StoryEditorOCM
DalmacijaVRIJEME DANAS

Kalendarsko ljeto stiže, klimatološko već započelo

Piše Ojdana Koharević
1. lipnja 2016. - 10:23
kupaci_plaze39-290516

Prvi dan lipnja i prvi dan klimatološkog ljeta počeo je prilično promjenjivo, u nekim krajevima je noćas bilo kiše i grmljavine, dok drugdje nije palo ni kap kiše. Kiše je bilo u Trogiru, Kaštelima, u Starigradu Paklenici, no nije riječ o većim količinama.

Jutro je tek malo svježije od jučerašnjeg premda su i jutros temperature previsoke, uglavnom od 13 pa sve do 25 stupnjeva. Najsvježije je jutros u Kninu, tamo je u 8 sati izmjereno 13 stupnjeva, a najtoplije na otocima, na Pašmanu 24 i na Hvaru 22 stupnja.

Što možemo očekivati od vremena danas? Bit će i dalje promjenjivo, ponegdje uz dosta sunca,a drugdje s kišom, no kiša je vjerojatnija u Zagori.

S današnjim je danom, započelo klimatološko ljeto, te mjesec lipanj u kojem počinje kalendarsko ljeto. Ovaj nam lipanj počinje ugodnim, toplim vremenom, tako je bilo i prošle godine, no lipanj zna početi vrlo promjenjivim vremenom, kišama i grmljavinom. Bilo je tako 2013. godine kad je nad našim područjem divljala ciklona Ferdo, a trajala je punih deset dana. Na svu sreću, takav nije početak ovoga lipnja. Inače, ovo je mjesec koji je sunčaniji i topliji od prethodnika, sa oko 30 sunčanih sati više, pa donosi i toplije vrijeme, sa srednjom temperaturom 3-4 stupnja višom nego u svibnju. Lipanjske temperature mora kreću se tako između 20 i 23 stupnjeva, a za lijepih, sunčanih i toplih lipanjskih dana i more je ugodno za kupanje.

Kakve su temperature u lipnju? Na Jadranu su one između 20 i 23, a vrućih je dana, onih s temperaturama od 30 ili više stupnjeva, najviše u Splitu i Šibeniku, u prosjeku 6 mjesečno. Što se kopnenih predjela tiče, temperature su uglavnom između 18 i 20,  u gorju od 16 do 18.

Što će nam donijeti ovaj lipanj tek ćemo vidjeti, no vrijeme će zasigurno biti u središtu zanimanja svih, kako onih koji planiraju uhvatiti malo slobodnog vremena i odmoriti se, kako do onih koji rade u turizmu i svakako priželjkuju sunčani i topli lipanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:33