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26203441_1920.jpg":"1920x1080","k_26203441_1280.jpg":"1280x1280","k_26203441_1024.jpg":"1024x1024","k_26203441_640.jpg":"640x640","k_26203441_480.jpg":"480x480","k_26203441_340.jpg":"340x340","k_26203441_220.jpg":"220x220","o_26203441_1280.jpg":"1280x853","o_26203441_1024.jpg":"1024x682","o_26203441_640.jpg":"640x426","o_26203441_480.jpg":"480x320","o_26203441_340.jpg":"340x226","o_26203441_220.jpg":"220x146","h_26203441_1280.jpg":"1280x854","h_26203441_1024.jpg":"1024x683","h_26203441_640.jpg":"640x427","h_26203441_480.jpg":"480x320","h_26203441_340.jpg":"340x227","h_26203441_220.jpg":"220x147","pp_26203441_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203441_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203441_640.jpg":"640x814","pp_26203441_480.jpg":"480x611","pp_26203441_340.jpg":"340x432","pp_26203441_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26203440_1920.jpg":"1920x1080","k_26203440_1280.jpg":"1280x1280","k_26203440_1024.jpg":"1024x1024","k_26203440_640.jpg":"640x640","k_26203440_480.jpg":"480x480","k_26203440_340.jpg":"340x340","k_26203440_220.jpg":"220x220","o_26203440_1280.jpg":"1280x853","o_26203440_1024.jpg":"1024x682","o_26203440_640.jpg":"640x426","o_26203440_480.jpg":"480x320","o_26203440_340.jpg":"340x226","o_26203440_220.jpg":"220x146","h_26203440_1280.jpg":"1280x854","h_26203440_1024.jpg":"1024x683","h_26203440_640.jpg":"640x427","h_26203440_480.jpg":"480x320","h_26203440_340.jpg":"340x227","h_26203440_220.jpg":"220x147","pp_26203440_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203440_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203440_640.jpg":"640x814","pp_26203440_480.jpg":"480x611","pp_26203440_340.jpg":"340x432","pp_26203440_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26203445_1920.jpg":"1920x1080","k_26203445_1280.jpg":"1280x1280","k_26203445_1024.jpg":"1024x1024","k_26203445_640.jpg":"640x640","k_26203445_480.jpg":"480x480","k_26203445_340.jpg":"340x340","k_26203445_220.jpg":"220x220","o_26203445_1280.jpg":"1280x852","o_26203445_1024.jpg":"1024x681","o_26203445_640.jpg":"640x426","o_26203445_480.jpg":"480x319","o_26203445_340.jpg":"340x226","o_26203445_220.jpg":"220x146","h_26203445_1280.jpg":"1280x854","h_26203445_1024.jpg":"1024x683","h_26203445_640.jpg":"640x427","h_26203445_480.jpg":"480x320","h_26203445_340.jpg":"340x227","h_26203445_220.jpg":"220x147","pp_26203445_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203445_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203445_640.jpg":"640x814","pp_26203445_480.jpg":"480x611","pp_26203445_340.jpg":"340x432","pp_26203445_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26203446_1920.jpg":"1920x1080","k_26203446_1280.jpg":"1280x1280","k_26203446_1024.jpg":"1024x1024","k_26203446_640.jpg":"640x640","k_26203446_480.jpg":"480x480","k_26203446_340.jpg":"340x340","k_26203446_220.jpg":"220x220","o_26203446_1280.jpg":"1280x852","o_26203446_1024.jpg":"1024x681","o_26203446_640.jpg":"640x426","o_26203446_480.jpg":"480x319","o_26203446_340.jpg":"340x226","o_26203446_220.jpg":"220x146","h_26203446_1280.jpg":"1280x854","h_26203446_1024.jpg":"1024x683","h_26203446_640.jpg":"640x427","h_26203446_480.jpg":"480x320","h_26203446_340.jpg":"340x227","h_26203446_220.jpg":"220x147","pp_26203446_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203446_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203446_640.jpg":"640x814","pp_26203446_480.jpg":"480x611","pp_26203446_340.jpg":"340x432","pp_26203446_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26203447_1920.jpg":"1920x1080","k_26203447_1280.jpg":"1280x1280","k_26203447_1024.jpg":"1024x1024","k_26203447_640.jpg":"640x640","k_26203447_480.jpg":"480x480","k_26203447_340.jpg":"340x340","k_26203447_220.jpg":"220x220","o_26203447_1280.jpg":"1280x1280","o_26203447_1024.jpg":"1024x1024","o_26203447_640.jpg":"640x640","o_26203447_480.jpg":"480x480","o_26203447_340.jpg":"340x340","o_26203447_220.jpg":"220x220","h_26203447_1280.jpg":"1280x854","h_26203447_1024.jpg":"1024x683","h_26203447_640.jpg":"640x427","h_26203447_480.jpg":"480x320","h_26203447_340.jpg":"340x227","h_26203447_220.jpg":"220x147","pp_26203447_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203447_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203447_640.jpg":"640x814","pp_26203447_480.jpg":"480x611","pp_26203447_340.jpg":"340x432","pp_26203447_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26203448_1920.jpg":"1920x1080","k_26203448_1280.jpg":"1280x1280","k_26203448_1024