StoryEditorOCM
Dalmacijaekobomba pred kućnim vratima

KAREPOVAC USRED RUDINA Građani osuđeni na gušenje u smradu i dimu

Piše PSD.
17. veljače 2011. - 12:32
Ilegalni deponij u samom centru Rudina hitno se mora sanirati. Pusta obećanja o njegovoj sanaciji koja ste godinama slušali ne da nisu ispunjena nego se deponij čak i povećao i nalik je splitskom Karepovcu – izjavio je kaštelanski gradonačelnik Joško Berket na skupu građana u Rudinama na kojemu se razgovaralo i o legalizaciji objekata te izgradnji komunalne i cestovne infrastrukture.

Građani Rudina zgroženi su količinama i sadržajem otpada koji se godinama doprema na deponij. Obitelj Budim, čija obiteljska kuća graniči s ilegalnim odlagalištem smeća na kojemu se nalazi građevinski, komunalni i klaonički otpad, godinama sluša obećanja o početku njegove sanacije.

- Više smo otupili na pusta obećanja koja zadnjih 15 godina svakodnevno slušamo. Deponij je tu više od 20 godina, međutim, zadnjih par godina nagomilalo se toliko smeća da je to postalo nepodnošljivo. Tu se pali smeće, danima nas guši dim i smrad koji se širi sa smetlišta – žali se Ivica Budim.

A da je stanje uistinu katastrofalno, potvrdio nam je i novoizabrani predsjednik Mjesnog odbora Rudina Jurica Botić koji je izjavio kako je prioritet Mjesnog odbora uz izgradnju vodoopskrbne i kanalizacijske mreže i sanacija tamošnjeg deponija.

- Deponij nam je čak na prvom mjestu, jer je nedopustivo ovakvo stanje ispod civilizacijskog minimuma koje ugrožava zdravlje tamošnjih stanovnika. Građani nisu dužni udisati smrad koji se širi s deponija, a ovim putem moram kazati da je sramota za grad da se godinama nitko nije udostojio ništa poduzeti oko njegove sanacije – kazao nam je Botić.

S druge strane, kaštelanski gradonačelnik Berket kaže kako se deponij u Rudinama nalazi dijelom na privatnom, a dijelom na gradskom zemljištu. Grad, odnosno bivša gradska vlast, vlastitom komunalnom pogonu dopustila je da obavlja dio posla splitske “Čistoće” oko odvoza, pa je krupni otpad završavao i na deponiju u Rudinama. Kako su u isto vrijeme odvoz smeća plaćali građani splitskoj “Čistoći”, a iz gradskog proračuna se za te poslove financirao vlastiti pogon.

Dolaskom na vlast zatekli smo poprilično nesređeno stanje u vezi s pometanjem ulica i odvozom smeća. Planom gospodarenja otpada predvidjeli smo sanaciju deponija u Rudinama za što ćemo u proračunu osigurati znatna financijska sredstva, a zahtjev za pomoć podnijeli smo i prema fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – izjavio je gradonačelnik Berket.

Dodao je kako je u međuvremenu odlučeno da se na taj deponij više ne dovozi smeće, nego samo zeleni otpad s čijim će se usitnjavanjem uskoro započeti. Spaljivanje smeća na tom deponiju, unatoč izjavama građana da se ono događa, strogo je zabranjeno i to od listopada prošle godine – kaže gradonačelnik Berket, ističući kako Grad priprema osnivanje vlastite komunalne tvrtke koja će biti zadužena za gospodarenje otpadom.

Jakov ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 09:58