StoryEditor
Obalasmeće na tuđoj zemlji

Korčulanin nemoćan pred gradonačelnikom: Njegov otpad priječi put do moje parcele, to traje već 15 godina. Komunalci mi kažu da ništa ne mogu napraviti...

Piše Dora Lozica
13. svibnja 2021. - 15:14
Ante Laus

Preko puta nekadašnje klesarske radionice još uvijek aktualnog gradonačelnika Korčule Andrije Fabrisa već godinama stoje smeće i kameni otpad čime je onemogućen pristup zemljištima privatnih vlasnika u blizini. Fabris tvrdi kako nije problem ukloniti ono što smeta, a iz Komunalnog redarstva poručuju da kamen nije otpad.

U redakciju nam se javio Ante Laus, jedan od vlasnika zamljišta na kojemu je pristup onemogućen zbog kamenog otpada i smeća, a mi smo odlučili provjeriti navode.

Radi se o području Lokva – Korčula, nadomak nekadašnje klesarske radionice gradonačelnika Fabrisa koja je zatvorena gotovo četiri godine, a Laus je vlasnik čestica zemlje 4448/2 KO Žrnovo. Otpad je bačen u dužini otprilike stotinjak metara uz asfaltirani javni put čime je onemogućem pristup na nekoliko čestica zemlje u privatnom vlasništvu.

Kako tvrdi Laus, upit o ovom, kako ga naziva, ilegalnom odlagalištu otpada, posalo je Komunalnom redarstvu Grada Korčule na što smo mu odgovorili kako se kamen ne ubraja u vrstu otpada i sukladno tome, ništa ne mogu napraviti.

image
Ante Laus

Odlučili smo i mi pitati Komunalno redarstvo Grada Korčule misle li još uvijek kako se ništa ne može napraviti te da nam potvrde te navode. Upit je poslan 5. svibnja, u trenutku pisanja ovog teksta, tjedan dana nakon poslanog upita, još uvijek nismo dobili odgovor. Nazvali smo redare pitati gdje je zapelo, odgovorili su nam kako je za odgovor zadužena Luca Tvrdeić, viša stručna suradnica Grada Korčule za odnose s javnošću koje eto, na veliku žalost, nije bilo na poslu.

Budući da od Komunalnog redarstva nismo dobili odgovore, nazvali smo i gradonačelnika Fabrisa da nam reče nešto više o ilegalnom odlagalištu ispred svoje nekadašnje radionice.

- Odgovorit ću vam kao vlasnik obrta, a ne kao gradonačelnik. Radionica ne radi od 2018. godine, no mi smo na toj lokaciji od 1995. godine, znači dugih 26 godina s niti jednim susjedom nisam imao problema. Gospodin Laus je želio prodati zemljište, ja sam bio zainteresiran, no nismo se uspjeli dogovoriti oko cijene. Čak mi je rekao da će sve dati u medije prije izbora. Mi smo do gospodinove parcele doveli infrastrukturu, struju i vodu, asfaltirali smo put, ponudio sam i suradnju. Sve što smeta mi ćemo ukloniti, to je kamenje, nije ozbiljan otpad. Pozivam gospodina da dođe i da odgovorno riješimo problem - poručio je gradonačelnik Fabris.

image
Ante Laus

Priča s otpadom traje već 15 godina, otkriva nam Laus, a njegova loša zdravstvena i financijska situacija ne pružaju mu mogućnost da angažira odvjetnika. Nedavno je, priča nam Laus, u Slobodnoj pročitao članak o vijećnici Vinki Lozici i nelegalnom odlaganju građevinskog otpada u Zlopoju na Korčuli, gradonačelnik Fabris je rekao vijećnici Lozici da je bolje odlagati na divljem deponiju, nego pokraj puta, a ovdje mu nije problem odlagati pokraj puta, začuđen je.

- Kad sam se prvi put obratio gradonačelniku Fabrisu da skloni otpad, ponudio mi je kupnju zemljiša. Ponudio sam mu 35 eura kvadrat, ali to nije važno za ovu priču. Ja bih rado prodao to zemljište, ali nemam uopće pristup parceli! Gradonačelnik je struju i vodu donio sebi za radionicu, meni infrastruktura nikad nije trebala, da mi je trebala, ja bih je tražio. Cestu su gradili obitelji Brčić, Ojdanić, Matulović i Laus koji su postavili cijevi za vodu, kabel za struju i telefon. Cestu je asfaltirao Fabris do svoje radione a ostatak su financirali vlasnici parcela od radione dalje...

Osim toga, sjećam se prije 20 godina, kad se do naše parcele još moglo doć, braća Fabris su iz svoje radionice puštali otpadnu vodu kojom hlade strojeve dok režu kamen također na moju parcelu. Čak da su njegovi navodi i istiniti, to nije opravdanje da odlaže otpad na tuđem zemljištu te da onemogućuje pristup parcelama - odlučan je Laus.

Laus nam otkriva kako je njegov jedini cilj da se otpad ukloni te da dobije pristup svojoj parceli. Budući da nikako nije mogao nagovoriti Fabrisa da to i napravi, opomenuo ga je da će dati priču u novine u nadi kao će otpad ukloniti. Međutim, to se do sad nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 13:45