StoryEditor
OtociPOLICIJA NA RIVI

‘Falsificiranim papirima izbacili su me iz radnje u kojoj zarađujem kruh‘, tvrdi hvarski fotograf, a odvjetnik uzvraća: Nasljednici su ušli u svoje

Piše Mirko Crnčević
15. listopada 2021. - 08:28
Marin Kukić na temelju sudske odluke morao je iseliti svoju radnju iz lokala na hvarskoj riviSnimio čitatelj

Mnogi sporovi koji se vode po pitanju nacionalizirane imovine za vrijeme bivše države, u prvom redu zbog zamršenih imovinsko-pravnih odnosa i izuzetno komplicirane procedure, još uvijek uzrokuju brojne probleme.

Takav predmet je doslovno s puno gorčine okončan u Hvaru, gdje je Marin Kukić bio prinuđen iseliti svoju fotografsku radnju iz poslovnog prostora, površine nepunih 17 četvornih metara, u prizemlju zgrade na rivi i predati ga u posjed Natku Kovačeviću iz Zagreba i Ivi Tomlinović iz Hvara, nasljednicima nekadašnjih vlasnika.

Županijski sud u Splitu je 20. kolovoza 2020. kao neosnovane odbio Kukićevu žalbu i dopunu žalbe, potvrdivši tako prethodnu djelomičnu presudu Stalne sudske službe u Starome Gradu od 26. ožujka 2020. godine. Zatim je sud na otoku 15. rujna ove godine donio zaključak o ovrsi, čime je spor okončan na zadovoljstvo tužitelja, a Hvar je ostao bez jedine fotografske radnje.

Njezin vlasnik je potpuno rezigniran najnovijim razvojem situacije.

– Već 13 godina sudski dokazujem da je prostor u kojem se fotografska radnja nalazi vlasništvo države, kako je i navedeno u zemljišnim knjigama, a to su svojim rješenjima u ime države svojedobno potvrdili suci Boris Koketi, Vanja Bilić...

Dvije zgrade upisane u zemljišnim knjigama nekada su činile hotel "Overland" koji je država nacionalizirala kao privatno poduzeće 1948. godine, a poduzeća se po zakonu ne vraćaju, nego su za njih osigurane dionice iz portfelja RH, međutim, vidite što se ovdje događa, ne pomažu žalbe, ni prijedlog za reviziju, ni ostala pravna sredstva – rekao je Kukić.

Prema njegovim riječima, bivši vlasnici su 18. travnja 1997. zatražili povrat nacionaliziranog hotela "Overland", ali je sudski postupak prekinut do rješenja predmeta.

Stalna sudska služba u Starome Gradu je 19. siječnja 2018. donijela je raniju presudu, pri čemu fotograf tvrdi da on kao stranka u postupku nije bio ni pozvan na ročište, niti obaviješten o presudi, dok su postupku nazočili stečajna upraviteljica Marija Vujčić Turkulin, koja upravlja stanom na prvom katu zgrade, te Mirko Butorović, odvjetnik Grada Hvara.

U obrazloženju te presude navodi se da "tužitelj navodi da je upis Gradski odbor Hvar za polovicu dijela uslijedio na temelju nacionalizacije zgrade 1948. godine koja nije zahvatila cijeli objekt, odnosno nisu bili nacionalizirani stan na prvom katu zgrade i dvije prostorije u prizemlju (sadašnja fotografska radnja) te poslovni prostor "optika, što je činilo polovicu dijela zgrade neobuhvaćenog nacionalizacijom".

Prema istom dokumentu, nacionalizacijom su bili obuhvaćeni stanovi na drugom katu i u potkrovlju, te poslovni prostor u kojem je nekada bila "Bobisova" slastičarnica, a sve je bilo upisano u korist lokalne vlasti nakon Drugoga svjetskog rata.

Fotograf Kukić tvrdi da je to netočno i da je nepoznati počinitelj u zemljišnim knjigama u Starome Gradu otuđio zbirku isprava za spomenutu nekretninu i na njezino mjesto umetnuo krivotvorenu, a sud ju je priznao kao pravno valjanu i koristio u presudi i u drugim postupcima u kojima se on pojavljuje kao stranka.

To je, prema njegovim riječima, učinjeno s ciljem da se fizičkim osobama priznaju vlasnička prava na zemljišnoj čestici zgrade i ošteti država budući da je temeljem krivotvorenih isprava izbrisan status "općenarodne imovine", te je uknjižena fizička osoba, pa je zbog toga 13. listopada 2020. podnio kaznenu prijavu.

Valjalo je nakon svega čuti i drugu stranu u ovom sporu, ali očitovanje nismo uspjeli dobiti ni nakon ponovljene zamolnice i telefonskih poziva gospođi Tomlinović i njezinu odvjetniku Branku Bunčugi, dok je odvjetnik Neno Rstić koji zastupa Natka Kovačevića, poručio da se nitko od njih "ne želi izjašnjavati o sudskom postupku, jer se sve nalazi u spisima".

Jasno je da tužitelji ostaju pri svome mišljenju da je bila nacionalizirana tek polovica zgrade na atraktivnoj hvarskoj lokaciji i da oni nasljeđuju pravo vlasništva i nad prostorom fotografske radnje, dok njezin korisnik to opovrgava svojom riječju, ali i s nekoliko povijesnih fotografija koje nam je ustupio.

item - id = 1135168
related id = 0 -> 1142991
related id = 1 -> 1142980
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2021 12:18