.jpg":"1024x1024","k_26203448_640.jpg":"640x640","k_26203448_480.jpg":"480x480","k_26203448_340.jpg":"340x340","k_26203448_220.jpg":"220x220","o_26203448_1280.jpg":"1280x1280","o_26203448_1024.jpg":"1024x1024","o_26203448_640.jpg":"640x640","o_26203448_480.jpg":"480x480","o_26203448_340.jpg":"340x340","o_26203448_220.jpg":"220x220","h_26203448_1280.jpg":"1280x854","h_26203448_1024.jpg":"1024x683","h_26203448_640.jpg":"640x427","h_26203448_480.jpg":"480x320","h_26203448_340.jpg":"340x227","h_26203448_220.jpg":"220x147","pp_26203448_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203448_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203448_640.jpg":"640x814","pp_26203448_480.jpg":"480x611","pp_26203448_340.jpg":"340x432","pp_26203448_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26203449_1920.jpg":"1920x1080","k_26203449_1280.jpg":"1280x1280","k_26203449_1024.jpg":"1024x1024","k_26203449_640.jpg":"640x640","k_26203449_480.jpg":"480x480","k_26203449_340.jpg":"340x340","k_26203449_220.jpg":"220x220","o_26203449_1280.jpg":"1280x1280","o_26203449_1024.jpg":"1024x1024","o_26203449_640.jpg":"640x640","o_26203449_480.jpg":"480x480","o_26203449_340.jpg":"340x340","o_26203449_220.jpg":"220x220","h_26203449_1280.jpg":"1280x854","h_26203449_1024.jpg":"1024x683","h_26203449_640.jpg":"640x427","h_26203449_480.jpg":"480x320","h_26203449_340.jpg":"340x227","h_26203449_220.jpg":"220x147","pp_26203449_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203449_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203449_640.jpg":"640x814","pp_26203449_480.jpg":"480x611","pp_26203449_340.jpg":"340x432","pp_26203449_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x886","hd_26203453_1920.jpg":"1920x1080","k_26203453_1280.jpg":"1280x1280","k_26203453_1024.jpg":"1024x1024","k_26203453_640.jpg":"640x640","k_26203453_480.jpg":"480x480","k_26203453_340.jpg":"340x340","k_26203453_220.jpg":"220x220","o_26203453_1280.jpg":"1280x590","o_26203453_1024.jpg":"1024x472","o_26203453_640.jpg":"640x295","o_26203453_480.jpg":"480x221","o_26203453_340.jpg":"340x156","o_26203453_220.jpg":"220x101","h_26203453_1280.jpg":"1280x854","h_26203453_1024.jpg":"1024x683","h_26203453_640.jpg":"640x427","h_26203453_480.jpg":"480x320","h_26203453_340.jpg":"340x227","h_26203453_220.jpg":"220x147","pp_26203453_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203453_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203453_640.jpg":"640x814","pp_26203453_480.jpg":"480x611","pp_26203453_340.jpg":"340x432","pp_26203453_220.jpg":"220x280"},{"size0":"738x1600","hd_26203454_1920.jpg":"1920x1080","k_26203454_1280.jpg":"1280x1280","k_26203454_1024.jpg":"1024x1024","k_26203454_640.jpg":"640x640","k_26203454_480.jpg":"480x480","k_26203454_340.jpg":"340x340","k_26203454_220.jpg":"220x220","o_26203454_1280.jpg":"1280x2775","o_26203454_1024.jpg":"1024x2220","o_26203454_640.jpg":"640x1387","o_26203454_480.jpg":"480x1040","o_26203454_340.jpg":"340x737","o_26203454_220.jpg":"220x476","h_26203454_1280.jpg":"1280x854","h_26203454_1024.jpg":"1024x683","h_26203454_640.jpg":"640x427","h_26203454_480.jpg":"480x320","h_26203454_340.jpg":"340x227","h_26203454_220.jpg":"220x147","pp_26203454_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203454_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203454_640.jpg":"640x814","pp_26203454_480.jpg":"480x611","pp_26203454_340.jpg":"340x432","pp_26203454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_26203456_1920.jpg":"1920x1080","k_26203456_1280.jpg":"1280x1280","k_26203456_1024.jpg":"1024x1024","k_26203456_640.jpg":"640x640","k_26203456_480.jpg":"480x480","k_26203456_340.jpg":"340x340","k_26203456_220.jpg":"220x220","o_26203456_1280.jpg":"1280x590","o_26203456_1024.jpg":"1024x472","o_26203456_640.jpg":"640x295","o_26203456_480.jpg":"480x221","o_26203456_340.jpg":"340x156","o_26203456_220.jpg":"220x101","h_26203456_1280.jpg":"1280x854","h_26203456_1024.jpg":"1024x683","h_26203456_640.jpg":"640x427","h_26203456_480.jpg":"480x320","h_26203456_340.jpg":"340x227","h_26203456_220.jpg":"220x147","pp_26203456_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203456_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203456_640.jpg":"640x814","pp_26203456_480.jpg":"480x611","pp_26203456_340.jpg":"340x432","pp_26203456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x886","hd_26203457_1920.jpg":"1920x1080","k_26203457_1280.jpg":"1280x1280","k_26203457_1024.jpg":"1024x1024","k_26203457_640.jpg":"640x640","k_26203457_480.jpg":"480x480","k_26203457_340.jpg":"340x340","k_