StoryEditor
Obalainspekcija kvarta

Obišli smo ‘Beverly Hills‘, grad u gradu u kojem žive uglavnom Hercegovci i Imoćani: tu zgrade niču kao gljive poslije kiše, ali nije baš sve bajno...

3. ožujka 2020. - 21:24

Nakon obilaska Velikog Brda, o kojemu smo pisali u prošlom broju Makarske kronike, sljedeća destinacija "Kvartovske inspekcije" bila nam je Zelenka, odnosno Mjesni odbor Ratac - Zelenka, za koji je poznato da muku muči s nedostatkom parkinga i poplavama na magistrali, odnosno u Vukovarskoj ulici pored kafića "Monaco", gdje za vrijeme obilnih kiša u bujicama zapnu automobili i tako već godinama.

Zelenka, osim tih problema, nema nekih većih apela prema gradskoj vlasti s kojom izvrsno surađuje. Osim toga, Zelenka je u Makarskoj poznata kao grad u gradu ili kao odveć prozvani ''Beverly Hills'', posebno i za sebe izdvojeno naselje kojemu samo nedostaje poštanski ured i policijska postaja jer imaju gotovo sve - od bezbroj novih i starijih zgrada, kuća i vila, škole i vrtića, liječnika, crkve, kioska, kafića, pekarnica, bankomata, trgovina do ljekarne i frizerskog salona.

Na Trgu Kobaca

Naš vodič po Zelenki bio je predsjednik MO Mario Pavlinović (HDZ) s kojim smo se sastali na Trgu Kobaca. Kako kazuje Pavlinović, Zelenka je širok pojam, jer obuhvaća i Ratac, a sada se većim dijelom širi prema sjeveru i Zadarskoj ulici pa se spaja na Stari velikobrdski put pored zgrada POS-a i izlaz na magistralu, a ujedno se uskoro počinje graditi i dječji vrtić s već započetim radovima na pristupnom putu, a u skorijoj budućnosti počinje se i graditi Trg Ivana Pavla II. s podzemnim garažama.

Zelenka, kao poznata utvrda HDZ-a, broji oko 2500 ljudi, od kojih je 1500 ''stalnih'', dok većina ne živi ovdje, već su samo prijavljeni, a ima i vikendaša, pa se opet otvara problem betonskih zimskih spavaonica.

Kako pojašnjava Pavlinović, većinu kuća na Zelenki sagradili su sugrađani koji su cijeloga života uglavnom živjeli u Njemačkoj, pa su svoja zdanja stekli poštenim radom i trudom, a u kvartu uglavnom žive Hercegovci, Imoćani i svi oni koji vuku podrijetlo iz Zagore.

Na Zelenki je evidentan veliki broj kafića pa krećemo od ''kralja'' kafića "Royala", preko "Magica", "Labirinta", "Campusa", "Oscara", "Monaca", tzv. Mlinarevića i dođosmo na sedam kafića koji se nalaze u okružju od 300 metara. Tu su još dvije trgovine i dva velika trgovačka centra prema Putu Požara, tri bankomata, tri pekare, liječnik opće prakse, Dječji vrtić "Maslačak", Osnovna škola oca Petra Perice i crkva Kraljice mira, a u blizini je i svetište Vepric.

image
Kuća do kuće - pogled na Zelenku

Mislite i na goste

Zelenki nedostaje parking mjesta, kao i u cijelome gradu - iznosi predsjednik Mjesnog odbora.

- Na žalost, ljudi su prijašnjih godina gradili kuće bez dovoljnog broja parkirnih mjesta i onda je takav način gradnje uzeo maha, ali tada nije bilo ovako gustog prometa kao sada kada svaka kuća ima dva do tri automobila. Osim toga, vlasnici kuća na Zelenki bave se i iznajmljivanjem smještajnih kapaciteta, pa mislim da bi bio red da misle i na parking mjesta za svoje goste - govori nam Pavlinović, dodavši da MO pokušava riješiti problem parkiranja u suradnji s komunalnim redarima i policijom.

Kako kaže, sada je još i dobro, ali najgore je ljeti, a s druge strane, dio Zagrebačke ulice uskoro se spaja s magistralom pa će se promet bolje regulirati.

Drugi nedostatak Zelenke je na dijelu Slavonske ulice koji ''hvata'' kružni tok kod Trga Kobaca, a gdje se nalaze šahte koje klapaju, pa stanovnici ne mogu od njih ni spavati.

