StoryEditorOCM
S mora i krajaodgoda do daljnjega

Jadrolinija najavila električne brodove pa - odustala! Razlog je prilično bizaran, a evo koje su linije u pitanju

Piše županija sd
7. lipnja 2023. - 23:06

Bilo je zamišljeno da prvi Jadrolinijini električni brodovi za prijevoz putnika i tereta budu u pogonu za dvije do tri godine. Međutim, od toga - barem za sada - još uvijek neće biti ništa.

Naime, natječaj od 45 milijuna eura, raspisan u siječnju, je poništen pošto se na njega nije javio "nijedan sposoban natjecatelj", prenosi Večernji list.

image



 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Inače, u planu elektrifikacije su bile državne brodske linije Mali Lošinj – Susak, Šibenik – Vodice i Suđurađ – Dubrovnik.

Uvjet Jadrolinije bio je da je svaki brod kapaciteta 389 putnika, ima mjesta za osam članova posade te da mu maksimalna duljina bude 52, a širina 12 metara. Ponude za ovu investiciju su se primale do kraja veljače, a plan je bio da se s odrede minimalni tehnički uvjeti pa se, po odabiru tvrtke, još ispregovaraju detalji.

image
Duje Klaric/Cropix

Jadrolinija je planirala odabrati najboljeg ponuditelja unutar 60 dana, da bi naknadno taj rok malo produžila. Konačno, objavljeno je da nijedna od ponuda sedam natjecatelja nije zadovoljavajuća. Štoviše - "nedopustive su".

U natječaju su sudjelovali: Astilleros Armon S.A., Baltic Workboats As, Cantiere Navale Vittoria, Holland Shipyards Group, zajednica ponuditelja Brodotrogir Cruise i Tema, kao i Dalmont s INMEL-om i TSI-jem te Iskra brodogradilište s Navis Conceptom i turskim tvrtkama. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:10