26203457_220.jpg":"220x220","o_26203457_1280.jpg":"1280x590","o_26203457_1024.jpg":"1024x472","o_26203457_640.jpg":"640x295","o_26203457_480.jpg":"480x221","o_26203457_340.jpg":"340x156","o_26203457_220.jpg":"220x101","h_26203457_1280.jpg":"1280x854","h_26203457_1024.jpg":"1024x683","h_26203457_640.jpg":"640x427","h_26203457_480.jpg":"480x320","h_26203457_340.jpg":"340x227","h_26203457_220.jpg":"220x147","pp_26203457_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203457_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203457_640.jpg":"640x814","pp_26203457_480.jpg":"480x611","pp_26203457_340.jpg":"340x432","pp_26203457_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_26203463_1920.jpg":"1920x1080","k_26203463_1280.jpg":"1280x1280","k_26203463_1024.jpg":"1024x1024","k_26203463_640.jpg":"640x640","k_26203463_480.jpg":"480x480","k_26203463_340.jpg":"340x340","k_26203463_220.jpg":"220x220","o_26203463_1280.jpg":"1280x590","o_26203463_1024.jpg":"1024x472","o_26203463_640.jpg":"640x295","o_26203463_480.jpg":"480x221","o_26203463_340.jpg":"340x156","o_26203463_220.jpg":"220x101","h_26203463_1280.jpg":"1280x854","h_26203463_1024.jpg":"1024x683","h_26203463_640.jpg":"640x427","h_26203463_480.jpg":"480x320","h_26203463_340.jpg":"340x227","h_26203463_220.jpg":"220x147","pp_26203463_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203463_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203463_640.jpg":"640x814","pp_26203463_480.jpg":"480x611","pp_26203463_340.jpg":"340x432","pp_26203463_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x886","hd_26203466_1920.jpg":"1920x1080","k_26203466_1280.jpg":"1280x1280","k_26203466_1024.jpg":"1024x1024","k_26203466_640.jpg":"640x640","k_26203466_480.jpg":"480x480","k_26203466_340.jpg":"340x340","k_26203466_220.jpg":"220x220","o_26203466_1280.jpg":"1280x590","o_26203466_1024.jpg":"1024x472","o_26203466_640.jpg":"640x295","o_26203466_480.jpg":"480x221","o_26203466_340.jpg":"340x156","o_26203466_220.jpg":"220x101","h_26203466_1280.jpg":"1280x854","h_26203466_1024.jpg":"1024x683","h_26203466_640.jpg":"640x427","h_26203466_480.jpg":"480x320","h_26203466_340.jpg":"340x227","h_26203466_220.jpg":"220x147","pp_26203466_1280.jpg":"1280x1628","pp_26203466_1024.jpg":"1024x1303","pp_26203466_640.jpg":"640x814","pp_26203466_480.jpg":"480x611","pp_26203466_340.jpg":"340x432","pp_26203466_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4344785 Threads: 5 Questions: 136446611 Slow queries: 58274 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4085596 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/kod-policnika-sade-indijanske-banane-i-prave-od-njih-vino-za-kojim-je-luda-citava-europa-a-stizu-i-africke-sljive-1347052 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/kod-policnika-sade-indijanske-banane-i-prave-od-njih-vino-za-kojim-je-luda-citava-europa-a-stizu-i-africke-sljive-1347052?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 489988 [name] => banane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banane [link] => /tag/banane ) [1] => stdClass Object ( [id] => 740304 [name] => indijanske banane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-12 14:44:36 [main_article_id] => 0 [alias] => indijanske-banane [link] => /tag/indijanske-banane ) [2] => stdClass Object ( [id] => 740305 [name] => Ivan Šulog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-12 14:44:36 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-sulog [link] => /tag/ivan-sulog ) [3] => stdClass Object ( [id] => 739130 [name] => Vino od banane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-03 18:25:34 [main_article_id] => 0 [alias] => vino-od-banane [link] => /tag/vino-od-banane ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MA KOJE GROŽĐE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kod Poličnika sade indijanske banane i prave od njih vino za kojim je luda čitava Europa. A stižu i afričke šljive [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3185 [name] => Mišel Kalajžić [username] => mi-el-kalaj-i [email] => mi-el-kalaj-i@sd.hr [password] => $2y$10$hYS20Ozlh85AUektyOPqw.U9NsCACNDtlInOS4UxFugaUudgb3G/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/misel-kalajzic-3185 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1703 [gender] => m [description] => [image] => 1703.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1703.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26206918.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Darko Tomaš/Cropix, Nera Šimić/Cropix [mainImageDesc] =>

