StoryEditorOCM
Dalmacijabaldasar suzdržaniji

Gradonačelnici Kaštela, Solina i Trogira: Podržavamo prosvjed na Rivi!

Piše PSD.
10. listopada 2014. - 20:29
/ Oštro se protivimo spaljivanju bilo kakvih vrsta opasnog otpada u Cemexovim tvornicama. Podržavamo građane cijelog Kaštelanskog zaljeva u njihovim temeljnim i ustavnim pravima na očuvanju zdravlja - zaključak je to priopćenja koje su uoči subotnjeg velikog prosvjeda u Splitu (okupljanje je u 11 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta) uputili gradonačelnici Kaštela Ivan Udovičić, Solina Blaženko Boban i Trogira Ante Stipčić.

/ Oštro se protivimo suspaljivanju gorivog dijela komunalnog otpada, goriva iz otpada, i svih vrsta opasnog otpada u cementarama na području Kaštelanskog zaljeva. Korištenje takvog energenta u suprotnosti je sa Odlukama Gradskog vijeća Kaštela i prostornim planovima Kaštela i županije. I Grad Kaštela i županija su protiv rješenja o korištenju takvog energenta podnijeli upravni spor - izjavio je kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić

- Podržavam sve građane cijelog kaštelanskog zaljeva u njihovim temeljnim i ustavnim pravima na očuvanju zdravlja. Podržavam što skoriju primjenu sustava gospodarenja otpadom zasnovanog na ekološkom suvremenom načinu zbrinjavanja otpada i razvrstavanja otpada na samom kućnom pragu - riječi su prvog čovjeka Trogira Ante Stipčića, dok je solinski poteštat Blaženko Boban podsjetio na odluku tamošnjeg Gradskog vijeća u kojoj se izričito navodi kako je Grad Solin izričito protiv bilo kakvih daljnjih zagađivanja jer bi to predstavljalo elementarno kršenje ljudskih prava koja garantira Ustav RH.

- Podržavamo građane kojima je namjera da sačuvaju Kaštelanski zaljev koji je zadnjih desetljeća bio itekako devastiran. Moramo voditi brigu o još jednoj ustavnoj odredbi, a to je pravo na rad. Stoga molimo tvrtku Cemex da vodi računa i o tom ustavom zagarantiranom pravu, ali nikako na uštrb bilo kakvog dodatnog zagađivanja - kazao je Boban.

Njihov splitski kolega Ivo Baldasar bio je nešto suzdržaniji, ali je istaknuo kako "kako zaštita zdravlja naših građana nema alternative". Prema njegovim riječima, splitska vlast poštuje Ustavom zajamčena prava građana na mirni prosvjed.

- Žao mi je što Split i dalje jedini radi na rješavanju problema zbrinjavanja otpada, sanaciji Karepovca i rješavanju pitanja regionalnog centra. Kad treba odlagati otpad, svi vide Split i Karepovac, a kad treba raditi na rješavanju ovih problema, kao i drugih koji utječu na kvalitetu života, poseže se za parolama. Razumljiv je strah ljudi za vlastito zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, a stručnjaci bi trebali dati svoje mišljenje je li "Cemex" ispunio sve obveze po pitanju zaštite od ispuštanja štetnih plinova - dodao je Baldasar.

JAKOV ŽARKO
GORDAN ZUBČIĆ
Foto: Arhiv CROPIX

HSLS: Očistili smo more, sad bi trovali ljude!

HSLS Splitsko-dalmatinske županije izražava zabrinutost i žaljenje zbog odluke Ministarstva zaštite okoliša i prirode kojom se tvrtki Cemex dopušta spaljivanje i suspaljivanje komunalnog i drugog otpada, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Branko Radačić, predsjednik Županijske organizacije stranke.

Ta odluka je u suprotnosti sa svim dosadašnjim odlukama Gradskog vijeća Grada Kaštela ali i  turističkim ambicijama šampiona turizma ove godine Splitsko-dalmatinske županije.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Kaštela nakon široke javne i stručne rasprave je uskratilo suglasnost za spaljivanje i suspaljivanje opasnog drvnog otpada, opasnog i komunalnog otpada i goriva dobivenog iz otpada (GIO, RDF, SRF...) u tvornici ‘Sveti Juraj’” i o tome obavijestilo sve nadležne institucije.

Umjesto skupih i megalomanskih projekata – Regionalnih centara  koji se nameću sa državne razine zalažemo za Projekt odvojenog sakupljanja i selektiranja na mjestu nastanka i u domaćinstvima.

HSLS Splitsko-dalmatinske županije poziva Vladu RH da preispita i povuče odluku nadležnog ministarstva kojom se kaštelanske cementare pretvara u spalionice jer su one u potpunosti neadekvatne za tu namjenu, i kao takve će ugroziti građane Grada Splita i njegovog užeg i šireg okruženja.

PSD


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 10:16