StoryEditor
OtociTradicija duga pet stoljeća

Na Hvaru krenula procesija ‘Za križen‘: u povorkama se kreće po 50 ljudi, zbog epidemioloških mjera neće biti masovnih dočeka

1. travnja 2021. - 23:15
Paulo Bunčuga

Čuvena procesija 'Za križen', što se na središnjem dijelu otoka Hvara tradicionalno (i neprekidno) održava duže od pet stoljeća, i ove godine je na Veliki četvrtak krenula na svoj put dugačak čak 25 km.

Povorke iz šest slikovitih otočnih mjesta oko 22 sata ispratilo je nekoliko stotina ljudi, a poveli su križonoše: Dario Belić (Jelsa), Ivan Ojdanić (Pitve), Antonio Grgičević (Vrisnik), Toni Carić (Svirče), Cvjetko Tresić (Vrbanj) i Rino Krstić (Vrboska).

Sukladno propisanim protuepidemiološkim mjerama skraćeni su dnevni i večernji programi te laičke pokorničke pobožnosti koja je 2009. uvrštena na Popis svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a (žalovanje Gospi na Račiću, pranje nogu 'apostolima'...), a u povorkama kreće se po 50 sudionika. One se, uz uobičajene molitve i arhaične korizmene napjeve, kao i svih godina prije kreću pravcem kazaljke sata, tako da se nigdje međusobno ne susreću. U crkvama koje pohode ulazi tek po 25 procesijunara, ostali obavezno ostaju vani i čekaju polazak.

Križonoše u pravilu idu u čarapama i nose Raspela ovijena crnim velom, teška od 8 do 18 kg, a sa svojim povorkama u župne crkve vraćaju se tek ujutro oko 7 sati. Ni ove godine, baš kao ni lani, neće biti masovnih dočeka Križa, a ni velikih čašćavanja rodbine i križonošine pratnje na Vazmeni ponedjeljak.

No, svi oni taj naziv i službu zadržavaju tijekom cijele slijedeće godine kroz koju imaju čast nositi sveti križ u svim procesijama, a koliki je interes za taj čin na škoju ponajbolje svjedoči činjenica da predbilježbe za križonoše primjerice u Jelsi sežu čak do 2051. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 23:42