Šulog se pohvalio da je najveći proizvođač indijanske banane na svijetu, a mi smo ga uspjeli uhvatiti za razgovor baš prije puta u Afriku...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26206918.jpg [title] =>

Šulog se pohvalio da je najveći proizvođač indijanske banane na svijetu, a mi smo ga uspjeli uhvatiti za razgovor baš prije puta u Afriku...

Darko Tomaš/Cropix, Nera Šimić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203441.jpg [title] =>

Exotic King, vino od banane
 

Nera Šimić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203440.jpg [title] =>

Exotic King, vino od banane

Nera Šimić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203445.jpg [title] =>

Ivan Šulog

Darko Tomaš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203446.jpg [title] =>

Priča o vinu nastala je nakon što su uspješno napravili nekoliko vrhunskih proizvoda s indijanskom bananom, pa im je palo napamet – zašto se ne bi okušali i u proizvodnji vina

Darko Tomaš/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203447.jpg [title] =>

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203448.jpg [title] =>

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203449.jpg [title] =>

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203453.jpg [title] =>

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203454.jpg [title] =>

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203456.jpg [title] =>

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203457.jpg [title] =>

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203463.jpg [title] =>

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26203466.jpg [title] =>

Indijanska banana rađa jednom godišnje

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad netko na zadarskoj gradskoj tržnici naglašeno uvjerava s banka kupce da je voće i povrće koje prodaje isključivo domaće, iz vrta, zna mu se dobaciti da su i njegove banane sigurno "domaće iz polja", iz Ravnih kotara. Odnedavno takva šala više "ne drži vodu", jer u zadarskom zaleđu, kod Poličnika zbilja rastu banane i to čitava plantaža, ali – indijanske banane.

