110. ROĐENDAN

Zašto muškarci poginju glave i ne žele nam čestitati, a mi to šutke odobravamo? Evo kako smo Dan žena pretvorile u nešto trivijalno

Foto SHUTTERSTOCK
7. ožujka 2021. - 15:20

Međunarodni dan žena obilježava 110. rođendan. Ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, tako bi trebala, barem na jedan dan, biti u prvome planu. Teško da će se to dogoditi, društvene okolnosti značajno su se promijenile od onih s početka 20. stoljeća, kada su radnice, okupljene oko istih uvjerenja, ujedinjeno, glasno i jasno tražile bolja prava. 

Zašto su prabake znale i mogle, a mi, pokazuje više anketa napravljenih u dalmatinskim gradovima proteklih godina, njihov trud, pogotovo smrt 140 žena u požaru, u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, kojima danas također odajemo počast, obezvrjeđujemo?

Razloga je više, pa krenimo redom.

image
SHUTTERSTOCK

Prvi razlog je jer živimo u svijetu u kojoj je spolna ravnopravnost isključivo deklarativna. Kada žena postane uspješna znanstvenica, političarka, svjetska rekorderka, direktorica kompanije, trebat će joj puno više da dobije zasluženo društveno priznanje. A kad ga konačno dobije, onda će svi na to gledati kao na senzaciju. Ma vidi, regionalna direktorica, a – žena! Pratit će se kakva joj je kosa, nokti, kuha li ili ima pomoćnicu, kako joj uspijeva brinuti se za familiju. Postavljat će joj pitanja o svemu, a koja ne bi postavljali suprotnom spolu. Dakle, od muškarca se očekuje da bude direktor svemira, no ako se u jednom od tisuću slučajeva na visokoj pozicija pojavi žena – to postaje vijest.

Drugi problem je što je svijet u kojem živimo autističan i jako nepristojan, pa nam se sve više čini kako svoje probleme nemamo s kim iskomunicirati. Primjerice, danas ćete sresti barem deset muškaraca. Čestitati Dan žena će vam možda jedan, ostali će spustiti pogled, okrenuti glavu, neće vas moći pogledati u oči. Poslije će se pravdati kako oni ne slave Dan žena jer cijene žene svakoga dana. Mo'š mislit! Nedostaje im elementarnog odgoja, uglađenosti i pristojnosti! I kako onda sa šefom iskomunicirati svoje probleme, recimo nižu plaću koju dobivate za isti posao koji obavljate kao i muški kolege, kad vam jedan dan u godini ne može pristupiti kao kolegici koja zaslužuje pažnju! I zato ću danas lijepo stati na par minuta sa svakim kolegom provocirajući neugodnu tišinu i tražeći priznanje, makar formalno. Od nečega treba početi.

image
AFP

Stvar treća. Žena je ženi vuk. Kada bismo se mogle pogledati u ogledalo i priznati tu činjenicu, lakše bismo napredovale i bilo bi nam bolje. Zašto o tom pitanju ne učimo od muškaraca? Budimo iskrene, nije žena otkrila svoju snagu prije stotinu godina. Pa pogledajte samo naše dalmatinske prabake, šibane burom, oskudicom i ratovima, držale su tri kantuna kuće, o svakoj od njih mogli bismo filmove snimati. No u strahu od ženske snage, muškarci su se poveli instinktom plemena. Čuvaju leđa jedan drugome, međusobne razmirice rješavaju hladnokrvno, ne shvaćaju sve osobno i uvijek podržavaju kolegu, čineći tako začarani krug u kojem ima mjesta isključivo za muškarce. Žena vrlo teško podržava drugu ženu. Možda i hoće na riječima, ali djela će zakazati jer će se uvijek naći nešto zbog čega joj nije draga ili dovoljno dobra. Oštre smo i precizne kritičarke. Uglavnom je riječ o trivijalnim stvarima na koje muškarci u svom krugu ne obraćaju pažnju. Trebaju se poklopiti zvijezde ili dogoditi neka potresna nevolja kako bismo se povezale i bile bezuvjetno jedna uz drugu. To je naš problem, ako ga priznamo, možda stvari konačno okrenemo u svoju korist.

image
AFP

Četvrta točka pojašnjava zašto se nemamo kada baviti našim pitanjima. Odgovor je jednoznačan: jer smo iscrpljene. Kome je prvome palo na pamet reći da je moderna žena multipraktik, ne znam, ali bio je u pravu. Budući da su žene poznate kao odgovornija skupina zaposlenika, jako ozbiljno shvaćaju radne zadatke i iscrpno im se posvećuju. Naravno da poslodavci to znaju, pa ih nerijetko pritišću do krajnjih granica. Stres i tjeskoba postali su nam najbolji prijatelji. Društvo očekuje da uz posao, pod kontrolom držiš kućanstvo, pomažeš familiji, podižeš djecu, vodiš računa o kućnim ljubimcima... Život je težak i od toga ne treba bježati, no u trenu kada smo dopustili da nam se u udarnim terminima reklamiraju tablete koje podižu raspoloženje umornih i iscrpljenih žena, čime je poslana poruka da je sasvim u redu biti pred psihičkim slomom i da će jedna pilula sve riješiti, postalo je jasno da je društvo ozbiljno zakazalo. Nastave li nas tako tretirati, doznat će kako ni jedna jedinica društva ne može funkcionirati bez psihički i fizičkih zdravih kćeri, sestara, djevojaka, supruga, majki, baka, tetki, ljubavnica...

I posljednje, ali ne manje važno, politika nam nikako ne ide naruku. Dan žena, poznat je kao osmi mart. Mart u našem društvu nije prihvatljiv, a osmi ožujka nikada nije zaživio. Pokušalo se, u okviru hrvatske korektnosti, priznanje ženama dati alternativom, Majčinim danom u svibnju, ali pokušaj je promašen. Zna se što je majka, a što žena.

Na kraju podvucimo crtu i zapitajmo se što ćemo s našim danom? Unatoč svemu, ne bismo ga smjele omalovažavati. Tko ne traži taj neće ni dobiti. Ako vam već muškarci u obitelji ili kolege na poslu ne žele dati priznanje, pitajte ih zašto, tražite i isprovocirajte odgovor. Diskutirajte, razglabajte, samo nemojte šutjeti. Priznajte rad i trud ostalih žena, nazovite, čestitajte, pozovite ih na druženje. Odajte priznanje jedne drugima, bez obzira na razlike. Svima bi nam trebalo biti jasno da od nečega moramo konačno krenuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 04:59