StoryEditorOCM
ObalaLJETNI ŠUŠUR

Potez novog šefa makarskog TZ-a: Nakon četiri godine na rivu se vraćaju ribarske večeri koje je Hloverka deložirala

2. lipnja 2023. - 23:51

Makarska je 2018. godine odlukom tadašnje direktorice TZ-a Makarska Hloverke Novak-Srzić ostala bez ribarskih večeri na rivi te su se one održavale na Plišćevcu, pored Arbuna. U 2018. godini na kornižu rive održalo se deset ribarskih večeri.

Mediteranski timbar

Kako je tada pojasnila Novak-Srzić, najveći problem s ljetnim pučkim feštama bila je nečistoća koja je iza trgovaca ostajala na kamenu korniža.

- Makarska je postala preveliko mjesto za ribarske večeri iza kojih bi nam ostajala samo masnoća i sve se to pretvorilo u ljetni vašar kakav više nećemo gledati po rivi - kazala je tada Novak-Srzić, nakon čega su se pobunili domaći trgovci, prodavači ribe i ribljih proizvoda.

image

Najveći problem s ljetnim pučkim feštama bila je nečistoća koja je iza trgovaca ostajala na kamenu korniža, pojasnila je Novak-Srzić

Ivo Ravlić/Cropix

Međutim, Makarani i gosti ponovno imaju razloga za slavlje jer je novi direktor TZ-a Makarska Jadran Puharić vratio ljetni zaštitni znak grada - ribarske večeri, kojih će se ovog ljeta na rivi održati šest. Tako će opet korniž rive u večernjim satima odisati šušurom, pjesmom i mirisom ribe s gradela, što je posebno zanimljivo turistima i zbog atmosfere, ribljih delicija, pršuta, sira, vina, suvenira i soparnika.

image

Jadran Puharić, direktor makarskog TZ-a - svi prijavljeni obvezuju se platiti naknadu za čišćenje javne površine na kojoj se održava manifestacija

Ivo Ravlić/Cropix

Puharić je kao glavni čovjek TZ-a Makarska raspisao javni poziv za podnošenje prijava za sudjelovanje na ribarskim večerima. Tako će se po dvije fešte održati u lipnju i kolovozu te po jedna u srpnju i kolovozu. Svi prijavljeni trgovci i ugostitelji u ponudi mogu imati vino i bezalkoholna pića, ribu, plodove mora, pršut, sir te isključivo dalmatinske slastice ograničene lokalitetom - tortu makaranu i rafiole kao i “slasnice” - slane srdele i soparnik, i to kao sadržaj ugostiteljske ponude.

Naknada za čišćenje

Ugostiteljska ponuda može sadržavati proizvode i razne plodine s vlastitog OPG-a ili SOPG-a. Raspored dodijeljenih mjesta na rivi obavlja TZ Makarska, a svi prijavljeni obvezuju se platiti naknadu za čišćenje javne površine na kojoj se održava manifestacija.

Na ribarskim večerima može se koristiti isključivo papirna i drvena ambalaža, a prodavači moraju osigurati dovoljan broj posuda za otpatke - miješani i papirni otpad, a koje nakon završetka fešte moraju propisno skladištiti. Ulje koje se korištenjem za vrijeme manifestacije upotrijebi mora završiti isključivo u za to propisnim kontejnerima, a na završetku manifestacije mora biti dostupno i predano komunalnom vozilu. I na kraju, svi djelatnici na štandovima za vrijeme pučkih fešti moraju odjenuti majice na modre pruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:07