I to uspijevaju, ne dobro, već izvrsno, a od ukusnih se, slatkih i kremastih plodova čak pravi i – vino!

---

---

Da, dobro ste pročitali, vino od indijanske banane nedavno je u Zagrebu na festivalu vina i delicija "VinoCom" otkrila naša kolegica Meri Šilović. Vlasnik plantaže indijanske banane kod Poličnika je Ivan Šulog, vlasnik tvrtke "Šulog – Exotic King" iz Donje Bistre koja se bavi uzgojom i prodajom egzotičnog voća.

---

image

Exotic King, vino od banane

Nera Šimić/Cropix
---

Šulog se pohvalio da je najveći proizvođač indijanske banane na svijetu, a mi smo ga uspjeli uhvatiti za razgovor baš prije puta u Afriku. Zašto u Afriku? Otputovao je kako bi u Hrvatsku donio sadnice – afričke šljive. I zasadio ih! Da, "one" afričke šljive koja se pustim reklamama "proslavila" među muškim svijetom. S obzirom da se indijanska banana očigledno dobro slaže s turističkom sezonom, kako neće tek afrička šljiva, ali to će biti neka druga priča kad se Šulog vrati iz Afrike.

Vratimo se mi do tada na banane iz Ravnih kotara i to indijanske. Otkud banane u zadarskom zaleđu? I kako uspijevaju – pitamo Šuloga.

To je slično kao priča sa slatkim krumpirom. Batat nema veze s krumpirom, ali raste u zemlji i sladak je pa su mu dali ime slatki krumpir. Tako i ovo, jeli indijanci, a okus je kao da jedete kremu od banane, zato indijanska banana iako nema veze s klasičnom bananom. Imamo plantaže po čitavoj Hrvatskoj, jedna od njih je i u Poličniku. Baš je ta u Poličniku posebno značajna za nas jer su biljke u najboljoj formi na toj plantaži, iako kad je bila planirana za sadnju kontaktirao sam Kentucky univerzitet i oni su rekli da zbog velike insolacije i pomanjkanja prave zime u Dalmaciji neće uspjeti, ali pokazalo se da mi je to najbolja plantaža indijanske banane u Hrvatskoj – zadovoljno će Šulog.

---

image

Priča o vinu nastala je nakon što su uspješno napravili nekoliko vrhunskih proizvoda s indijanskom bananom, pa im je palo napamet – zašto se ne bi okušali i u proizvodnji vina

Darko Tomaš/Cropix
---

Ukupno ima zasađenih 30 hektara indijanske banane, a namjerava ih zasaditi na barem još toliko površine. U Poličniku se plantaža prostire na 7 tisuća kvadratnih metara zemljišta kooperanata s kojima dobro surađuje jer se radi o vrlo dohodovnoj kulturi. A sve je, kako to obično biva, počelo sasvim slučajno…

Došao je do mene čovjek iz Zaprešića koji doma ima botanički vrt. Te mi je nedjelje donio mi u vrećici neke plodove. Već sam 15 godina u poslu s egzotičnim vrstama i na prvi pogled učinilo mi se da se radi o mangu. Kaže on nije ti to mango, to su indijanske banane. Žena je bila kod svojih doma i upravo je došla kući s djecom. Oni su sve pojeli u hipu! Bilo je to zbilja odlično voće i odmah me zainteresiralo. Počeo sam je proučavati na internetu i pronašao informacije da je biljka starija od ledenog doba, dinosaura, starija od pčela…, da je deset tisuća puta jača od kemoterapije, da je nutritivno najjače voće. Nema insekata na njoj, nema bolesti koje je napadaju. Američki univerziteti rade sadnice koje koštaju 50 eura po komadu. Sad se plaćaju, a isporuka je za dvije godine, tolika je potražnja za njima. Pomislio sam kako takve priče nema u poljoprivredi, pa "nisam spavao" tri mjeseca dok je nisam nabavio. Prve su sadnice došle iz Amerike, a danas mi radimo sami svoj sadni materijal, imamo više od 40 sorti i izvozimo po zemljama Europske unije. Cijene sadnica po zemljama EU, ako se radi o dobrom sadnom materijalu, kreću se od 60 pa do preko stotinu eura – kaže nam Šulog.

