StoryEditorOCM
Dalmacijagospa od anđela

Pogledajte kako izgledaju nova trogirska crkva i ultramoderni pastoralni centar: Sad imamo prostor za vrtić i centar za mlade, a moguća je i kinodvorana!

2. prosinca 2019. - 19:03

Gotovo pedeset godina nakon osnutka, najveća trogirska župa – Gospa od Anđela na predjelu Travarica, kod novog Mosta hrvatskih branitelja – dočekala je veliki dan: otvorenje crkve i pastoralnog centra s multimedijskim dvoranama i dječjim vrtićem, posvećeno Ivanu Pavlu Drugom!

Mogli bismo reći, povijesno misno slavlje u povodu toga održao je don Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je inače i financirala izgradnju crkve i pripadajućih popratnih objekata.

– Neizmjerno mi je drago što se ovo dogodilo, ne samo zbog crkve, nego šire katoličke misije. Već gotovo pola stoljeća od osnutka ove izrazito vitalne župe čeka se izgradnja adekvatne crkve, koja može primiti sve župljane i njihove prijatelje na misu, a prošlo je evo i 25 godina od posjeta Svetog Oca Ivana Pavla Drugog župi Gospe od Anđela. I vrtić je tu za male župljane; još samo da se napuni, pa ćemo izgraditi još jedan! – veselo je poručio don Miro Vidović.

Voditeljica župnog Caritasa Sandra Vudrić također nije krila veselje zbog velikog dana, kad je napokon zaživio koncept arhitekta Darija Gabića, stručno realiziran pod paskom ovlaštenog projektanta i člana Župnog vijeća Stipe Budića.

– Ovo je više od mjesta za bogoslužje, naime najveća od tri župe u Trogiru, naša (uz manje, župu svetog Lovre i župu svetog Jakova), broji šest tisuća vjernika, koji su dosad, zapravo, bili bez prostora za župne aktivnosti, točnije imali smo izrazito neuvjetan prostor. Sad možemo djecu primiti u vrtić, imamo krasan pastoralni centar za okupljanje mladih, likovne izložbe i radionice, predavanja i promocije knjiga, vjeronauk i tako dalje. Jedna dvorana čak ima idealne tehničke pretpostavke za kinodvoranu – kazala nam je Vudrić dok nas je provodila ultramodernim zdanjem, na čijem su jednom katu glasove prije nastupa uvježbavali članovi izvrsnog župnog zbora pod paskom voditeljice i orguljašice Urse Ljuban.

Prvu, koncelebriranu misu u crkvi koja će biti formalno posvećena najkasnije do idućeg listopada i blagdana Ivana Pavla Drugog došlo je poslušati na tisuće Trogirana, Segećana, Čiovljana, Kaštelana, ali i osoba iz javnog života Splita, Solina...

Među njima bio je i župan Blaženko Boban.

– Sjećam se početaka gradnje ove crkve, te one u Solinu; trogirska je, Bogu hvala, prije gotova, vjerujem da će ubrzo i objekt u Solinu biti dovršen! Ovo je važno okupljalište za mlade Trogira, ali i šire, a posebno me veseli što je crkva posvećena papi Ivanu Pavlu Drugom, koji je puno učinio na braniku Hrvatske onda kad je našoj zemlji bilo najteže, i među prvima je priznao i podržao. Splitsko-dalmatinska županija simbolično je pripomogla ovu krasnu novu župnu crkvu nabavom zvona – dometnuo je na kraju župan Blaženko Boban, pristigao na misno slavlje u društvu svog prethodnika, Ante Sanadera, te predsjednika županijskog HDZ-a Petra Škorića, uz predstavnike lokalne vlasti Trogira, predvođene gradonačelnikom Antom Bilićem.

Kako je papa "sletio" na "kuću svete Marte"

Župa Gospe od Anđela formalno je osnovana 1974. godine, kad je dotadašnja kapelanija imenovana župnom zajednicom. Narasla je oko male crkve GOA, koja je, pak, nastala na temeljima znatno starijeg franjevačkog samostana.

Prošle je godine proslavljeno 800 godina od osnutka te franjevačke zajednice, pa se Trogirani s pravom diče činjenicom da su franjevci svoje prvo zdanje izvan Italije podigli u Trogiru, na području upravo rečene župe koja obuhvaća i prigradsko naselje Plano. Te lokacije, nekoć stara polja trogirskih težaka, postala su od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća područja najvećeg naseljenja novih stanovnika Trogira. Župa je iznimno brzo rasla, zbog čega je došlo do potrebe za podizanjem novih crkvenih objekata. Najprije je podignuta crkva sv. Marte u Planom jer je ta zajednica do tada bogoslužje obavljala u obiteljskoj kući! Sad je, eto, niknuo i novi, središnji objekt čitave župe!

Crkva je, pak, voljenom papi posvećena iz dva razloga: zbog njegovih zasluga u promicanju prava i slobode hrvatske države u njezinim najtežim ratnim trenucima, te stoga što je Ivan Pavao Drugi dvaput posjetio župu Gospe od Anđela na trogirskoj Travarici, sletivši na aerodrom Split, koji je također na teritoriju župe...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:08