StoryEditorOCM
S mora i krajaDEVETA JEDINICA

Jedan od vodećih dalmatinskih desničara propisno se osramotio: više je ljudi uhljebio nego što je dobio glasova!?

Piše Ivica Nevešćanin, Iva Ivanac
18. travnja 2024. - 06:56

HDZ je uvjerljivo trijumfirao u dijelu Zadarske županije koji pripada 9. Izbornoj jedinici: pobijedio je u gotovo svim općinama i gradovima.

Pobijedio je i u Zadru, gdje je, nakon obrađenih svih biračkih mjesta, osvojio 32,15 posto glasova, a koalicija predvođena SDP-om 25,71 posto. Izuzetak čini jedino mjesto Kukljica na otoku Ugljanu, gdje su SDP i partneri za 28 glasova pobijedili koaliciju predvođenu HDZ-om, a sličan scenariji mogao bi se dogoditi i u Salima na Dugom otoku.

Na drugom mjestu su SDP i partneri s 27 posto, treći je Domovinski pokret s malo manje od 10 posto, a četvrto mjesto je zauzeo Most s nešto više od devet posto glasova. Možemo! je s osvojenih gotovo sedam posto postao peta stranka u Zadru.

Članovi Nezavisne liste Enija Meštrovića, ovog puta pod nazivom Ričard nezavisni, koji su na izborima sudjelovali u 9. i 10. izbornoj jedinici, u Zadru, gdje imaju sedam vijećnika u Gradskom vijeću, osvojili su nešto manje od pet posto glasova.

U pobjedničkoj atmosferi u HDZ-ovu sjedištu u Medulićevoj ulici rezultate je komentirao predsjednik županijske stranačke organizacije Božidar Kalmeta. Uz njega su stajala četvorica zadarskih kandidata s liste u 9. Izbornoj jedinici, dok je peti, i drugi na listi, predsjednik zadarskog HDZ-a Šime Erlić, rezultate izbora čekao u stožeru u Zagrebu.

Kalmeta je rekao da je HDZ na ovim izborima ostvario četiri cilja uz veliku izlaznost birača. Prvi cilj je bio da HDZ osvoji više od 60 mandata, drugi cilj da u 9. Izbornoj jedinici osvoje osam mandata, što su uspjeli i tako ponovili uspjeh otprije četiri godine.

Treći cilj je pobjeda HDZ-a na teritoriju Grada Zadra i svim izbornim jedinicama te, četvrti cilj, da svi oni koji su radili probleme gradonačelniku Branku Dukiću, Gradu i funkcioniranju gradske uprave kao vijećnici u Gradskom vijeću, a sada su na listama za Sabor, na ovim izborima dožive potop.

- Građani su rekli takvim hohštaplerima - ne! Mi nećemo da nas vi predstavljate! - poručio je Kalmeta uz skandiranje okupljenih "pobjeda, pobjeda!".

Ako HDZ dobije mandat za sastavljanje nove izvršne vlasti svih pet zadarskih kandidata – Šime Erlić, Josip Bilaver, Ante Babić, Nikolina Baradić i Jure Brižić - moglo bi završiti u Saboru, pod uvjetom da neki od njih budu imenovani za nove ministre.

Najveći gubitnici na lokalnoj razini je HSP koji je kao koalicijski partner HDZ-a u zadarskom parlamentu osvojio manje od 1,5 posto, odnosno oko 150 glasova, što je manje nego što je Mate Lukić, gradski vijećnik i predsjednik županijske organizacije, kako se sam hvali, zaposlio svojih stranačkih članova i simpatizera po gradskim, županijskim i državnim tvrtkama, ustanovama i institucijama u zadnje četiri godine.

Lukić je s 14. mjesta lovio preferencijske glasove i "dva sigurna mjesta u Saboru", a uhvatio je "šipak".

Domovinski pokret je s više od devet posto glasova u Zadru pokazao da bi na idućim lokalnim izborima mogao značajno promijeniti sastav Gradskog vijeća u kojem sada ima samo jednog predstavnika, doktora Damira Biloglava, koji je kao prvi na stranačkoj listi u 9. Izbornoj jedinici sada ušao u Sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:57