StoryEditor
Obalakako dišu makarani

Pitali smo građane: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19? Neki jedva čekaju, drugima ne pada napamet, ima i onih koji ‘ne žele biti pokusni kunići‘

25. studenog 2020. - 20:51
Matko Begović

I dok mnogi Makarani iznad 65 godina, kao i onkološki bolesnici i pacijenti s kroničnim bolestima, još nisu uspjeli primiti cjepivo protiv gripe kojeg u makarskim ordinacijama obiteljske medicine nema, sve nas je iznenadila vijest prema kojoj je Hrvatska naručila više od 4,5 milijuna doza cjepiva protiv korone.

Naime, Hrvatska je rezervirala 2,7 milijuna doza oxfordskog cjepiva, odnosno AstraZenece, što je dostatno za 1,350 milijuna ljudi, ali sva ta količina sigurno neće doći u kraćem roku, već tijekom sljedeće godine.

Također je rezervirano 900.000 doza Johnson&Johnsona te milijun doza Pfizera i BioNTecha. Za potpisivanje ugovora s farmaceutskim tvrtkama za kupnju cjepiva hrvatska Vlada je još prošlo ljeto ovlastila ministra zdravstva Vilija Beroša, a procjene govore da bi Hrvatska za tu namjenu mogla potrošiti oko 300 do 400 milijuna kuna.

Premda je vijest da bi barem dva cjepiva protiv koronavirusa mogla uskoro dobiti odobrenje za uporabu regulatornih tijela SAD-a i Europe unijela malo optimizma u vrijeme pandemije, kojoj se teško vidi kraj bez cijepljenja, dio Makarana s kojima smo porazgovarali, i to uglavnom mlađih, skeptičan je prema cjepivu protiv korone, i to zbog njegovih mogućih nuspojava, dok bi se dio njih odmah cijepio.

Kako su nam kazali sugrađani, najbolji lijek protiv korone je jačanje imuniteta, boravak na otvorenome i bavljenje fizičkim aktivnostima, kao i pridržavanje svih epidemioloških mjera. Treba napomenuti i da bi se protiv korone prvi trebali cijepiti stariji od 80 godina, zaposlenici domova za starije te zdravstveni djelatnici, potom bi trebali cjepivo dobiti oni iznad 70, a dobna granica bi se snižavala sve do 50.

Na prioritetnoj listi bit će i mlađi koji imaju neke kronične bolesti ili su imunološki kompromitirani i stoga ih koronavirus dodatno ugrožava...

GORDANA JURIĆ, UMIROVLJENICA

– Nažalost, protiv gripe se nisam uspjela cijepiti jer je nestalo cjepiva, ali svakako ću se cijepiti protiv koronavirusa. Nuspojava se ne bojim jer kažu da je cjepivo sigurno 95 posto i u to vjerujem.

JAN KOPEČNI, UMIROVLJENIK

– Ako cjepivo protiv korone i brzo dođe u Hrvatsku, ja se neću cijepiti jer mi ne treba i mislim samo pozitivno. Mislim da me koronavirus ne može ubiti i samo treba razvijati dobar imunitet i pozitivno razmišljati, puno boraviti na suncu i baviti se fizičkim aktivnostima.

MARKO PAŠTAR, UPRAVITELJ STROJA NA TRAJEKTU

– Malo sam skeptičan prema cjepivu protiv korone pa mislim da se neću cijepiti kada cjepivo dođe u Hrvatsku. Pitanje je zašto baš Hrvati uvijek moraju biti pokusni kunići, a Francuzi, Talijani, Slovenci i Englezi imaju veći postotak smrtnosti u odnosu na broj stanovnika za razliku od Hrvatske. Ljudi se najviše plaše nuspojava cjepiva koje razaraju ljudski organizam i pitanje je zašto se cijepiti protiv nečega, a dobiti neku drugu bolest.

DENIS DUVNJAK, KAPETAN

– Čim u Hrvatsku dođe cjepivo protiv korone, cijepit ću se nedvojbeno i apsolutno kao što sam se cijepio i protiv gripe. Nuspojava se ne plašim jer se nemam čega plašiti, a pitanje je tko je dokazao da u cjepivu protiv korone postoje nuspojave. Bojim se korone, a ne cjepiva i svake godine kada sam se cijepio protiv gripe, nikada od nje nisam obolio.

ĐANI MONTANA, LUČKI REDAR

– Ne znam bih li se cijepio protiv korone jer sam podijeljena mišljenja, onako 50:50 zato što ništa ne znam o cjepivu i njegovim nuspojavama. Nisam se cijepio ni protiv gripe, jednako kao ni moja supruga i djeca, jer svi smo još mladi.

SLOBODANKA KAPETANOVIĆ, UMIROVLJENICA

– Iako imam 66 godina i spadam u rizičnu skupinu, još nisam sigurna hoću li se cijepiti protiv korone. U Njemačkoj sam živjela 45 godina, a sada mirovinu provodim u Makarskoj i tu uživam u suncu i na otvorenome, što je najbolji lijek protiv korone. Nisam se nikada cijepila ni protiv gripe, a u Makarskoj mi se čini da korone uopće nema. Nije me strah korone i što bude, bit će.

TONI BILIĆ, MUZEJSKI PEDAGOG

– Nikako ne vjerujem u cjepivo protiv korone, malo sam istraživao po internetu i firma koja prodaje to cjepivo ima velikih dugova. Prerano mi se cijepiti protiv korone, a moj lijek je prije svega zdrav razum, jer treba razvijati imunitet zdravom prehranom i kretanjem te je nužno pridržavati se svih epidemioloških mjera.

ANTONIO ANTONINI, UGOSTITELJ

– Ne bih se nikako cijepio protiv korone jer je najbolji lijek biti vani na zraku i pridržavati se svih mjera Stožera, nositi masku u zatvorenom prostoru i držati socijalnu distancu od dva metra.

VICE ŠALINOVIĆ, UMIROVLJENIK

– Ako bude zagarantirana sigurnost cjepiva protiv korone, cijepit ću se jer sam se cijepio i protiv gripe. Ali vidim da svuda vlada nesigurnost i neizvjesnost vezana za cjepivo protiv koronavirusa, pa i predsjednik RH Zoran Milanović kaže da se neće prvi cijepiti. Mada spadam u rizičnu skupinu, sačekat ću i ja i neću se cijepiti među prvima. Vidjet ćemo što će struka kazati i valjda cjepivom neće trovati ljude, nadam se da će biti dobro jer je korona ozbiljna stvar i od nje obolijevaju i mladi i stari i vrhunski stručnjaci i liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 16:21