StoryEditorOCM

Otočani s Drvenika Velikog ipak idu u blokadu

Piše PSD.
10. srpnja 2008. - 17:16

 Više nije upitno da će stanovnici Drvenika Velikog svojim brodicama blokirati pristup tamošnjoj obali. Naime, u četvrtak je istekao rok do kada su čekali povratnu informaciju od Grada Trogira i Agencije za linijski obalni promet hoće li se ispuniti zahtjev  njihovog Mjesnog odbora  da trajekt do kraja sezone sa tog otoka nedjeljom isplovljava  za Trogir u 6 umjesto u sedam sati, te da se istog dana navečer uvede i treća- direktna linija za Split.

- S obzirom da odgovor nismo dobili, sa stopostotnom sigurnošću mogu reći da će do blokade doći, kazao je predsjednik MO Nikola Pensa.

Dodao je da će u subotu  izvjesiti obavijest o  zboru građana za 27.ovog mjeseca, na kojemu će se odrediti točan dan blokade. Na istom zboru sazvanom prije petnaestak dana   oko pedesetak otočana bilo je jednoglasno da se  mjerodavnima zada rok do 10.srpnja da odgovore na njihovo traženje, jer će u protivnom organizirati blokadu obale podsjetio je Pensa.

Već se sprema  blokadu prijaviti i  trogirskoj policiji.

U ovoj nakani pak Vele Drvenčane ne podržavaju njihovi susjedi s Drvenika Malog.

Nikša Civadelić, nekadašnji koordinator oba otoka s Gradom Trogirom tvrdi da Pločari, kako se vole nazivati stanovnici njegovog otoka, nemaju ništa protiv toga da trajekt isplovljava za Trogir u šest sati. Međutim, pojašnjava kako su njima važnije brodske linije s Trogirom nego sa Splitom.

- Čak smo predlagali da se uvede i četvrta brodska linija za Trogir napomenuo je Civadelić koji i sam stanuje u Splitu, ali na Drveniku Malom je gotovo  svakog  vikenda. Iako neki kažu da bi se spomenuti  problem brže riješio da su Veliki i Mali Drvenik složni po tom pitanju, Pensa  tvrdi da se Veli Drvenčani nemaju šta dogovarati s  Pločarima, jer tamo odlučuju neki koji nemaju  za to pravo, koji zastupaju  osobne i interese firmi u koje se zaposleni a koje surađuju s Jadrolinijom, a ne otočana.

- Neka odluči Grad Trogir i stane na stranu otoka na kojemu živi tri puta više stanovnika kategorično će Pensa. Smatra da bi se uz malo dobre volje problem mogao riješiti, jer je još u veljači ove godine u uredu gradonačelnika Vedrana Rožića sve dogovoreno, pa se čudi zašto se od toga umeđuvremenu odustalo, tim više što  spornu liniju ne plaća Grad Trogir već  mjerodavno ministarstvo.

Gradonačelnik Vedran Rožić  tvrdi da je Grad dužan osigurati  povezanost otočana sa njihovim administrativnim središtem, a to je Trogir a ne Split.

U Agenciji za linijski obalni promet kažu  da ako se na razini Grada Trogira postigne dogovor stanovnika Drvenika Velikog i Malog oko promjene plovidbenog reda, nema nikakvog razloga da nakon provedenog zakonskog postupka Agencija žurno ne izda suglasnost.

Gordana Dragan / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 01:43