StoryEditor
Otocivirus se proširio

Nakon rođendanske proslave u Salima svaka druga kuća u samoizolaciji, u nekoliko mjesta na Dugom otoku nema misa do sredine prosinca

Piše Iva Ivanac, Zadarski.hr
23. studenog 2020. - 20:27
Jure Mišković/arhiva/Cropix

U mjestima Sali, Zaglav, Žman i Luka na Dugom otoku, neće se održavati mise do sredine prosinca, objavio je Nacionalni stožer na prijedlog Stožera civilne zaštite Zadarske županije, javlja Zadarski.hr.

Odluka stupa na snagu u utorak 24. studenog, a njome se uvodi “nužna epidemiološka mjera obustave održavanja misa i vjerskih okupljanja u župama Sali, Zaglav, Žman i Luka”. Zabrana će trajati najmanje do 15. prosinca, a za njezinu kontrolu nadležan je Stožer civilne zaštite Općine Sali.

Nacionalni stožer ovakvu je odluku donio nakon što je u Salima 38 osoba bilo pozitivno na koronu, a svakom drugom kućanstvu propisana je mjera samoizolacije.

Broj novooboljelih u tom otočnom mjestu drastično je porastao nakon rođendanske proslave prije deset dana na Dugom otoku na kojoj su bile osobe zaražene koronavirusom. piše Zadarski.hr. Županijski Stožer civilne zaštite Zadarske županije u ponedjeljak je izvijestio da su u Salima 32 nova slučajeva zaraze, a ukupan broj aktivnih slučajeva u toj općini od svega 1700 stanovnika popeo se na 41. 

- U Salima je 38 ljudi zaraženo, dok ih je dvoje u Žmanu i jedna osoba u Zaglavu. Sigurno se dio transmisije virusa dogodio zbog organizirane rođendanske proslave, no dio zaraženih nije bio na proslavi već se zaraza pojavila i u obrazovnim ustanovama, kazao nam je načelnik Općine Sali Zoran Morović govoreći kako su osnovne škole i vrtići u Salima i Božavi zatvorene.

- Pitanje je zapravo gdje se prvo pojavila zaraza i odakle se počela širiti. Dio zaraženih zasigurno dolazi s rođendanske proslave, ali za drugi dio zaraženih još uvijek nismo sigurni, istaknuo je načelnik Morović dodajući kako je mobilni tim epidemiologa iz Zadra u subotu u Salima testira ukupno 68 osoba.

- Epidemiološki tim će i u utorak stići u Sali jer smo ih zamolili da testiraju i korisnike Doma za starije i nemoćne, kazao je Morović koji se nada da se u narednim danima neće održavati ni misna slavlja a sve u cilju zaustavljanja širenja virusa.

- Kao što je vidljivo iz današnjih podataka, na području Općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa, prije svega zbog nepoštivanja preporučenih protuepidemijskih mjera. Stožer Civilne zaštite Zadarske županije je na molbu Stožera civilne zaštite općine Sali poslao mobilni tim koji je testirao veći broj stanovnika sa sumnjom na infekciju koronavirusom te je ustanovljeno da je u dva dana 39 tamošnjih stanovnika pozitivno na COVID-19, dodao je Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 19:30