StoryEditorOCM
Otocieldorado za sezonce

Bračani i Hvarani ne mogu se načuditi što se to događa: na otoke im ovoga ljeta stižu dvije tisuće stranih radnika!

Piše Mirko Crnčević
25. svibnja 2023. - 07:06
Jake snage hotelske tvrtke ‘Helios Faros‘ - Dunja Antonić iz Apatina i Milagros Ledesma iz argentinske CordobeMirko Crnčević

Turistička sezona se na našoj obali pomalo zahuktava, a Hrvatska se posljednjih godina stalno suočava s gubitkom radno sposobnog stanovništva, pa se procjenjuje da bi ove godine mogla izdati i do 200 tisuća dozvola za boravak i rad radnika iz inozemstva.

Val stranih zaposlenika posebno bi mogao zapljusnuti dalmatinske otoke koji su postali pravi eldorado za radnike iz regije - BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije, ali i uvjetno rečeno egzotičnih zemalja - Nepal, Indija, Filipini, Bangladeš...

Najviše sezonaca svoje mjesto na tržištu rada nalazi u turizmu i ugostiteljstvu, građevinarstvu i poljoprivredi. O navali inozemnih djelatnik dovoljno govore najnoviji podaci Policijske uprave splitsko-dalmatinske na čijem području su od 1. siječnja do 9. svibnja izdane čak 6202 dozvola za boravak i rad stanovnika zemalja izvan EU-a i Europskog ekonomskog prostora, a novi zahtjevi pristižu svakodnevno.

- Policijska postaja Brač u spomenutom razdoblju izdala je 994 dozvole, a Policijska postaja Hvar njih 976. U istom lanjskom razdoblju, na Braču su bile izdane 404 dozvole, a na Hvaru 461, što u oba slučaja znači povećanje veće od 100 posto – odgovorili su nam iz Policijske uprave, pa se Bračani i Hvarani naprosto ne mogu načuditi što se to događa, kako se u turizmu i ugostiteljstvu ne baš tako davno moglo raditi samo s domaćom radnom snagom, stalno zaposlenima i sezoncima.

Što se Hvara tiče, najviše sezonaca angažiraju tri najveće hotelske tvrtke "Sunčani Hvar", "Helios Faros" i "Jelsa", ali nipošto nisu zanemarivi kampovi, privatni restorani... Starogradska hotelska tvrtka je u posljednje vrijeme u snažnom investicijskom zamahu u postojeće i nove objekte, a u potragu za rasnicima krenuli su još u studenome na sajmovima poslova u Beogradu i Novom Sadu, zatim u Zagrebu, Osijeku...

image

‘Amicor Green Resort‘ u Starome Gradu 

‘Helios Faros‘

Ove sezone već je otvoren hotel "Hvar Places", a nakon proširenja kapaciteta očekuje se da će vrata otvoriti turističko naselje "Amicor Green Resort" te hotel "Arkada Sunny".

- Dolazim iz Apatina, 10 godina sam radila na kruzerima, a ovdje sam već treću godinu zajedno sa suprugom koji je iz Splita. Vidimo da je tvrtka u razvitku i sve ide u dobrom smjeru pa se i mi pokušavamo maksimalno prilagoditi na novo okruženje i rad "na zemlji".

Za sada radim kao voditeljica sporta, wellnessa, bazena i plaža u dva hotela, a suprug je voditelj hotela "Arkada Sunny", tako da smo izuzetno zadovoljni uvjetima rada. Nitko ne gleda odakle je tko, nego smo usmjereni jedino na što kvalitetnije obavljanje naših zaduženja – govori Dunja Antonić.

Direktor Sektora pravnih i kadrovskih poslova u "Heliosu Farosu" Marin Knezović kaže da su do sada odradili nebrojeno intervjua i više faza selekcije adekvatnih kandidata. Zaposlenicima jamče i povratničke nagrade, refundaciju troška dolaska na otok, nagrade za preporuku novih zaposlenika...

Nažalost, situacija na tržištu, što se tiče domaće radne snage, nije baš sjajna, no tome su doskočili angažmanom ljudi iz regije, ali i u suradnji s agencijama "regrutiraju" i radnike iz prekooceanskih zemalja.

image

Marin Knezović, direktor Sektora pravnih i kadrovskih poslova u hotelskoj tvrtki ‘Helios Faros‘
 

Privatni album

- Sklona sam putovanjima, pa sam iz Argentine u travnju prošle godine doputovala na Hvar. Najprije sam volontirala u hostelu "White rabbit", a onda prošlog ljeta radila kao baristica u novoizgrađenom "Amicor Green Resortu".

Svidjelo mi se, zadovoljna sam i s plaćom, tako da sam došla opet i to ne sama, dovela sam još četvero prijatelja, dvoje iz Argentine te po jednog iz Brazila i Južnoafričke Republike – ističe Milagros Ledesma iz argentinske Córdobe, iskoristivši mjeru "Dovedi prijatelja", kojom se motivatorima novih zaposlenika ako odrade cijelu sezonu isplaćuje po 100 eura neto nagrade.

"Helios Faros" će u 2023. godini, kako navodi Knezović, tijekom visoke sezone zapošljavati gotovo 280 radnika. Među njima je visok udio domaćeg stanovništva, primjerice u 2022. taj udio je iznosio nešto manje od 80 posto, a ostalo čine zaposlenici iz regije i nešto manje iz ostalih zemalja.

Bolje plaće nego u regiji

Starogradska hotelska tvrtka je lani pokrenula kampanju pod sloganom "Dobar posao na Hvaru" i otvorila prijave za slobodna radna mjesta u sezoni. Tada su u istaknuta zajamčena minimalna neto primanja za lipanj, srpanj i kolovoz.

Plaće koje će se isplaćivati u vrhu sezone za stručna zanimanja - uključujući kuhare, konobare i recepcionere iznosit će između 1000 i 1200 eura neto, a za sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih iznosit će između 850 i 1030 eura neto.

Ako uzmemo da je prosječna neto plaća početkom 2023. u Federaciji BiH iznosila 1208 konvertibilnih maraka, a u Srbiji 640 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:30