StoryEditorOCM
ObalaPROJEKT ePATH

Nabavljena nova oprema za biokovski botanički vrt Kotišina, novitet su VR naočale: Pogledajte ‘let orla’ nad Makarskom

22. siječnja 2023. - 21:46

Nabavom nove opreme za pješačke staze počela je digitalizacija bogate botaničke baštine u biokovskom botaničkom vrtu Kotišina.

Jedan od najzanimljivijih noviteta zasigurno su VR naočale koje prikazuju “let orla” nad Makarskom i Kotišinom s naglaskom na biokovski botanički vrt, a na pješačkim stazama postavljeni su i novi infopanoi, audiostupovi s dvojezičnim sadržajem, opisne pločice s QR kodom te dodatna oprema za označavanje i zaštitu biljaka.

Konkretno, nabavljena su tri infopanoa, tri audiostupa sa solarnim napajanjem, četiri podna panoa, izrađeno je 200 novih opisnih pločica s QR kodom te su prvi put nabavljena tri seta VR naočala.

image
Botanički vrt Kotišina

image
Botanički vrt Kotišina

image
Botanički vrt Kotišina

U sklopu projekta ePATH, završeni su i radovi na uređenju kojima se obnovilo 1,2 kilometra postojeće pješačke staze kroz botanički vrt. Sanirani su suhozidi, popravljeni rubnjaci i stube, postavljena dva mosna prijelaza preko potoka Proslap, zamijenjene klupe, putokazi, točke za odmor te je uređeno mjesto za provođenje edukativnih aktivnosti.

Vrijednost radova iznosila je 1.024.481,25 kuna. Nabava opreme i radovi na adaptaciji puta pješačkih staza realizirani su zahvaljujući projektu Endemic Pathway – ePATH, koji je odobren u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., a u kojem je Grad Makarska jedan od partnera.

Cilj projekta je jačanje i diverzifikacija turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i poboljšanje upravljanja i održivoga korištenja kulturne i prirodne baštine. Ukupna vrijednost nabave opreme iznosila je 328.504,35 kuna, a sufinanciranje u sklopu projekta iznosi 85 posto prihvatljivih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2023 21:46