- Šahte redovito zavarimo, ali onda ljeti ovuda prolaze autobusi ili mikseri kojima se ne može zabraniti prometovanje i tada nam stradaju velike šahte koje potom popravljamo kako znamo - ističe Pavlinović, dodavši da bi se uskoro trebao i zatvoriti jedan kolnički trak Zagrebačke ulice pa najvjerojatnije slijedi izmještanje spomen-ploče poginulim pripadnicima PPN Kobci.

Pavlinović se osvrće i na treći problem, a to su poplave i odvodnja oborinskih voda.

Selimo Napoleona

- Poplave u Vukovarskoj ulici za vrijeme obilnih kiša godinama su nam najveći problem i nadam se da će se uskoro početi raditi na rotoru odvodnje jer se voda velikim dijelom slijeva iz Velikog Brda pa šahte za odvodnju jednostavno u kratkom vremenu ne mogu primiti toliku količinu vode. Onda nastaju poplave, a tada prorade i potoci koji su pod ingerencijom Hrvatskih voda. U planu nam je i gradnja autobusnog stajališta, i to na mjestu sadašnjeg Napoleonova spomenika koji će uskoro biti premješten na drugu lokaciju. U sklopu radova na prometnici, obnovit će se i pothodnik u kojem će se napraviti rampa za osobe s invaliditetom - iznosi Pavlinović.

Sada se osvrćemo na pozitivne strane Zelenke - grada u gradu.

- Mi zapravo i ne moramo nikada ići u centar grada, osim kada idemo plaćati račune ili kada trebamo kupiti ribu na koći jer sve imamo tu - govori nam Pavlinović, koji je posebno zadovoljan čistoćom kvarta i djelatnikom "Komunalca", koji svakog jutra tzv. pometačicom čisti ulice.

Zadovoljan je Pavlinović i infrastrukturom, kanalizacijom, vodom i strujom, a posebno komunikacijom s Gradom.

- S Gradom komuniciram odlično, uvijek nailazim na otvorena vrata i razumijevanje i uvijek mi izlaze ususret i to posebno dogradonačelnici Dražen Nemčić i Joze Vranješ (op.a. Vranješ je bio predsjednik MO Ratac-Zelenka, a uz to i stanuje na Zelenki, tik do Trga Kobaca) - iznosi Pavlinović, dodavši da na Zelenki još samo nedostaje neka udruga.

image
Kuće iznad Splitske ulice

S Pavlinovićem smo porazgovarali i o betonizaciji, a kako kaže, čini mu se da ima sve manje i manje kuća, a sve više i više stambenih zgrada. Kuća je sigurno oko 600, ali zato se stambene zgrade na Putu Požara ne mogu pobrojati.

Gradnja vrtića

- Ne mogu niti otprilike reći koliko se zgrada sagradilo u zadnjih godinu dana i čini mi se da rastu kao glijve poslije kiše. A godišnje ih ''naraste'' sigurno oko 30 i najžalosnije mi je što u njima zimi nema stanara, dok je ljeti situacija posve drugačija, svi su prozori stanova otvoreni, a stanovi popunjeni. Isto će se dogoditi i sa zgradama u izgradnji koje će disati samo ljeti. Ali, srećom bar te zgrade imaju izgrađen parking - veli Pavlinović, koji nas je potom odveo do Osnovne škole oca Petra Perice i crkve Kraljice mira, pored koje su u režiji Grada započeli radovi na gradnji novog dječjeg vrtića.

- Uz dječji vrtić, imat ćemo mi ovdje i vjerski vrtić, tako da će napokon sva djeca sa Zelenke moći pohađati vrtiće u svom kvartu. Pored crkve imamo i dječje igralište i evo počeo se već graditi pristupni put, kao što su počeli i radovi za dovođenje vode i kanalizacije te oborinskih voda, a stabla maslina koja se nalaze na parceli budućeg vrtića premjestit ćemo u vrt Dječjeg vrtića "Ciciban" - ističe Pavlinović, s kojim smo potom napravili đir po Šibenskoj, Đakovačkoj i dijelu Splitske ulice, gdje je u suradnji s Gradom zasađeno 30 stabala kostela, koje uključuju i drvored, kao i stabla posađena ispred svake zgrade.

I na kraju Pavlinović zaključuje kako je Zelenka najpoželjniji kvart za život u Makarskoj.

- Zelenki i Ratcu dajem čistu peticu i da se ponovno rodim, opet bih izabrao ovdje živjeti. Zelenka je sigurno najveći i najljepši makarski kvart i žao mi je što se svaki kvart ovako ne razvija kao naš - poručio je Pavlinović.

Ocjena kvarta 4


Čistoća 5
Komunalna infrastruktura 4
Kvaliteta života 5
Parking mjesta 1
Komunikacija s Gradom 5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 16:35