StoryEditorOCM
ObalaŠTEKAT BEZ ŠANKA?

Zakup kafića na Makarskoj rivijeri plaća se gotovo 2000 eura - po kvadratu!? Vlasnik: ‘Uvjeti su baš čudni‘

Piše Dijana Turić
29. travnja 2024. - 11:07

Općina Baška Voda provela je javni natječaj za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, na razdoblje od pet godina, odnosno do 2028., a na području svih mjesta koja joj administrativno pripadaju.

Riječ je o dodjeli prava na rad u priobalnom području u sektorima ugostiteljstva i trgovine, iznajmljivanja sredstava i komercijalno-rekreacijskih sadržaja.

Nakon toga je lokalna vlast raspisala ponovljeno nadmetanje za čak 71 dozvolu, a usporedno je, nevezano uz dozvole na pomorskom dobru, raspisan natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora - ugostiteljskog objekta na plaži Nikolina pokraj crkve svetog Nikole.

Riječ je o 11,2 četvorna metra u vlasništvu Općine koji se za ugostiteljsku djelatnost daje na rok od pet godina, a početni iznos godišnje zakupnine je 20 tisuća eura s time da se plaćanje obavlja godinu unaprijed.

Ovdje je riječ o unutrašnjem prostoru kupališnog kafića "Zanzi Bar" čijem je vlasniku Dominiku Eteroviću - Soriću istekla petogodišnja najamnina, a koji je na nedavno završenom prvom dijelu javnog natječaja, dobio dozvolu za taj isti bar na pomorskom dobru, odnosno plaži.

Kako nam je kazao Eterović-Sorić, pravo korištenja javne površine za štekat od 150 kvadrata i vanjski šank, a sada se prijavio za najam općinskog prostora koji je unajmljivao već 10 godina.

Početna godišnja cijena prostora, prema uvjetima aktualnog natječaja, iznosi gotovo 1800 eura po kvadratu, a u slučaju pojavljivanja i drugih potencijalnih zakupaca nije isključeno da bude i viša.

- Tu je bila riječ o dva različita natječaja, jedan za unajmljivanje općinskog prostora koji je središnji dio mojeg "Zanzi Bara", i drugi za dozvolu na pomorskom dobru na kojem sam dobio štekat i šank.

U općinskom prostoru mi se nalaze hladnjaci i aparat za kavu, dok su šank i štekat na plaži tako da zbilja ne znam što će se dogoditi ako netko drugi dobije u najam općinski prostor, jer neću moći raditi ni ja ni taj drugi.

Naime, ako općinske kvadrate zakupi druga osoba, onda ona neće moći ništa raditi bez plažnog štekata, a ja neću moći bez središnjeg objekta tako da je situacija zbilja specifična – istaknuo je ugostitelj čiji plažni bar već 10 godina radi od sredine svibnja do početka listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:17