---

image

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album
---

Ova se ne zahtjevna, a tako isplativa biljka, sadi kao kruška, jabuka ili trešnja. Sadnice su u malim kontejnerima pa kod sadnje traže navodnjavanje. Ne smije se raditi velika sadnica jer korijen raste tri puta brže od nadzemnog dijela. Ako je sadnica visine jednog metra, u tegli je tri metra korijena. Ima jedan debeli centralni korijen, bez puno perifernog korijena, pa ako se jednom zavrti u spiralu, teško ga je ili nemoguće otpetljati – upućuje nas naš sugovornik u tajne uzgoja indijanske banane.

Ako su kvalitetne sadnice i cijepljene "na divljaku" rodit će već dvije godine nakon cijepljenja. Urod je u prosjeku od 20 do 30 kilograma po stablu, mada ima i slučajeva da stabla u šestoj godini od sadnje rađaju i po 60 kilograma ploda, čak se i savijaju pod teretom uroda.

Rađa jednom godišnje, a u Poličniku zbog te velike insolacije berba je već od Velike Gospe, pa do 10. rujna, kada počinje berba na plantažama u unutrašnjosti i traje do 15. listopada. Zanimljivo je da imamo iste sorte u Poličniku i u Zagrebu pod Sljemenom, ali biljke očigledno prepoznaju sunčane sate i zato ove dalmatinske rađaju mjesec dana prije, što je dobro jer dolaze na rod točno u vrijeme turističke sezone – ističe Ivan.

Plodove prodaju svježe, ali imaju veliki potencijal jer što god da se radi od njih, dobijete vrhunski proizvod, naglasit će Šulog.

Radimo ocat, ajvar, pekmez, rakije, vina, likere, piva, čak smo i džin napravili. U što god je stavite, zbilja ispadne vrhunski proizvod. Za razliku od ostalog voća kod nas, naša banana ima 32 šećera što je duplo više od primjerice grožđa ili trešanja. Ali kad je jedete vi ne osjetite taj šećer. Ima i jako puno vitamina C, više od citrusa. Po strukturi je najsličnija avokadu jer ima dosta "masti" u sebi. U tri cjelovita obroka ne možete unijeti sve što vam je potrebno organizmu, a jedna indijanska banana napravi kompletnu zamjenu za sve. Stvarno vrhunska voćka – hvali je Šulog.

---

image

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album
---

Svježe indijanske banane prodaju po cijeni od 10 eura za kilogram, dostavom ili prodajom direktno na plantažama. Za sada ih ne prodaje niti jedan veliki trgovački lanac, ali će vjerojatno od iduće godine to raditi Konzum.

Priča o vinu nastala je nakon što su uspješno napravili nekoliko vrhunskih proizvoda s indijanskom bananom, pa im je palo napamet – zašto se ne bi okušali u proizvodnji vina od indijanske banane!

Probali smo i pokazalo se zbilja jako dobro. Na predstavljanju na festivalu vina u Esplanadi, bili smo zbilja hit. Svi su dolazili po preporuci "morate probati ovo vino" i bili su oduševljeni. Ne očekujete takav okus od indijanske banane. Zapravo nitko ne može definirati točno kakav je, mada znalci kažu da se u aftertasteu na kraju osjeti banana. Bilo je zanimljivo. To je desertno, slatkasto vino, a ljudi su u njemu osjetili mango, ananas, karamelu… Bilo je nabrajanja u do nedogled. Čak su se i vinari iznenadili, došli su kušati jer su im svi pričali o tom vinu. Svi su bili oduševljeni i predstavljanje se pokazalo kao pun pogodak. Doduše ovo su "prvi mačići", tek slijede kombinacije, miješanje s različitim sortama, kombiniranje… – ističe Šulog.

Žele svakako širiti površine i na zadarskom području, ali to će ovisiti o interesu kooperanata koji bi se željeli tim baviti.

