StoryEditorOCM
DalmacijaPOVRATNIK NAIVNO JE VJEROVAO ADMINISTRACIJI

Povratnik Miroslav Klarić: Prevarila me država i još me tereti za porez

Piše PSD.
28. prosinca 2009. - 00:05

Ja sam žrtva Anamarije Kovačević, državne službenice zbog koje mi sada dio imovine ide “na bubanj”. Dao sam iz iseljeništva svojih 50 tisuća maraka za Hrvatsku u vrijeme Domovinskog rata, a sada zbog svoje naivnosti strepim zbog ovrhe za neplaćeni porez i kamate - tim riječima počinje svoju priču Miroslav Klarić, hrvatski iseljenik iz Sumpetra kod Omiša, koji je gotovo cijeli radni vijek proveo u visokim diplomatskim krugovima u Bruxellesu.

Nakon dugogodišnjeg staža u iseljeništvu htio se, kako kaže, poput mnogih, vratiti u rodne Zeljoviće iznad Sumpetra, no umjesto mira za Klarića su tada počeli nemir i neizvjesnost.

Koštali ga Zeljovići

 Miroslav Klarić muku muči s poreznom upravom
 Splitsko-dalmatinske županije / M. Todorić / CROPIX
Prošao sam cijeli svijet i vidio kako stranci jako dobro žive od seoskog turizma, a kako sam u nasljedstvo dobio stare kuće u Zeljovićima, počeo sam s obnovom. Bio sam oduševljen jer me svaki dolazak u Zeljoviće vraćao u dane djetinjstva provedene s majkom Nedom, ocem Brankom i braćom. Zato je, kako kaže, htio baš sačuvati autohtonost kako bi njegovi rodni Zeljovići bili što topliji, kroz suze kazuje Miroslav Klarić. S vremenom, kuće su gotovo potpuno obnovljene.

– Htio sam tu održavati kulturne manifestacije jer je moj otac Branko u Zeljovićima pisao pjesme - kaže Klarić. Usporedo je, kaže, živio i radio u Bruxellesu te je svaki novi povratak u rodne Zeljoviće za njega bilo novo uzbuđenje. No, 2004. i 2005. godine dočekao ga je šok jer su njegove kuće bile meta vandala. Policija nikad nije otkrila tko je to napravio, htio sam čak odustati od svega, no moja upornost ipak mi je dala snage za nastavak - kaže Klarić.

Šok

Da bi mogao u cijelosti dovršiti sve radove, odlučio se za kredit. Podigao sam kredit, a istodobno mi je službenica Ureda državne uprave Anamarija Kovačević, koja je izdavala dozvole za kategorizaciju turističkih sadržaja, a koja je uzrok mojih tegoba, inzistirala da otvorimo obrt. Potpisao sam joj virman da ona podigne s banke 28 tisuća kuna i potpisala je da će mi novac vratiti. Pri jednom od povrataka u domovinu, u novinama ga je dočekao novi šok:

U siječnju 2005. vidim da je ta gospođa Kovačević prevarila mnoge ljude, no svi moji predmeti bili su u njezinoj ladici, baš zbog postupka protiv nje i moj obrt nije mogao raditi. Za sve to vrijeme morao sam izdvajati sve doprinose i s vremenom se taj iznos popeo do 92 tisuće kuna. Ja ne bježim od svoje odgovornosti, ovdje sam prevaren. Uložio sam mnogo u rodne Zeljoviće, financirao sam priključak struje, a sada mogu ostati bez jednog dijela imovine - kaže vidno uznemireni Klarić.

Spreman je, kako kaže, podmiriti glavnicu od 28 tisuća kuna, a kad bude trebalo, surađivat će s pravosuđem. Premda, kako kaže, ima brojne ugledne prijatelje, ne želi preko njih rješavati svoj problem. Iako sam doživio brojne neugodnosti, vjerujem u pravnu državu i znam da moram dočekati pravdu - kaže na kraju Miroslav Klarić.

Ojdana KOHAREVIĆ

Radi, a protiv nje se vodi postupak

Protiv Anemarije Kovačević te još dvije osobe, pred splitskim Općinskim sudom u tijeku je suđenje zbog zloporabe položaja i ovlasti, jer je kao referentica pri Uredu državne uprave, koja radi u Uredu za turizam, prijavljena za protuzakonito izdavanje rješenja o kategorizaciji objekata za iznajmljivanje ne pridržavajući se, kako se navodi, pozitivnih pravnih propisa, te je unosila neistinite podatke o strankama koje su nakon toga ostvarivale pravo na kredite u banci.

Danas radi na istome mjestu, bez obzira na postupak koji se protiv nje vodi - kaže Klarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 18:44