StoryEditor
Obalavatra pod kontrolom

Lokaliziran veliki požar iznad Kaštela: više od stotinu vatrogasaca odradilo je lavovski posao, u pomoć su im uskočila i četiri kanadera

Piše Jakov Žarko, Mirela Goreta, Marko Didić, Hina
3. kolovoza 2020. - 20:24
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA

20:24 - Veliki šumski požar na Kozjaku iznad Kaštel Sućurca koji je buknuo rano popodne lokaliziran je malo prije 19 sati, doznaje se od kaštelanskih vatrogasaca koji će na terenu ostati cijelu noć.

U požaru je izgorjela veća površina trave, niskog raslinja i borove šume, a vatra je krenula s lokaliteta Dragočevo odakle se proširila na groblja u Kaštel Sućurcu i Kaštel Gomilici.

Tijekom večeri umornim vatrogascima će stići zamjena koja će cijelu noć sanirati požarište, te se vjeruje kako će tijekom jutra požar najvjerojatnije biti proglašen ugašenim.

18:40 - Više od četiri sata vatrogasci i kanaderi bore se s velikim požarom koji je danas nešto prije 13.30 sati buknuo na području Dragočeva u Kaštel Sućurcu, a koji se u tijeku nekoliko sati proširio se i na okolna područja. Na svu sreću više od stotinu vatrogasaca koji su odradili lavovski posao obranili su, uz obiteljske kuće i planinarski dom, crkvicu Sv. Jure ali i vojarnu na vrhu Kozjaka.

Istočni dio požarištra stavljen je pod kontrolu a oko 18.30 sati kanaderi su ugasili i vatru koja se popela na sami vrh Kozjaka za zapadne strane poviše Kaštel Gomilice. 

Uz makiju i divlje raslinje, kako doznajemo, izgorili su brojni maslinici i vinogradi na tom području, a u jednom trenutku dio vatrogasaca, koji su čekali pripremni u DVD-u Mladost izašao je na teren jer se požar proširio i na jug, u blizini teniskih terena na Dragočevu, no intervencija je kratko trajala jer je požar na tom području brzo i uspješno ugašen.

Neslužbeno doznajemo kako su kuće obranjene no vjetar gasiteljima ne ide na ruku. Opožarena površina je ogromna, no prve službene procjene još nisu stigle.

image
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA

18:10 -  Još uvijek nije sto posto pod kontrolom, ali nadamo se da će biti do večeri - kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević nešto iza 18 sati.

Trenutno je na terenu 140 vatrogasaca iz Kaštela, Solina, Trogira, Dugog Rata, Splita... i 36 vozila, a požar još uvijek gase i dva kanadera. Vjetar otežava posao vatrogascima...

- Puše jako jugo, pogotovo gore na vrhu Kozjaka. Spasila bi večeras najavljena nevera. Bože daj - nada se Kovačević da će se obistiniti metorološka prognoza o kišnoj noći. 


PRVA VIJEST

Oko 13.30 sati na području Kaštel Sućurca, iznad magistrale, iz sada još uvijek neutvrđenih razloga planuo je veliki požar zbog kojeg su bile ugrožene obiteljske kuće.

Prema neslužbenim informacijama, plamen je osim strujnih stupova zamalo zahvatio par objekata, a vatrogasci iz svih kaštelanskih društava bore se s vatrom koja se uz velike oblake žuto smeđeg dima širi prema vrhu Kozjaka i to zbog jakog vjetra. Požar je, inače, izbio na predjelu Dragočevo, ali ga je južni vjetar "potjerao" preko vatrogasnog puta do litica Kozjaka.

Opožarena je velika površina,a ovo je klasičan primjer eruptivnog požar, kažu nam vatrogasci.

Zanimljivo je, ističu, kako ovakvi požari buknu uvijek kad puše, a ovaj današnji planuo je u blizini lokacije gdje je prije mjesec dana plamtio veliki požar usred kojega je zamalo izgorio veliki broj kuća. Prema stanju na terenu, vatrogasne cisterne približile su se požarištu i ulažu sve napore da se vatra zaustavi i izbjegne katastrofa. Planinarski dom Putalj je napušten. Požar od 14.30 sati gase i kanaderi.

Na terenu je, kako doznajemo, 110 vatrogasaca, 35 vozila i četiri kanadera.

- Požar je velik, a teren nepristupačan. Vatra se širi nošena vjetrom - kazao nam je Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Split.

Paralelno vatrogasci gase i jedna požar na području Gata i kučića, a vatrogasne snage su bil angažirane i u gašenju moticikala na splitskoj Rivi.

 

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 13:52