StoryEditorOCM
Obala’NAORUŽANI DO ZUBA’

Grad Makarska plaća četiri odvjetnička društva, tri iz Zagreba: u godinu i pol za usluge otišlo 544.611 kn bez PDV-a

19. siječnja 2023. - 19:54

Od početka vladavine Makarskom SDP-ova gradonačelnika Zorana Paunovića, dakle u posljednjih godinu i pol dana, Grad je za pravna zastupanja angažirao čak četiri odvjetnička društva, od kojih jedno iz Splita, a tri iz Zagreba, dok su Grad zastupala i dva odvjetnička društva iz Makarske, za što je isplaćeno više od pola milijuna kuna, točnije 544.611,98 kuna bez PDV-a.

Riječ je o odvjetničkim društvima Vedrana Ramadanovića, Mihočevića & Bajsa te Dejana Španovića iz Zagreba, a tu je i Boris Ivančić iz Splita te Silva Rusendić i Lalić i Filipović iz Makarske. Iz kojih razloga je Grad, točnije gradonačelnik, angažirao odvjetnička društva iz Zagreba i zašto se ne angažira makarsko odvjetničko društvo, upitali smo Paunovića.

Kako pojašnjava, istina je da je Grad angažirao više odvjetničkih društava, o čemu se jasno komuniciralo na početku mandata, nakon što su stekli uvid u zatečeno stanje ne samo u gradskoj upravi, nego i gradskim tvrtkama i ustanovama.

’Zastarjelo stanje’

– Zatečeno stanje bilo je u najmanju ruku “zastarjelo” ili, preciznije, zatekli smo situaciju u kojoj ni temeljni akti nisu bili usklađeni sa zakonom. Takvo stanje je u Makarskoj javna tajna godinama. Provedeni inspekcijski nadzori u više su navrata pokazali brojne nezakonitosti u radu, većina akata nije bila usklađena sa zakonom, utvrđeno je nepostojanje pravilnika i adekvatnih ugovora zaposlenika. Umjesto prozivanja i vraćanja u prošlost, odlučili smo probleme rješavati.

U Gradskoj galeriji “Antun Gojak” ti poslovi na sređivanju akata već su završeni, u Gradskom sportskom centru, nakon dubinske analize, napravljena je nova sistematizacija, Gradska knjižnica je samostalno angažirala tvrtku za sređivanje svih akata, usklađivanje akata bilo je potrebno i u Dječjem vrtiću “Biokovsko zvonce”. Naš je cilj i nova sistematizacija u Turističkoj zajednici, kao i spajanje Gradskog muzeja i Gradske galerije “Antun Gojak” u jednu ustanovu, jer za mali grad poput Makarske nema potrebe za dvije ustanove muzejske djelatnosti – kazuje Paunović, dodavši da angažiranje odvjetničkih društava od strane jedinica lokalne samouprave nije ništa neuobičajeno ni novo ni za Grad Makarsku, ni za druge općine i gradove, no za razliku od bivše vlasti koja je preferirala isključivo jedan odvjetnički ured, oni su angažirali više njih, pri čemu je glavni kriterij bilo područje za koje su, uvjetno rečeno, specijalizirani.

– Angažirali smo jednu tvrtku za savjetovanje u poslovanju iz Siska, surađujemo s tri odvjetnička ureda iz Zagreba i jednim iz Splita. U proteklih 18 mjeseci Grad su zastupala dva odvjetnička društva iz Makarske. Uz nagomilane probleme, poznato je i da Grad već dugi niz godina ima nekoliko višemilijunskih sporova u kojima su Grad i prije zastupala odvjetnička društva, ali i nekoliko novih sporova, ne baš zanemarivih iznosa, koje možemo “zahvaliti” bivšoj vlasti – kazuje Paunović, kojeg smo upitali koliko Grad ima pravnika.

Kako kazuje, stavljanje troškova odvjetničkih usluga u isti kontekst s brojem svih pravnika u gradskoj upravi nema temelja iz jednostavnog razloga što Grad ima samo dva pravnika koji imaju položen pravosudni ispit i koji mogu zastupati Grad pred sudom. Tih dvoje ljudi, uz ostale poslove, radi na rješavanju 65 sudskih i upravnih sporova u tijeku, a ne računajući one za koje su angažirali odvjetnička društva.

image

Gradonačelnik Zoran Paunović i zamjenica Antonia Radić Brkan - nakon godinu i pol dana mandata nije im baš do smijeha

Ivo Ravlić/Cropix

Zanimalo nas je i o kojim je sporovima riječ i koliko je u posljednjih godinu i pol dana Grad utrošio proračunskog novca na angažman odvjetničkih društava.

U suradnji s odvjetničkim uredom Španović utvrdili su da T-Com naknadu za infrastrukturu – kabele, a koja prolazi cestama u vlasništvu Grada Makarske, ne plaća od 2009., otkad datira zadnji ugovor.

Osjetljivi sporovi

– Sastavljen je novi ugovor usklađen sa zakonom jer se naknada u međuvremenu povećala sa 100 tisuća na 300 tisuća kuna godišnje, što će Gradu godišnje donijeti 200 tisuća kuna prihoda više. Kad se tome pridoda 1,5 milijuna kuna, koliko očekujemo na temelju tužbe koju je odvjetnički ured za Grad podignuo protiv T-Coma za posljednjih pet godina koje nisu ušle u zastaru, konačan iznos koji bi Grad trebao dobiti je 1,7 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju od 18 mjeseci odvjetničkom uredu isplaćeno 89.118,08 kuna bez PDV-a – kazuje Paunović pojašnjavajući rad zagrebačkog odvjetničkog ureda Mihočević & Bajs.