Otvoren sam za suradnju. Na sajmu je bio čovjek iz Mađarske koji se zainteresirao za sadnju tamo kod njih. Jedna profesorica ekonomije iz Makedonije također sadi, vinari iz Makedonije koji su vidjeli indijanske banane u Esplanadi "poludjeli" su za njom, rekli su "daj nam to i mi ćemo je odnijeti u Makedoniju… - ponosno će Šulog koji ima 25-godišnje iskustvo u uzgoju egzotičnog voća. Danas više ne može niti pobrojati koliko sve vrsta egzotičnog voća i povrća uzgaja.

---

image

Indijanska banana rađa jednom godišnje

Privatni album
---

Sad idem u Afriku donijeti afričku šljivu da i od nje radimo vino. Reklama za nju je već odrađena po televizijama, sad samo treba izići s dobrim proizvodom i to je to. Bit će pomama za tim vinom. Došli smo na ideju da ga čak čuvamo u bačvama koje će biti napravljene od dasaka afričke šljive. Za sadnice koje imamo u Zagrebu pomislio sam da će se početi sušiti dolaskom zime, ali one su još uvijek lijepe i zelene, tako da ako prezime kod nas, Dalmacija je "pokorena".

Bit će to "zapaljiv" spoj, vina od afričke šljive i turističke sezone?

Definitivno hoće – uvjeren je Ivan Šulog.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darko Tomaš/Cropix, Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Darko Tomaš/Cropix Darko Tomaš/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Darko Tomaš/Cropix, Nera Šimić/Cropix

Šulog se pohvalio da je najveći proizvođač indijanske banane na svijetu, a mi smo ga uspjeli uhvatiti za razgovor baš prije puta u Afriku...

Nera Šimić/Cropix

Exotic King, vino od banane
 

Nera Šimić/Cropix

Exotic King, vino od banane

Darko Tomaš/Cropix

Ivan Šulog

Darko Tomaš/Cropix

Priča o vinu nastala je nakon što su uspješno napravili nekoliko vrhunskih proizvoda s indijanskom bananom, pa im je palo napamet – zašto se ne bi okušali i u proizvodnji vina

Privatni album

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album

Plantaža indijanske banane kod Poličnika

Privatni album

Indijanska banana rađa jednom godišnje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/kod-policnika-sade-indijanske-banane-i-prave-od-njih-vino-za-kojim-je-luda-citava-europa-a-stizu-i-africke-sljive-1347052 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b2375b579b5f7f5c029c486f343c1b43dcc1f0d6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kod+Poli%C4%8Dnika+sade+indijanske+banane+i+prave+od+njih+vino+za+kojim+je+luda+%C4%8Ditava+Europa.+A+sti%C5%BEu+i+afri%C4%8Dke+%C5%A1ljive&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fkod-policnika-sade-indijanske-banane-i-prave-od-njih-vino-za-kojim-je-luda-citava-europa-a-stizu-i-africke-sljive-1347052 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fkod-policnika-sade-indijanske-banane-i-prave-od-njih-vino-za-kojim-je-luda-citava-europa-a-stizu-i-africke-sljive-1347052 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MA KOJE GROŽĐE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaMA KOJE GROŽĐE...

Kod Poličnika sade indijanske banane i prave od njih vino za kojim je luda čitava Europa. A stižu i afričke šljive

Piše Mišel Kalajžić
13. prosinca 2023. - 08:57
Šulog se pohvalio da je najveći proizvođač indijanske banane na svijetu, a mi smo ga uspjeli uhvatiti za razgovor baš prije puta u Afriku...Darko Tomaš/Cropix, Nera Šimić/Cropix

Kad netko na zadarskoj gradskoj tržnici naglašeno uvjerava s banka kupce da je voće i povrće koje prodaje isključivo domaće, iz vrta, zna mu se dobaciti da su i njegove banane sigurno "domaće iz polja", iz Ravnih kotara. Odnedavno takva šala više "ne drži vodu", jer u zadarskom zaleđu, kod Poličnika zbilja rastu banane i to čitava plantaža, ali – indijanske banane.

I to uspijevaju, ne dobro, već izvrsno, a od ukusnih se, slatkih i kremastih plodova čak pravi i – vino!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 11:21