StoryEditor
Otociturističke brojke

Na Hvaru rezultati iznad očekivanja: Jelšani najbolji sa čak 74 posto lanjskih srpanjskih noćenja

4. kolovoza 2020. - 20:38
MIRKO CRNČEVIĆ

Najbrojniji turisti koji posljednjih dana borave u mjestima koja "pokriva" Turistička zajednica općine Jelsa su Slovenci, Česi, Poljaci, Nijemci i naravno Hrvati.

U prvih sedam mjeseci na tom području ostvareno je 155 tisuća noćenja, a direktorica Turističkog ureda Marija Marjan ne krije svoje zadovoljstvo da su u srpnju mjesecu dosegli brojku od čak 74 posto lanjskih noćenja.

Ako, pak, usporedimo rezultate za prvih sedam mjeseci ove godine s istim razdobljem u 2019., očito je da je jelšanski turizam na 49 posto lanjskih dolazaka i 63 posto noćenja, što je sasvim solidan rezultat s obzirom na aktualne prilike.

Tome svakako treba pridodati i na tisuće izletnika koji pristižu tijekom cijele turističke sezone iz Makarskog primorja i s otoka Brača, a ne noće na škoju.

image
MIRKO CRNČEVIĆ

Za obližnju Vrbosku posebno se vode rezultati, a službena statistika kaže da je u ovom dijelu godine u hvarskoj "Maloj Veneciji" zabilježeno 5118 dolazaka gostiju (53,27 posto) i da su ostvarili ukupno 42.766 noćenja (56,18 posto), pa stoga nema ni nezadovoljstva kod ljudi, jer su očekivanja na početku sezone istini za volju bila puno manja.

Stari Grad, s pripadajućim područjem, omiljeno je odredište domaćih gostiju, Slovenaca, Poljaka i Čeha, oni na tom dijelu otoka generiraju više od 60 posto turističkog prometa.

Direktor TU TZG Staroga Grada, Jakša Damjanić, prezentira brojke prema kojima su u srpnju mjesecu ostvarili 48 posto noćenja u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Dolasci su na 42 posto, što govori da je prosjek dana boravka nešto duži u odnosu na prethodnu godinu. Općenito, u prvih sedam mjeseci dosegnuta je brojka od 52 posto noćenja u odnosu na lani, za što su najzaslužniji objekti u domaćinstvu i apartmani u vlasništvu pravnih osoba, ali i nautičari, jer su oni na 63 posto prošlogodišnjeg prometa.

Direktor Damjanić vjeruje da će brojke biti još i bolje otvaranjem hotela "Maslina" i renoviranog hotela "Lavanda" jer do njega dolaze informacije da se očekuje dobra popunjenost tih kapaciteta u sljedećem razdoblju.

Hvarani nisu baš oduševljeni izvještajima nekih medija o propasti njihova turizma, a direktor TU TZG Hvara Petar Razović kaže da su paušalne procjene pojedinaca vrlo štetne i da se u napisima treba oslanjati na službenu statistiku.

Za relevantne podatke su uvijek dostupni, pa stoga nema razloga za iznošenje neistina, a istina je da su na početku turističke sezone sanjali ostvarenja od 30 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, da bi tijekom srpnja u Hvaru zabilježili 15.529 dolazaka gostiju koji su ostvarili 45 posto noćenja u odnosu na lani.

image
MIRKO CRNČEVIĆ

Zahvaljujući dobro odrađenoj promotivnoj kampanji, oni pretežno dolaze iz Njemačke, Slovenije i Poljske, a zadnjih dana srpnja ih je u gradu podno Španjole bilo gotovo 4 tisuće, što je čak 58 posto u odnosu na 2019. godinu.

Dakle, situacija je čak i bolja od očekivanja, a Razović dodaje da u kolovozu očekuje dodatno povećanje noćenja od nekih 10 do 15 posto, prvenstveno zbog dolaska aviogostiju iz tradicionalnih hvarskih turističkih tržišta (Velika Britanija i Skandinavija), što prema sadašnjem stanju rezervacija ulijeva optimizam u pogledu nastavka sezone.

No, što će biti dogodine tek će se vidjeti, možda će se imidž odredišta za party turizam nužno okretati prema gostima koji više interesa pokazuju za prirodnu i kulturnu baštinu kojima taj grad zasigurno obiluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 10:24