StoryEditor
Obalavelika transakcija

Sunce hoteli i službeno u rukama šeika Alabbara koji je već poslovao u regiji; napravio je ‘Beograd na vodi‘, a zanimao se i za izgradnju zagrebačkog Manhattana na Savi

Piše Martin Brbić
12. svibnja 2021. - 19:30

Šeik Mohamed Ali Rashed Alabbar preuzeo je i službeno Sunce hotele. Kao što smo već objavili, Eagle Hills Real Estate d.o.o., tvrtka za investiranje i razvoj nekretnina sa sjedištem u Abu Dhabiju, krajem ožujka otkupila je od Jake Andabaka i članova njegove obitelji te tvrtke Lucidus d.d. 4.151.092 redovne dionice, što čini 69,71 posto dionica Sunce hotela.

Riječ je o tvrtki poznatoj po izgradnji projekta "Beograd na vodi", a prema navodima nekih medija zanimala se i za izgradnju zagrebačkog Manhattana na Savi. Vlasnik Eagle Hillsa je 64-godišnji Mohamed Ali Rashed Alabbar, koji je ujedno i osnivač Emaar Popertiesa, jedne od najvećih svjetskih tvrtki za razvoj nekretnina. Tvrtka je to koja je poznata po razvoju najvišeg nebodera na svijetu, Burj Khalifa, kao i najvećeg i najposjećenijeg trgovačkog centra na svijetu Dubai Mall.

Novi nadzornici

U Zagrebu je održana Glavna skupština društva Sunce hoteli d.d. Na skupštini su bili prisutni dioničari koji raspolažu s 89,34 posto ukupnog broja dionica s pravom glasa. Opozvani su stari članovi Nadzornog odbora, a imenovani novi na četiri godine. Tako su sadašnje članove NO-a Jaku Andabaka, Sanju Gagulić, Ružicu Andabak i Anu Volk zamijenili Mohamed Ali Rashed Alabbar, Ping Low, Mark Gordon Kirby, te Frederick William Howdon Durie. Time je tvrtka Eagle Hills formalno-pravno preuzela Sunce hotele. Očekuje se da novi vlasnici odmah preuzmu upravljanje kompanijom, dok bi se novi investicijski zamah mogao očekivati idućih godina.

Ove se godine očekuju znatno bolji poslovni rezultati Sunce hotela nego 2020. Prema objavljenom financijskom izvještaju kompanije za 2020. godinu, tvrtka je ostvarila 146 milijuna kuna poslovnih prihoda. Usporedimo li to s 449 milijuna iz 2019. godine, jasno je koliko je COVID kriza utjecala na poslovanje društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 01:54