StoryEditorOCM
DalmacijaCaritas, Županija i grad trilj pružili ruku siromašnoj šesteročlanoj obitelji iz ugljana

Blagoslov u temeljima: obitelj Stipetić do ljeta će dobiti novu kuću

Piše PSD.
3. prosinca 2011. - 00:51
Don Ivan Kovačević, župnik Srijana, blagoslovio je temeljni kamen za izgradnju obiteljske kuće siromašne obitelji Stipetić u Ugljanima, a što će sufinancirati Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Trilj.

Temeljni kamen zajednički su položili Slavko Jerončić, ravnatelj Caritasa, dožupan Luka Brčić i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

Ante i Nediljka Stipetić, oboje nezaposleni, s četiri kćerke od 11 do 18 godina, žive u dvije prostorije od ukupno 28 metara četvornih. Prostor se sastoji od kuhinje, koja je ujedno i dnevni boravak i Antina spavaonica, te druge sobe u kojoj spavaju Nediljka i njezine kćerke. U prostoru nema tekuće vode ni sanitarnog čvora, a kako se nalazi između dviju kuća, nije bilo moguće njegovo proširenje.

Neljudske uvjete u kojima živi ta obitelj zapazio je župnik don Ivan Kovačević i preporučio nadbiskupijskom Caritasu da obitelj Stipetić uvrsti u svoj program “Projekti poboljšanja stambenih uvjeta”. Caritas je prihvatio župnikovu preporuku te je pokrenuta akcija stambenog zbrinjavanja Stipetićevih.

Nediljka, Ante i četiri kćerke zahvaljuju dobrotvorima

Nediljkin otac Jakov Čuvić darovao im je građevinsku parcelu uz županijsku cestu Ugljane–Blato na Cetini, a Caritas kao nositelj projekta dao je izraditi nacrt za obiteljsku kuću i pribavio sve potrebite suglasnosti do odobrenja za gradnju.

- Ovaj projekt stajat će oko 400.000 kuna. Caritas sudjeluje s novčanim iznosom od 250 tisuća kuna, a razliku do 400 tisuća osigurat će Splitsko-dalmatinska županija i Grad Trilj. S tvrtkom “Pavela” ugovorili smo izgradnju po sistemu “ključ u ruke”. Kuća će biti završena i useljiva u ljeto sljedeće godine. Ostaje nam još osigurati namještaj – kaže Slavko Jerončić.

Obitelj Stipetić, otac Ante koji je gotovo nepokretan i kreće se teško uz pomoć štaka, majka Nediljka i tri njihove kćerke – četvrta u četvrtak nije mogla izostati iz škole, bili su bez riječi, puni zahvale svojim dobrotvorima i nade da će ipak dočekati krov nad glavom dostojan čovjeka.

toni paštar, foto: Nikola vilić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 17:34