StoryEditor
Obala27. INTERSTAS

Kaštelima i Bolu virtualne turističke nagrade iz Solina, dodjela priznanja odgođena za proljeće

23. studenog 2020. - 17:53
Dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću jedan je od bisera grada pod KozjakomZvonimir Barišin/Cropix

Završene su tri turističke međunarodne manifestacije koje se već 11 godina održavaju u Solinu.

Riječ je o 27. INTERSTAS-u, smotri turizma, filma i krajobraza, 23. međunarodnom festivalu turističkog filma i 18. KEA-CRO, predstavljanju hrvatskog kandidata za međunarodni "Zlatni cvijet – CiB 2021." za koji konkurira finalist Grad Kaštela, te dodjeli posebne nagrade "Dr. Lucija Čikeš".

Međutim, zbog epidemiološke situacije i preporuke nacionalnog Stožera civilne zaštite, vodstvo manifestacije na čelu s Vojkom Pleštinom i u dogovoru sa solinskim vlastima i gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem, predsjednikom festivalskog Vijeća, odlučio je finalnu svečanost dodjele međunarodnih turističkih i filmskih nagrada - odgoditi.

- Vjerujemo da bi to moglo biti u travnju, kada ćemo pozvati sve dobitnike međunarodnih turističkih nagrada i na prigodnoj svečanosti im uručiti nagrade - tvrdi Pleština i dodaje da je ove godine, unatoč cijeloj situaciji, radostan što se na natječaj za nagradu "Baldo Čupić", za najbolji nacionalni turistički promotivni film, odnosno video, prijavilo više domaćih autora.

Ove je godine iz 147 zemalja prijavljeno 412 filmova, a nominirano je njih 178, od kojih je 19 iz Hrvatske. Međunarodni festivalski žiri nagradio je ukupno 29 autora, filmova ili producenata, od kojih je 12 iz Lijepe naše.

Za nacionalnu nagradu "Baldo Čupić" proglašen je film "Croatia, full of islands to discover" ("Hrvatska, puna otoka za otkrivanje"), u produkciji Hrvatske turističke zajednice, dok je Grand prix festivala pripao filmu meksičke nacionalne turističke zajednice "Mexico - a word of its own" ("Meksiko - riječ koja sve govori").

Među dobitnicima međunarodne turističke nagrade "Zlatni Interstas" je i Grad Kaštela za dvorac Vitturi, i to, kako je obrazloženo, "za njegovu povijesno-graditeljsku vrijednosnu baštinu i suvremenost, s obiljem sadržaja. Brojnim izložbama, koncertima, kazališnim predstavama i drugim kreativnim aktivnostima, tom izvrsnošću, kao kulturno središte Grada daje vrlo zapaženi doprinos u brendiranju kulturnog turizma Kaštela, naše županije, a tako i Hrvatske u svijetu".

Turistička zajednica iz Bola na Braču dobila je priznanje za "vrlo kreativna profesionalna postignuća i izvrsnost u prezentaciji bogatstva turizma, tradicijskih vrijednosti, kulture Bola".

- Time ste dali i zapaženi doprinos ukupnosti turizma otoka Brača, ali i Splitsko-dalmatinske županije, a time i Hrvatske u cijelosti - navodi se u obrazloženju.

Laureati će biti virtualno predstavljeni na mrežnoj stranici manifestacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. siječanj 2021 10:10