Odvjetničko društvo Mihočević & Bajs angažirano je za zastupanje i pružanje različitih pravnih usluga (savjeti, mišljenja, pregled i sastavljanje ugovora, odluka, isprava, odgovori na upit i ostalo).

– Zastupali su Grad, među ostalim, u dva osjetljiva sudska spora koje možemo zahvaliti bivšem gradonačelniku Juri Brkanu, a zbog kojih su Gradu prijetile visoke novčane kazne. Riječ je o slučajevima bespravne gradnje na gradskoj tržnici, kao i za nezakonito nasipanje plaže na Osejavi, za što je Grad oslobođen, a Jure Brkan proglašen krivim. Usluge savjetovanja koristili smo i za poslove vezane uz poslovanje Dječjeg vrtića “Biokovsko zvonce”, TZ-a, HRNK-a Zmaj, Stambenog gospodarstva Makarska, te za provedbu projekta uređenja Peškere – navodi Paunović, dodavši da je odvjetničkom uredu Mihočević & Bajs u proteklih 18 mjeseci ukupno isplaćeno 188.173,87 kuna.

Nadalje, ured Vedrana Ramadanovića preuzeo je sporove koje je od 2017. do 2021. vodio odvjetnik Kruno Peronja, a riječ je o četiri spora višemilijunske vrijednosti: bivša “Aqua Alfa” (sada “Budikovac” d.o.o. Zagreb) protiv Grada Makarske radi isplate 4.060.675 kuna naknade za korištenje zemljišta, Grad Makarska protiv “Hotela Makarska” d.d. (sada “Imperial Rivijera Rab”) radi isplate 9.874.923,13 kuna. To je regresna tužba Grada za zemljište hotela “Dalmacija” i “Meteor” koje je Grad isplatio bivšim vlasnicima na ime naknade za oduzeto zemljište, Grad Makarska protiv “Aqua Alfe” d.o.o. radi poništenja sporazuma o kupnji zemljišta za Ulicu Europske zajednice te Grad Makarska protiv bivše “Aqua Alfe” d.o.o., “Georada” d.o.o. Makarska i “Olme” d.o.o. Makarska radi poništenja sporazuma o kupnji zemljišta za Ulicu Europske zajednice.

Odvjetničkom uredu Ramadanović u proteklih 18 mjeseci ukupno je isplaćeno 124.736,03 kune bez PDV-a.

’Primorje’ vrući krumpir

– Usporedbe radi, za vrijeme Jure Brkana je 2019. odlučeno o sklapanju sudske nagodbe između Grada i “Abacusa” d.o.o. i, suprotno uobičajenoj praksi da svaka strana snosi svoje troškove, Grad Makarska je snosio parnični trošak u iznosu većem od 500.000 kuna – ističe Paunović, dodavši da je Grad jednokratno angažirao i tvrtku za savjetovanje u poslovanju “Neokod” d.o.o. iz Siska vezano uz rješavanje statusa portala Makarsko primorje.

– Nijedna vlast nije znala što učiniti s Makarskim primorjem, odnosno kako ozakoniti njegovo poslovanje pa su se portalom doslovno igrali prebacujući ga iz ustanove u ustanovu, od Gradske knjižnice do Gradske galerije. Nažalost, time se ništa nije riješilo, osim što su djelatnice u trenutku odlaska u mirovinu bile u znatno nepovoljnijem položaju nego što su bile kao zaposlenice gradske uprave.

U trenutku donošenja odluke o gašenju portala, obje djelatnice ostvarile su pravo na punu mirovinu te je nakon njihova odlaska s obje djelatnice postignut dogovor o povremenom radu na sređivanju i digitalizaciji Makarskog primorja. Tvrtki “Neokod” za niz pravnih radnji i rješavanje statusa djelatnica isplaćeno je 59.700 kuna bez PDV-a, a ušteda koju smo u proračunu ostvarili gašenjem Makarskog primorja na godišnjoj razini iznosi 500.000 kuna – pojašnjava Paunović.

Poznato je i da je Grad 2021. prvi put krenuo u velike izmjene vezane uz ustroj gradskih odjela i donošenje nove sistematizacije radnih mjesta te da se radi o dugotrajnom procesu, počevši od donošenja nove odluke o ustroju gradske uprave, koja je stupila na snagu 1. siječnja 2022., do donošenja novih rješenja za sve zaposlenike.

Za sve te poslove odvjetničkom uredu Boris Ivančić iz Splita u posljednjih je 12 mjeseci isplaćeno 47.000 kuna bez PDV-a. Grad su u proteklih godinu i pol dana zastupala i odvjetnička društva iz Makarske.

Odvjetnica Silva Rusendić nastavila je raditi na zastupanju Grada u parničnom postupku za utvrđivanje prava vlasništva u Ulici Marka Marulića (isplaćeni iznos bez PDV-a je 24.000 kuna), a odvjetničkom uredu Lalić i Filipović za obavljene poslove vezane uz prodaju prostora HRNK-a Zmaj isplaćene su 11.884 kune bez PDV-a.

– Za sve navedene usluge u posljednjih je 18 mjeseci ukupno isplaćeno 544.611,98 kuna bez PDV-a, no uz troškove odvjetničkih usluga važno je navesti vrste usluga o kojima je riječ i rezultate konkretnih postupaka – ističe Paunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2023 19:54