StoryEditorOCM
S mora i krajamali vakula

Ivan Šolić za ‘Slobodnu‘: Konačno, ugodna noć u Dalmaciji! Noćas stiže hladna fronta, ‘uzdrmat‘ će ljetne vrućine

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
1. srpnja 2024. - 18:47

Kako smo i pisali u prošlom tjednu, vikend mini-toplinski val koji je u Dalmaciji živu u termometru podigao preko 35°C, noćas će se naprasno prekinuti hladnom frontom sa sjevera koja u Dalmaciju u kasnim večernjim satima (isprva na njenom sjevernom dijelu, a u noći i u ostatku Dalmacije) donosi kišu, pljuskove i grmljavinu uz prolazno jak sjeverozapadnjak i buru, pod Velebitom i s olujnim udarima.

Prema GFS modelu, na širem splitskom području se dolazak hladne fronte očekuje ujutro oko 3:00 h, a obilježit će je intenzivniji pljusak praćen kratkotrajnom i pojačanom burom. ALADIN model DHMZ-a sutra za područje unutrašnjosti Dalmacije signalizira lokalno i obilnije oborine (>30 mm), a uključio se i METEOALARM DHMZ-a koji  za sutra upozorava na lokalno izraženije pljuskove za Gospićku, Osječku, Riječku, Kninsku, Splitsku i Dubrovačku regiju.

image

Oborine u utorak ujutro

ALADIN, DHMZ

Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) „lopticu s oborinama“ prebacuje na južnu Dalmaciju pa nas ne bi iznenadilo da baš čitateljima s tog područja vrijeme zada najviše glavobolja. Na sjevernom Jadranu METEOALARM upozorava na jaku buru s olujnim udarima, dok se po pitanju vjetra upozorenja na Dalmaciju tiču jakog sjeverozapadnjaka, a kasnije i pojačane, mjestimice jake bure. Ukoliko je vaš posao ovisan o zbivanjima u atmosferi ili pak putujete, preporučujemo vam da sutra pomno pratite meteorološki radar i upozorenja METEOALARM, budući da je riječ mjestimice i o potencijalno opasnom vremenu, što je pak u nadležnosti meteoalarma.

image

U Zagori je lokalno moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme

ALADIN, DHMZ

Ne želimo vas deprimirati, imamo mi i izvrsnih (meteo) vijesti, naime, fronta će u Dalmaciji osjetno spustiti temperaturu zraka u meteorološkom zaklonu pa će noć pred nama biti savršena za san. Prema GFS modelu, u Splitu će se temperatura zraka noćas spustiti na ugodnih (i izdrživih) 20°C, konačno, ugodna noć u Dalmaciji! Maksimalna temperatura zraka u Splitu u utorak oko 25°C, što znači da će i dan biti ugodan i podnošljiv, u odnosu na paklene temperature zraka u nedjelju.

image

Temperatura zraka noćas u sjevernoj Dalmaciji

meteoadriatic.net

PRED NAMA SU UGODNI DANI

Hladna fronta će dobrano uzdrmati ljetne vrućine i poslati ljeto na nekoliko dana da „zaliže rane“. Od srijede povoljnije, ali ne i u potpunosti stabilno. Veseli što će temperature zraka u termometru nekoliko dana biti „pod kontrolom“ i savršene da se konačno možemo malo više opustiti na plažama, ali nemojte se dati zavarati jer opreza sa sunčevim zrakama nikada dovoljno. Do zaključenja pisanja ovog teksta, nadolazeći vikend miriše na savršenost, kad je riječ o kartama naoblake, oborina i temperatura. Čini nam se, atmosfera kao da zna da još nije vrijeme godišnjih odmora? 

image

Ugodna noć u srednjoj i južnoj Dalmaciji

meteoadriatic.net
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 19:08