StoryEditorOCM
ObalaZABRANJENE TVARI

Kaštelanski fitness trener uhićen s gomilom anabolika i steroida, radio je u poznatoj splitskoj teretani, evo detalja

Piše Vladimir Urukalo
24. svibnja 2024. - 13:58

Splitski inspektori Službe kriminaliteta droga u četvrtak su u dva odvojena slučaja zaplijenili veće količine anaboličkih steroida koji se nalaze na listi tvari čije je korištenje zabranjeno u sportu. Najprije su na području Kaštela zaustavili 34-godišnjeg I. B., koji im je zatim dragovoljno predao veću količinu anabolika i steroida.

Kako doznajemo, radi se o osobnom fitness treneru koji se dugo bavi bodybuildingom i surađivao je s poznatom teretanom na širem splitskom području, a kod njega je nađeno ukupno 246 ampula različitih vrsta testosterona, anaboličkog steroida nadrolone, anabolički-androgenog steroida drostanolone, zatim 1690 tableta steroida marke mesterolone, anastrozole, turbibol, stazol, tanozol, tamofixen i dr., koje su bile pakirane u 25 paketa, te tri vrećice po 100 kapsula methandienone praha.

Nakon što su ga kriminalistički obradili, fitness trener pušten je na slobodu, a policija će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo omogućavanja trošenja droga i tvari zabranjenih u sportu, za što mu prijeti kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Ampule i tablete

Za njega će biti otežavajuća okolnost da je prije nešto više od godinu dana također bio uhićen s nedozvoljenim tvarima i tada je dobio kaznenu prijavu jer je imao oko 20 tisuća komada anaboličkih steroida.

Osim njega, policajci su u drugoj akciji uhitili 32-godišnjeg fitness trenera s trogirskog područja, i to nakon što je ovaj od 28-godišnjeg I. P.-a kupio anabolike i steroide. Inspektori su zatim proveli kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom, koji se, doznajemo, svojevremeno pojavljivao u člancima na lokalnim portalima kao influencer i ljubitelj tjelovježbe.

On im je predao 300 tableta raznih steroida i anabolika te 37 bočica, a utvrđeno je i da je prodao trećoj osobi 34 ampule i 509 različitih vrta tableta, što je također oduzeto.

Budući da je utvrđeno da 32-godišnjak kod kojeg su zabranjene tvari prvo pronađene nije počinio bilo kakav prekršaj ili kazneno djelo, pušten je bez ikakve prijave dok je 28-godišnji influencer zaradio prijavu za kazneno djelo omogućavanja trošenja droga i tvari zabranjenih u sportu te mu također prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

image

Ilustracija anabolički steroidi koje je prije godinu dana zaplijenila splitska policija

A koliko je opasno uzimanje steroida i anabolika i do kojih sve negativnih posljedica može doći, pojasnili su stručnjaci u članku o anaboličkim steroidima objavljenom prije nekoliko godina u glasilu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u kojem se, uz ostalo, navodi da je najkarakterističniji simptom uzimanja steroida brzo povećanje mišićne mase kao i da uzimanjem takvih preparata dolazi i povećanja razine energije i libida kod muškaraca.

Kad se uzimaju visoke doze steroida može doći do jakih i nepravilnih promjena raspoloženja, nerazumnog ponašanja, pojačane agresivnosti, razdražljivosti, povećanog libida i depresije.

Anabolički steroidi su testosteron (primarni seksualni hormon u muškaraca koji u najvećoj količini luče testisi) i svi lijekovi koji su mu kemijski i farmakološki srodni te imaju androgene i anaboličke učinke. Androgeni učinci su primarno odgovorni za sekundarna spolna obilježja (npr. promjene dlakavosti, duboki glas, agresivnost), a anaboličko djelovanje ima direktan učinak na povećanje mišićne mase.

Ženama rastu brada i brkovi, a muškarcima grudi

Kod muškaraca može doći do smanjenja broja spermija, atrofije testisa, ćelavosti, ginekomastije (povećanje grudi) te je veći rizik za razvoj raka prostate. Što se tiče žena koje uzimaju steroide, kod njih, kažu stručnjaci, može doći do pojačane dlakavosti na mjestima na kojima inače muškarci imaju dlake, odnosno mogu im početi rasti brada, brkovi, dlake na prsima... Isto tako može se pojaviti i ćelavost, promjene u menstrualnom ciklusu ili potpuni prestanak ciklusa, povećanje klitorisa, produbljenje glasa, atrofija sluznice rodnice, povećanje agresivnosti i apetita.

Što se tiče adolescenata, kod njih uzimanje steroida može dovesti do zatvaranja epifize kostiju, što dovodi do ranijeg prestanka rasta. Metaboliti anabolika se mogu otkriti u mokraći i nakon šest mjeseci (uz neke anaboličke steroide i dulje) od prestanka uzimanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 14:37